Strona 10 z 13 PierwszyPierwszy 12345678910111213 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 130

Temat: ogrzewanie, elektryczna nagrzewnica, podgrzewacz, webasto

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    159

Domyślnie

Ok.
    Dzięki. W takim razie czekam na odp innych, którzy montowali nieseryjne dogrzewanie.

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał anAlfaBeta Zobacz post
    coachu to jest oryginał zamówiony jako opcja do nowego auta, montowany w fabryce (jak mniemam)
    Samemu dokładać to masakra. Badałem ten temat w poprzednim aucie - w Stilo. Nie wystarczy sama grzałka PTC, do tego jest osobna centralka wpięta w CAN. Nagrzewnica PTC łącznie składa się z 3 grzałek, połączonych w sposób A i B+C, tj. komputer może załączyć ile chce grzałek, czyli jedną (A), dwie (B+C) albo trzy (A+B+C). Decyduje o tym na pewno na podstawie temp. zewnętrznej, prawdopodobnie również na podstawie temp. chłodziwa, obrotów silnika i czasu - analogicznie do ogrzewania tylnej szyby, które jest wyłączane, jeśli obroty silnika utrzymują się poniżej wartości progowej (w Stilo było to chyba 1700RPM) ponad zadany czas, aby nie rozładować akumulatora.
    W skrócie - sterowanie tym jest znacznie bardziej złożone niż może się wstępnie wydawać, jest do tego osobny komputer, nie wystarczy włożenie samej nagrzewnicy PTC.
    W 159 jest "trochę" prościej. Potrzebna jest dodatkowa wiązka do nagrzewnicy razem z przekaźnikami. Oraz wiązka do zasilania z akumulatora z bezpiecznikami. Wiązkę wpina się do centralki klimatyzacji i aktywuje się podobnie jak trzecią strefę. Komputer klimatyzacji ma na tyle dużo danych, że jest w stanie sterować PTC.

Największą trudnością jest to, że nagrzewnica elektryczna jest nad nagrzewnicą tradycyjną. To oznacza, że dostęp do niej jest tylko po wytarganiu całej deski (tak jak przy wymianie nagrzewnicy wody). Więc mimo, że części dałoby się zorganizować ze szrotu (to nie jest takie rzadkie wyposażenie) to trudność montażu odstrasza. Ja ledwo sobie poradziłem z montażem trzeciej strefy, więc nagrzewnicę PTC na razie odpuszczam.

Zaznaczam, gdzie moim zdaniem jest nagrzewnica PTC, bez demontażu wzmocnienia pod schowkiem nie da się tam dojść. Dokładnie nad nagrzewnicą "wodną".

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	nagrzewnica.jpg
Wyświetleń:	119
Rozmiar:	57.8 KB
ID:	179368

Cytat Napisał anAlfaBeta Zobacz post
    jahu skoro to badałeś to może będziesz mógł mi pomóc:
    http://www.forum.alfaholicy.org/159_...ie_dziala.html
    Przejrzę później i się wypowiem.
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 27-09-2015 o 20:45

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    159

Domyślnie

Jahu, mi niekoniecznie chodzi o zamontowanie oryginalnego PTC. Ale czytałem że można zamontować coś po swojemu i chyba nawet ludzie z naszego forum to robili. Dla mnie najważniejsze jest aby osiągnąć efekt szybszego ogrzewania samochodu.

Użytkownik Znawca Avatar anAlfaBeta
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

To może podgrzewacz wody. Z innego auta używka w cenie złomu, większy problem ze sterowaniem - kable, przekaźniki, termiki. Tu w temacie pokazany był gotowy zestaw, ale nie znalazłem nic takiego na allegro obecnie. Alternatywy to grzałka z pompą na 230V lub webasto.

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    159

Domyślnie

Widziałem te grzałki na 230 i jest to jakaś opcja ale wolałbym jednak dogrzewanie. Zobaczymy, może odezwie się ktoś kto to robił.

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    146 1.4TS, GTV 2.0TS, Giulia. Była: 159 2.0JTDm

Domyślnie

U siebie zamontowałem ogrzewanie DEFA

http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...wego_defa.html

nie podgrzewa płynu chłodniczego tylko olej. Jednak jet możliwość rozbudowy o ogrzewanie wnętrza, doładowywanie akumulatora.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Ostrów Wielkopolski WIELKOPOLSKA
    Auto
    Alfa romeo 159 1.9 JTDm 16V

Domyślnie

Witam, trochę zimno się zrobiło więc odkopię troche temat.
    Mianowicie wg vin mam dodatkowe ogrzewanie czyli dodatkową grzałkę powietrza. Jednak dziś 0'C i po przejechaniu ok 10km temperatura silnika 60'C a powietrze z nawiewów takie średnie nie zbyt ciepłe. Czy to norma czy powinno powietrze lecieć gorące?
    Idzie jakoś sprawdzić czy ta dodatkowa grzałka grzeje?

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Zawiercie
    Auto
    159 1.9 JTDm 2007r

Domyślnie

Cytat Napisał boobas00 Zobacz post
    Witam, trochę zimno się zrobiło więc odkopię troche temat.
    Mianowicie wg vin mam dodatkowe ogrzewanie czyli dodatkową grzałkę powietrza. Jednak dziś 0'C i po przejechaniu ok 10km temperatura silnika 60'C a powietrze z nawiewów takie średnie nie zbyt ciepłe. Czy to norma czy powinno powietrze lecieć gorące?
    Idzie jakoś sprawdzić czy ta dodatkowa grzałka grzeje?
    Sprawdź termostat, może się nie domyka. Jeśli masz zatkany EGR to teoretycznie silnik nagrzewa się wolniej. Gdy jest zimno, silnik grzeje się wolniej a do tego dochodzi jeszcze nawiew wewnętrzny, który próbując nagrzać wnętrze, opóźnia proces dogrzewania. U mnie letnie powietrzne zaczyna lecieć po przejechaniu kilometra ale dogrzanie wody trwa długo ( kilkanaście km)

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Ostrów Wielkopolski WIELKOPOLSKA
    Auto
    Alfa romeo 159 1.9 JTDm 16V

Domyślnie

Dzięki mam wyłączony EGR i przez to pewnie wolniej się silnik nagrzewa, ale chodzi mi właśnie o tą dodatkową nagrzewnice 600W, czy idzie jakoś sprawdzić jej działanie?
    Czy na tak krótkim dystansie powinno już lecieć ciepłe powietrze?
    Bo wydaje mi się że ta dodatkowa nagrzewnica powinna dawać cieplejsze powietrze

Użytkownik Znawca Avatar anAlfaBeta
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

Jak przekręcisz gałkę temperatury na max to usłyszysz kliknięcie przekaźnika - jeśli faktycznie masz podgrzewacz postojowy (PTC). Tak jest przy klimie manualnej, przy automatycznej nie wiem.
    PTC nie powoduje, że powietrze jest mocno ciepłe, raczej letnie. Dopiero jak wskazówka temperatury się ruszy o jedną kreskę to czuć wyraźnie cieplejsze dmuchanie. PTC pozwoli Ci odmrozić czy odparować wnętrze szybciej, ale nie nagrzać całe powietrze w środku.
    Giulia Veloce Misano Blue 2.0 TB
    159 Sportwagon Q-Tronic '06 Nero Oceano była