Strona 10 z 10 PierwszyPierwszy 12345678910
Pokaż wyniki od 91 do 98 z 98

Temat: Passat B6 vs. Alfa Romeo

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    159 SW 2.4 JTDm

Domyślnie

Jeśli dobrze czytam pierwszego posta, to nie tyle psuje się bardziej, co psuje się w nim więcej.

Użytkownik Embrion Avatar kbzp
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    147 1.6TS @120KM '03

Domyślnie

Co do porównywania niezawodności zawsze nurtowała mnie jedna rzecz:
    Alfę/Fiata/Lancię porównuje się do VW/Audi patrząc na rankingi (DEKRA, itp) uwzględniające TEN SAM rocznik (!!).

Jest to totalnym absurdem, bo:

kolega kupił A3 '99 za 15.000zł (z tym, że diesel) i jest "tuningowana" przez dresiarza
    ja kupiłem 147 '03 za 12.000zł i stan można ocenić na bardzo dobry (po paru miesiącach jeżdżenia można wydać taki osąd)

A jak porównać niezawodność 9 letniej Alfy do 14 letniego VAGa, wcale nie ma już takiej wielkiej różnicy, a w niektórych przypadkach to Alfa góruje Nie wspomnę już o wyposażeniu, wyglądzie... Generalnie można uogólnić, że za podobne pieniądze Alfa będzie generację nowszym autem niż Audi.

Nie wiem, czy mój post ma jakiś sens i pasuje do kontekstu tematu, jest prawie 6. rano, a ja od 19 jestem w pracy

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    159 SW 2.4 JTDm

Domyślnie

Porównywanie tego samego rocznika nie jest błędem. Niby, że co? Wiadomo, że alfa jest awaryjna, to porównujmy ją ze starym audi?
    Jasne, że używana alfa jest "tanim samochodem", i fajnie. Sam się zastanawiałem przy kupnie nad BMW - tylko wyszło mi, że za te same pieniądze mogę mieć dobrze wyposażony egzemplarz 159 w niezłym stanie, albo gołe dobite BMW.
    Przy porównaniu niezawodności 159 i B6 - jedno i drugie się psuje - jak każdy samochód. Nie wiem, które częściej. Tylko patrząc na listę typowych usterek:
    "Najbardziej czułym elementem silników 2.0 TDI w Passatach są pompowtryskiwacze. Stanowczo zbyt często ulegają awarii, często już przy przebiegach 20 000 km, a koszty napraw są porażające. Ponadto w tych modelach pękają głowice, co następnie skutkuje ubytkami płynu chłodniczego, szybko zużywają się popychacze zaworowe oraz tarcze hamulcowe.
    Problemów nastręczają również pompy paliwa i oleju. Skrzynia DSG ma czuły punkt w postaci sterownika. Centralka ksenonów w modelach które mają ksenony na wyposażeniu ulega czasami awarii pod wpływem wilgoci, a moduł blokujący kierownicę również potrafi zaskoczyć, zazwyczaj w najmniej oczekiwanej sytuacji. Do tego jeszcze dochodzą częste problemy z silnikami benzynowymi FSI, w których nagar zbyt szybko osadza się na zaworach."
    http://www.auto-moto-gratka.pl/volks...ypowe-usterki/

To ja już zdecydowanie wolę 159 JTDm z jej kolektorem dolotowym. Bo to chyba jedyna wada charakterystyczna dla tego samochodu. Wszystkie te cuda w osprzęcie silnika, które potencjalnie mogą walnąć, czyli DPF, EGR, 2mas, wtryski to problemy dotyczące w bardzo podobnym stopniu każdego samochodu wyposażonego w te wynalazki.

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    lubelszczyzna
    Auto
    155 1.8 16v T.Spark 103 kW 1996r.

Domyślnie

Co do porównywania niezawodności zawsze nurtowała mnie jedna rzecz:
    Alfę/Fiata/Lancię porównuje się do VW/Audi patrząc na rankingi (DEKRA, itp) uwzględniające TEN SAM rocznik (!!).

Jest to totalnym absurdem
    Nie czaję o kij Ci chodzi :/ Co, mają porówna 75 z nowym paskiem?

Użytkownik Romeo Avatar CodeMaker
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 1,9 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał omron8 Zobacz post
    Nie czaję o kij Ci chodzi :/ Co, mają porówna 75 z nowym paskiem?
    kbzp miał chyba na myśli porównanie aut nie z tego samego rocznika co z tego samego przedziału cenowego...

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    lubelszczyzna
    Auto

Domyślnie

A jak porównać niezawodność 9 letniej Alfy do 14 letniego VAGa, wcale nie ma już takiej wielkiej różnicy, a w niektórych przypadkach to Alfa góruje Nie wspomnę już o wyposażeniu, wyglądzie
    A jakby porównać niezawodność 9-cio letnie audi do 14-sto letniej alfa

A jeśli chodzi o wyposażenie alfy i audi to strzelasz sobie chyba w stopę

Jeśli chodzi o porównywanie aut używanych w jednym przedziale cenowym to częściowa masz rację. Ale tylko częściowa. Bo np. porównując niezawodność 2.0 TS do 1.8T już chyba różnicy nie ma Albo 0,5 roczną pandę do 20-sto letniego jaguara XJ...

Użytkownik Romeo Avatar CodeMaker
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 1,9 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał omron8 Zobacz post
    2.0 TS do 1.8T już chyba różnicy nie ma
    Nie wiem jak z 2.0 TS, ale 1,8T był praktycznie bezawaryjny...

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    lubelszczyzna
    Auto

Domyślnie

Nie wiem jak 1.8T ale 2.0 był awaryjny ;P