Strona 10 z 14 PierwszyPierwszy 1234567891011121314 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 135

Temat: GT 1,9 JTD 150KM - Tracę moc

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar ZENDER
    Mieszka w
    laski
    Auto
    SAAB 9-3 AERO CABRIO , ALFA 75 TS Recaro

Domyślnie

No wiec tak wymienilem dzis wszystke wezyki idace od overbosta do turbo jak i do overbosta , byly stare i twarde . Po ich wymianie nie wyczulem zadnej roznicy , nie czyscilem zaworu vtg bo jest nie rozbieralny caly z plastiku, ale zauwazylem ze przed i po strasznie slabe cisnienie z niego leci , po przekreceniu kluczyka nie wciaga ramienia tubo dopiero po odpaleniu silnika zaciaga ramie do konca i rame pracuje dopiero na obrotach okolo 2800 i to bardzo ospale i bardzo maly ruch . Mialem taki overbost od 156 i zalozylem go na podmiane i na nim wogole nie chodzi ramie , tylko zaciaga po odpaleniu ramie do konca i tyle . Ktos ma jakies pomysly ? Moze ktos u siebie zerknac gdzie idzie z overboosta ten gruby wezyk a gdzie cienki ?

Hanys Romeo Avatar george11
    Mieszka w
    slask
    Auto
    GT, Lancia Ypsilon 1,3 JTD 03'było jest BMW 225xe, Ford Custom 2.0 2018.

Domyślnie

jesli jest słabe podcisnienie to poszukaj dlaczego, heble sa ok?? ta sama pompa vacum daje podcisnienie i do hebli i do vgt, popatrz jeszcze raz na wyjscie z akumulatora vacum, moze cos przeoczyłes.

pzd.

Mieszka w
    laski
    Auto

Domyślnie

sprawdzalem , hamulce sa idealne , odpinalem tez przewod z tego trojnika co idzie z vacum do hamulca a po drodze do akumulatora podcisnien ( tak to sie nazywa chyba ) i idzie z niego podcisnienie ale jakies mizerne , zalozylem przewod bezposrednio na gruszke i jestem w stanie ja wciagnac ustami , odpiolem ja zeby zobaczyc czy kierownice chodza i chodza , byly czyszczone u turbiarza miesiac temu , i tez bardzo nie byly brudne , ciekawi mnie tylko praca tej gruszki na chodzacym silniku , zaczyna chodzic w krotkim zakresie tylko po 2800obr , podejrzewam uszkodzony zawor Vtg.

Mieszka w
    slask
    Auto

Domyślnie

dobrze by bylo podmienic z kims, zawór masz juz nowego typu wiec nie wyczyscisz, masz moze vacuometr?? zeby zmierzyc cisnienie w przewodzie do vtg? to moze ja u siebie zmierze i porównamy, tylko ze jutro rano wyjezdzam i bede dopiero w piatek po poludniu, i wtedy bym zmierzył.

pzd.

Mieszka w
    laski
    Auto

Domyślnie

Ja nie mam , ale jutro poszukam moze kupie a jak nie to porzycze od znajomego powinien miec , a mozesz mi opisac poprawne zachowanie tej sztangi turbo ? jak ona powinna prawidlowo sie zachowywac ?

Użytkownik Ogier Avatar hump.O
    Mieszka w
    Warszaw Opoczno
    Auto
    Byly AR 156, AR GT. Jest Lexus IS 350

Domyślnie

Koledzy, przed swietami bylem u znajomego ktory robi przy turbinach. Sprawdzil mi uklad, pomierzyl cisnienie i zajrzal do turbiny. Wg niego wszystko jest w normie. EGRa nie rozbieralismy bo nie starczylo nam juz czasu ale objaw ktory mam u siebie wystepowal przed czyszczeniem EGRa kilka miesiecy temu. Na nizszych biegach nie czuc tego ale na wyzszych od czwarki pojawia sie turbo dziura.. nie jestem w stanie okreslic w jakim zakresie obrotow bo pojawia sie roznie.. mam wrazenie ze zalezy to od biegu, im wyzszy bieg tym wieksza. Silnik ciagnie rowno od 2000 obrotow ale tak okolo od 2500 czasem 2800 zaczyna go cos chamowac pozniej moc znowu wraca.

Czy moze to byc przyczyna jakies nieszczelnosci zaworka przy servo? albo samej awarii servo? Chodzi i o ten zaworek na zdjeciu.Dodam, że moj hamulec chodzi.. jak to powiedzial moj kolega.. chodzi tępo chociaz mam nowe klocki i tarcze. Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	2009798634.jpeg
Wyświetleń:	91
Rozmiar:	30.4 KB
ID:	42930
    Ostatnio edytowane przez hump.O ; 28-12-2011 o 08:32

Mieszka w
    laski
    Auto

Domyślnie

No ale moj problem jest odwrotny , ja mam moc od 2800 i ciagnac dalej niemam zadnej turbo dziury , zniknela mi moc do 2800 jezdzi sie jak dieslem SDI a pozniej dostaje kopa , zacznij u siebie od wyczyszczenie egra , bardzo prosta czynnosc opisana w dziale zrob to sam , u mnie po czyszczeniu auto zrobilo sie bardziej elastyczne i ciszej pracuje , ja takze pokusilem sie o calkowity demontarz kolektora ssacego i jego czyszczenie bo w srodku byla masakra , w kolektorze jest tez czujnik i pewnie masz go zawalonego czarnym szlamem , jesli to nie pomoze sprawdzaj po kolei przeplywomierz , zawor vtg . Z tego co opisujesz to mozesz miec zapieczone kierownice turbo , chociaz jak ja tak mialem takie objawy w alfie 156 jdt 8v to siedziala przeplywka .

Mieszka w
    slask
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał hump.O Zobacz post
    Czy moze to byc przyczyna jakies nieszczelnosci zaworka przy servo? albo samej awarii servo? Chodzi i o ten zaworek na zdjeciu.Dodam, że moj hamulec chodzi.. jak to powiedzial moj kolega.. chodzi tępo chociaz mam nowe klocki i tarcze. Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	2009798634.jpeg
Wyświetleń:	91
Rozmiar:	30.4 KB
ID:	42930

ja bym najpierw zdemontował bym zaciski, wypchnął tłok, wyczysciłi posmarował wazelina tłok i uszczelnienie, powrórzyl to we wszystkich kolach, na pewno pomoze

pzd.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał hump.O Zobacz post
    Koledzy, przed swietami bylem u znajomego ktory robi przy turbinach. Sprawdzil mi uklad, pomierzyl cisnienie i zajrzal do turbiny. Wg niego wszystko jest w normie. EGRa nie rozbieralismy bo nie starczylo nam juz czasu ale objaw ktory mam u siebie wystepowal przed czyszczeniem EGRa kilka miesiecy temu. Na nizszych biegach nie czuc tego ale na wyzszych od czwarki pojawia sie turbo dziura.. nie jestem w stanie okreslic w jakim zakresie obrotow bo pojawia sie roznie.. mam wrazenie ze zalezy to od biegu, im wyzszy bieg tym wieksza. Silnik ciagnie rowno od 2000 obrotow ale tak okolo od 2500 czasem 2800 zaczyna go cos chamowac pozniej moc znowu wraca.
    Zarąbisty fachowiec... robi przy turbinach... A wpadł na to, żeby podpiąć bezpośrednio wyjście od vacupompy do gruchy na turbinie? Jeżeli ciśnienie ssące jest za niskie, żeby otworzyć zawór, to przy takim podłączeniu będziesz miał wszystko czarno na białym - grucha zareaguje przestawieniem kierownic natychmiast, albo wcale (lub z oporem). Jeśli grucha nie reaguje natychmiast - to masz powód takiego zachowania. Będzie albo uszkodzona wakupompa, albo dziurawy akumulator ciśnienia (taki plastikowy zbiorniczek z tyłu silnika). Oczywiście wszystko należy sprawdzać na odpalonym silniku i wolnych obrotach.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Mieszka w
    laski
    Auto

Domyślnie

Ja to juz nie mam sily do tego samochodu jezdzi jak vw sdi 75 km , zawor vtg podmieniony i dupa , cisnienie dochodzi , ale gruszka chodzi dop. na wolnym biegu przy obrotach 2800 , po odpaleniu ja zasysa do konca , gruszka chodzi lekko palcem ja wcisne . Nie wiem co jeszcze moge sprawdzic bo podmienilem , wymienilem chyba wszsytko co sie dalo , zastanawia mnie jeszcze katalizator czy nie jest zapchany , ma ktos konkretny filmik jak ta gruszka powinna pracowac ?