Ludzie wyluzujcie...mówi się o wyrażaniu tylko swojej opinii a jednocześnie, że acta działa tutaj... litości.
Chciałbym mieć właśnie to foto w kalendarzu i popieram przedmówców. Nie podoba się? bez głupich komentarzy i wycieczek osobistych![]()
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
Ludzie wyluzujcie...mówi się o wyrażaniu tylko swojej opinii a jednocześnie, że acta działa tutaj... litości.
Chciałbym mieć właśnie to foto w kalendarzu i popieram przedmówców. Nie podoba się? bez głupich komentarzy i wycieczek osobistych![]()
Nie musisz wymieniac ponieważ profesjonalista ze sprzętem na pewno robi lepsze zdjęcia.Więc nie wiruj i się nie chwal skoro robisz coś profesjonalnie na pewno będziesz lepszy niz ta osoba która robi zdjęcia od przypadku do przypadku
A najlepszym rozwiązaniem bedzie robienie samego konkursu,głosowania bez zbednych komentarzy które co miesiąc takie same ciągłe pretensje a to takie zdjęcie to takie-więc oddaj głos i komentarz dla siebie.Tak uważam że było by dobrze.I tak w dużej mierze nie wygrywa zdjęcie najlepsze a to kto ma najwięcej znajomych którzy zagłosują <70%> a pozostałe <30%> to wybór Alfaholików.
Ostatnio edytowane przez Kolaś ; 31-01-2012 o 07:39
a mnie sie podoba 13. i mam juz 5 głosów w swoim debiucietakie tam z telefonu
dziękuje za głosy
![]()
masz jakieś dowody czy tak po prostu piszesz by post nie był za krótki?
Myślę flatbeet, że trochę mieszasz kontejksty. Fotografia ma przecież różne oblicza, i reporterskie, i takie w pełni aranżowane, "wystudiowane" ujęcia i wiadomo, i na takie też dzielą się światowe konkursy (np. world PRESS photo). Zwłaszcza, że mówimy o motoryzacji - przeglądając wszelkie materiały prasowe/reklamowe nie sądze byś znalazł tam "te JEDNO jedyne zdjęcie w niebanalnej sytuacji". a Twoje stwierdzenie również można odwrócić - nie sztuką jest wyjść przed blok/dom, zrobić zdjęcie śniegu na samochodzie/trawie/whatever a następnie przełożyć na czerń i biel bądź sepię. A może sztuką jest właśnie zorganizowanie sesji, przemyślenie miejsca, kompozycji, kadrowania, ustawienia/ruchu aut/osób, oświetlenia, warunków technicznych, także mając w kontekście późniejszą cyfrową obróbkę? A z tą setką zdjęć to trochę przesadzasz![]()
Piotrkop co do pierwszej części Twojej wypowiedzi mogę sie zgodzić, są różne oblicza fotografii i fakt większość jeśli nawet nie wszystkie zdjęcia z zakresu motoryzacji które oglądamy w prasie są robione na uprzednio przygotowanej sesji.
Natomiast nie zgodzę się że "nie sztuką jest wyjść przed blok/dom, zrobić zdjęcie śniegu na samochodzie/trawie/whatever a następnie przełożyć na czerń i biel bądź sepię". Dobitnie potwierdza to porównanie zdjęcia 9 i 14, oba zapewne zrobione rano po nocnych opadach śniegu ale wg mnie między nimi jest przepaść. Dla mnie zdjęcie nr 9 jest zdjęciem pełnym ekspresji która wyrażona jest w sposobie pokrycia tego auta śniegiem, auto wygląda jak by potężnie oberwało zamiecią śnieżną. 14 to po prostu auto pod śniegiem jakich pełno, nic tam sie nie dzieje. 9 jest natomiast wg mnie bardzo ekspresyjnym zdjęciem które ma w sobie 'to coś' co przyciąga uwagę. pomijam już kwestie obróbki technicznej, tutaj nie ma co polemizować, w dzisiejszych czasach każde zdjęcie poprawia się choćby delikatnie w PSie.
No może nie setka ale z takiej sesji na pewno miałeś ze 30 zdjęć i na pewno jedne były lepsze a inne gorszewybrałeś najlepsze i efekt jest bardzo dobry. ale ktoś kto robił zdjęcie 9 zapewne zrobił telefonem max 3 zdjęcia i wśród tylko tej trójki przyszło mu wybierać a wybrał coś co z powodzeniem jednak konkuruje z 2-ką
i wytłumacz mi to zjawisko ?
![]()
Ostatnio edytowane przez flatbeet ; 01-02-2012 o 13:59
Dowody hmmm nie mów że sam tego nie wiesz iż tak jest ja znam to akurat z autopsji a co do długości posta to ja nie muszę nabijac sobie postów![]()
Bardzo burzliwa dyskusja, nie ma co :-)
Każdy ma prawo do wyrażania swojej opini. Ale uważam, że nawet przypadkowe zdjęcie komórką może mieć zdecydowanie więszką wartość, niż profesjonalna fota przerobiona przez wszystkie photoshopy. Każdy mógł wysłać swoje zdjęcie, nie było zakazów. A czy scenerią jest osiedle (naturalne środowisko parkowania auta), czy tereny fabryki, czy las, czy może parking pod Tesco to już inwencja autora. Czy zwykła kobieta idąca ulicą może być piękniejsza od Miss Polonia? Moim zdaniem na pewno tak. Dlatego fotka auta na parkingu osiedlowym może być ładniejsza od innej, profesjonalnie zaaranżowanej fotki. Kwestia gustu.
Przynajmniej MiTo zrobiło się popularne :-)
He he he nawet bardzo![]()
photoshop dotar i tutaj![]()