Strona 10 z 20 PierwszyPierwszy 12345678910111213141516171819 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 197

Temat: Czy silniki Twin Spark to była pomyłka?

***mach***
    Gość

Domyślnie

oj podoba mi sie i to zajebiscie, ale kierowałem sie tez silnikiem. Jtd jest znakomity jeżdżę 2 lata i nic przy nim nie robilem (nieprzewidzianego), mocy ma całkiem sporo i na stacji zawsze dziwie się że tak mało spalilem mimo że buta mam dosyć ciezkiego. No i fenomenalne prowowadzenie na zakretach, ale o tym przekonałem sie dopiero po kupnie. Kiedys mi sie zdażyła taka sytuacja, stałem obok Mercedesa cls. obok przechodziły dzieci ze szkoły no słyszałem dyskusje "którego bys wolal" wszyscy chłopaki powiedzili że alfe. Choć pokazywali palcem bo marki nie znali.

Fred
    Gość

Domyślnie

WlodekzPoznania, Za dwa ostatnie posty u mnie wielki szacun

A dodatkowo wyczytalem miedzy słowami ze udzielasz sie jako barista a dla mnie ta "przypadłość" daje możliwosc wiekszego wyczucia "włoszczyzny" :mrgreen:

fred

Administrator ds. zlotu Romeo Avatar fr33
    Mieszka w
    Czestochowa, Poland
    Auto
    164 Super TS

Domyślnie

Jak dla mnie mój 2.0 TS 8V to rewelacja.

+ Pali stosunkowo mało biorąc pod uwagę, że napędza dość ciężkie auto (trasa - 10, miato 12),
    + mocy ma wystarczająco aby poruszać się 164-ką,
    + pięknie "chodzi" po obrotach
    + oleju nie bierze niewiadomo ile,
    + zwariowany wariat sie nie psuje,
    + tani w utrzymaniu (łańcuch, tanie świece i przewody),
    + jest elastyczny,
    + dobrze śmiga od 2tys obrotów,
    + jest cichy (do pewnego momentu ).

jedyne minus, który zauważyłem

- niekontrolowane wycieki oleju (ale bez perwersji)
    - brak ogolnodostępnych części zamiennych

jęździłem juz boxerem (AR) i V6 (AR) i wieloma silnikami innych marek i na TS`a złego słowa powiedzieć nie mogę.. nie wiem jak sie sprawuje TS 16V ale wiem jedno .. to juz nie jest silnik w 100% AR
    Jurajski Klub Alfa Romeo
    www.jkar.org

Warsztat samochodów włoskich
    www.flar-ital.pl

Dorabianie części, elementów itp na zamówienie - kontakt PW

WlodekzPoznania
    Gość

Domyślnie

[cut]

WlodekzPoznania
    Gość

Domyślnie

Jeszcze zapomniałem dodać - ktoś się rozpisywał jakie to nienowoczesne te Fiaty i Fiatoalfy, gdyż turbo nie mają... Polecam dokształcenie się. Fiat dość wcześnie wprowadził teraz turbo i ponoć jest rewelacyjne w porównaniu do konkurencji (pewnie znów będzie brać olej ). Natomiast Alfa Romeo silnik z turbodoładowaniem miała już od roku 1979, że przypomnę tylko Alfettę GTV, Giuliettę, 75 w obu seriach, 155 z przeszczepionym silnikiem Lancii. Tyle, że nie były to turbomiśki, co to, i ekonomię, i moc, i ekologię miziają, a męskie silniki, nad których furią czasem trudno zapanować.

Cytat Napisał fr33
    jęździłem juz boxerem (AR) i V6 (AR) i wieloma silnikami innych marek i na TS`a złego słowa powiedzieć nie mogę.. nie wiem jak sie sprawuje TS 16V ale wiem jedno .. to juz nie jest silnik w 100% AR
    Jeżdżę V6, która jest cudnym silnikiem. Ale moi koledzy wciąż patrzą na mnie nieco dziwacznie, gdyż co rusz sadzę im komentarz, w rodzaju "do frajdy z jazdy Alfą wystarcza pojemność 1.6". I tak jest! Najcudowniejsze co Alfa Romeo stworzyła to 4C. Nie da się tego nie poczuć. Te silniki sięgają absolutu charakteru. Moją 75 spod Stargardu pomagał mi ściągać kolega ujeżdżający śp Milano 2.5. I był zdumiony i zdruzgotany charakterystyką zwykłej gaźnikowej rzędówki i to w pojemności 1750 uznawanej za najmniej sportową Te silniki są kwintesencją charakteru Alfy Romeo i takiego poziomu nie osiągnął przez dekady nikt z konkurencji, żadne BMW, żaden Peugeot, żaden GSi, czy GTi, żadna Honda, żadne małoseryjne pokazowe Toyoty.
    Natomiast nic nie zmieni mojego zdania, że o V6tkach powiedzieć można, że AR konstruując V6 stworzyła silnik po prostu godzien charakteru 4C. On dorósł do poziomu.

Cytat Napisał fr33
    jedyne minus, który zauważyłem
    - niekontrolowane wycieki oleju (ale bez perwersji)
    - brak ogolnodostępnych części zamiennych
    Silniki te niestety powoli przechodzą ze stanu do użytku codziennego, do stanu youngtimerowego, albo złomowego. Dlatego z tym większym żalem czytam o kolejnych zasilanych gazem.

Cytat Napisał Fred
    WlodekzPoznania, Za dwa ostatnie posty u mnie wielki szacun

A dodatkowo wyczytalem miedzy słowami ze udzielasz sie jako barista a dla mnie ta "przypadłość" daje możliwosc wiekszego wyczucia "włoszczyzny" :mrgreen:

Dzięki!
    Coraz lepiej czuję się na tym forum, to pewnie stąd. Szkoda tylko, że tak mało Alfaholików zjawiło się w maju w Poznaniu na Torze. Ale do tego potrzeba chyba jednej imprezy integrującej kluby, a nie pod szyldem jednego z nich. W sumie trudno chyba o lepsze miejsce w Polsce niż Tor Poznań.

Przez trzy lata co piątek listę dyskusyjną IK@Ra zasilałem przepisami na primi, głównie pasty. Ale ostatnio mam mało czasu na gotowanie.

Fred
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał WlodekzPoznania
    Coraz lepiej czuję się na tym forum, to pewnie stąd. Szkoda tylko, że tak mało Alfaholików zjawiło się w maju w Poznaniu na Torze. Ale do tego potrzeba chyba jednej imprezy integrującej kluby, a nie pod szyldem jednego z nich. W sumie trudno chyba o lepsze miejsce w Polsce niż Tor Poznań.

Przez trzy lata co piątek listę dyskusyjną IK@Ra zasilałem przepisami na primi, głównie pasty. Ale ostatnio mam mało czasu na gotowanie.
    Pamiętam Twoje przepisy choc mało z nich korzystalem bo fanem jestem dobrej pizzy w pizzeriach A w domu stosuje raczej kuchnie polską (z lenistwa)
    Niestety po zeszłorocznej awanturze z moim udzialem miedzy IKARem a Alfaholikami, stalem sie na IKARze persona non grata i po prostu sie wycofalem.

A co do imprezy na torze w Poznaniu.. jest to impreza "elitarna" i tajemnicą poliszynela jest ze tak na prawde nikt tam "chołoty" nie chce. Wiec o integracji tak na prawde można zapomniec. A szkoda ;//

fred

J@rek
    Gość

Domyślnie

...albo masz trochę mylne pojęcie o awaryjności tych silników. Przepraszam, ale jeśli czytam coś takiego...
    Proszę bardzo.

rewelacja, nic tylko olej i w pole...
    Każdy pisze o swoich doświadczeniach. Ty masz z jazdy w pole. Nie pomogę. Przykro mi.

Nie traktowałeś jej po macoszemu.
    Miałem inne zdanie, ale skoro tak uważasz, to odradzam odkupienie samochodu od ciebie.

gotowanie spaghetti, gdyż do tego trzeba trochę wyczucia, a nie tylko zdolności enumerycznych w stylu "gotuj makaron 8 minut
    Jesteś kucharzem. Znasz się na tym, rób swoje jak najlepiej, gotuj smacznie i zdrowo.

Poza Twardowskim w Warszawie i Kotowiczem w Poznaniu nie słyszałem.
    Za dużo to ty nie słyszałeś. Fakt.

komunizm w Polsce padł dzięki reformatorskiej postawie PZPR.
    Głosisz dość ciekawe hasło. Podzieliłeś się nim już na forum_polityka?
    Może wzbudzisz zainteresowanie. Bo ogólną wesołość na pewno.

Hmm, słyszałeś kiedyś o silnikach Hondy, albo BMW?
    Mało tego, że słyszałem, jeździłem przez kilkanaście lat.

Gdzieś tam bym rozumiał
    Może i gdzies tam. Ale nie jestem taki pewien.

Nie słyszałem o boxerze 2.2 Subaru.
    No właśńe. I tu jest cały problem. Ty po prostu mało wiesz. Snujesz fantazje na temat. Brak ci doświadczenia. Jak się przesiadłeś z tico do 156, to wydaje ci się ze nic lepszego na świecie nie ma. A prawda jest inna.

świat ludzi zakochanych w sportowej jeździe samochodem się myli
    Siłą rzeczy nie mogą być obiektywni. Miłość ma to do siebie, że nie jest, z gruntu definicji, obiektywna. Uważam, że jeżeli ktoś jest pozytywnie 'zakręcony' to bardzo dobrze. Natomiast postawy tępo ortodoksyjne nie są ogólnie mile widziane.

Rynkiem rządzą też bardziej złożone czynniki niż wycena przez mechanizm podaż/popyt. Czasem lepiej się najpierw dowiedzieć, zanim się zacznie na ekonomię powoływać.
    Bardzo ciekawe myśli. Stawiasz na masonów czy cyklistów? Którzy przyczynili się do klęski rynkowej ar 166? Ewentualnie inni szatani tam byli czynni?

wybór modelu z natury sporo bardziej kosztownego w utrzymaniu, niż inne porównywalne w tej klasie cenowej.
    Jeżeli uważasz za rzecz naturalną częste awarie, to współczuję ci dokonywanych wyborów. Mnie moje samochody, od czasu rozstania się z myślą konstrukcyjną europejczyków i przejście na samochody produkowane w Japoni, nauczyły że nie psują się. I z natury nie są kosztowne w utrzymaniu. To, że ar są kosztowne z natury wynika z faktu, ze z natury są awaryjne.
    Bo benzyna i oleje, opony czy żarówki są w takich samych cenach do ar jak i do toyoty.

Pominę drobiazg, że to 10 lat młodsze samochody. Ale myślę, że powinieneś wsiąść w inny TS16v
    Megane jest od 1995 roku. Skoro w/g ciebie różnica między rokiem 1994 a rokiem 1995 wynosi 10 lat - to nie tylko nie masz pojęcia o innych samochodach ale masz też braki z podstaw matematyki.

Cytat Napisał fr33

+ zwariowany wariat sie nie psuje,
    I pytanie z ciekawości - TS 8V miał zmienne fazy?

Administrator ds. zlotu Romeo Avatar fr33
    Mieszka w
    Czestochowa, Poland
    Auto
    164 Super TS

Domyślnie

Cytat Napisał J@rek
    miał, ma i będzie miał długo bo - tam wariat się nie psuje

baa... 2 świece na cylinder też tam są 8)
    Jurajski Klub Alfa Romeo
    www.jkar.org

Warsztat samochodów włoskich
    www.flar-ital.pl

Dorabianie części, elementów itp na zamówienie - kontakt PW

J@rek
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał fr33
    Cytat Napisał J@rek
    miał, ma i będzie miał długo bo - tam wariat się nie psuje

baa... 2 świece na cylinder też tam są 8)
    Czyli mogło być to przemyślane i zrobione porządnie .

Użytkownik Znawca Avatar Szef
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 TS 140 KM 2002r

Domyślnie

Cytat Napisał J@rek
    Fajnie się jeździ 145 z silnikiem 120KM TS.
    Fajnie mruczy silnik. Dzięki przełożeniom kierownicy fajnie reaguje na ruchy kierownicy.
    Ale mam chyba cos nie tak z percepcją. Jakieś tam meganki z silnikami 1.4 ruszają spod świateł jak wystrzelone z procy a moja 145 jakby miała kotwicę zarzuconą. I aby nadążyć za jakimiś tam megankami muszę nieźle deptać i krecić silnik. I gdybym chciał tak jak owe meganki zawsze ruszać spod świateł, to by mi chyba alfa rąbała 15l/100km.
    Jeżeli nie macie takiego wrażenia jak ja na swoich 1.6 TS 16V, to oddaję silnik do remontu.

PS. Jeździłem kolegi megane 1.4 i subiektywne wrażenie, ęe jego furka ma lepszego kopa.
    Mam to samo
    laguna - auto ciezsze , plywajace ze slabiutkim silniczkeim 1.6 16v 148Nm 110KM do 3 tys obr startuje o wiele zwawiej
    Co do startu z pod swiatel to jesli nie podkrece TS do 4 tys to raczej pierwszy nie bede

Cytat Napisał J@rek
    Bo benzyna i oleje, opony czy żarówki są w takich samych cenach do ar jak i do toyoty.
    watpie zeby mieli zarowki postojowe po 20 zl za sztuke

Ludzie opanujcie sie troche bo te teksty zaczynaja tracac jakims fanatyzmem
    Ta uwage glownie kieruje do WlodekzPoznania, bo zamiast skupiac sie na meritum sprawy wypisujesz tu jakies felietony praktycznie nie na temat

Autor postu pytal czy TS byl pomylka - oczywiscie ze nie byl
    W chwili produkcji byl to bardzo mocny i zawansowany technicznie silnik wyprzedzajacy inne podobne konstrukcje o cale lata
    Niestety podczas jego konstruowania inzynierowie chyba za bardzo skupili sie na osiagach a mniej na usuwanie jego wad/mankamentow i dostosowaniu go dla zwykłego użytkownika
    Moze zapomnieli ze robia silnik do pojazdu cywilnego o sportowym zacieciu a nie auta ktore po kazdym wyscigu jest rozbierane w drobny mak i skladane ponownie

Prosze zauważyć ze wymienione przeze mnie + i - ( zapomnialem dodac - zrywajace sie rozrzady )potwierdzil kazdy i w zasadzie nie podlegaja one zadnej dyskusji.

Roznica polega tylko na tym ze czesc uzytkownikow je widzi takimi jakie sa a czesc probuje je sobie tlumaczyc .

I bardzo słusznie. A wiesz dlaczego? Dlatego, że nie można oczekiwać, że Alfa Romeo robi silniki do taksówek, które przejadą 600 tys. km i do tego dekadę na jednym oleju, a w ogóle to powinny się nie psuć tak jak silniki mające 2/3 tego zakresu obrotów użytecznych i 3/4 mocy.
    Ale 200 tys km by mogly i nie koniecznie na jednym oleju ale ciagly nadzór jego stanu i dolewki do najprzyjemniejszych rzeczy nie naleza ( ja to akurat lubie )

W zasadzie tu nikt nie napisal ze sie psuja
    Mowa byla o ich mankamentach ktore nie koniecznie maja bezposredni wplyw na jako taka awaryjnosc jednostki ale utrudniaja życie uzytkownikowi

- za branie oleju
    - za spalanie
    - za ociezalosc na niskich obrotach - na to skarzy sie wiekszosc alfistow
    - za psujacy sie wariator
    - za obracajace sie panewki ( bardzo czesto sie o tym slyszy na forach )
    - zrywajace sie paski rozrzadu
    - krotkie przebiegi miedzy wymianami rozrzadu

+ fajny dzwiek
    + dobre przyspieszenie
    + duza moc
    + zmienne fazy rozrzadu
    + zmienna dlugosc kanalow dolotowych
    + daje dużą frajde podczas jazdy na wysokich obrotach
    Alfa Romeo 156 1.8 16v T.S. V6 pipe DISTINCTIVE ECU ME 7.3.1 EOBD
    www.alfaromeo.mazury.pl