Powracając do tematu falowania dziś znowu podotykałem T.S ;|/ i uważam że w większości przypadków za falowanie odpowiada przepustnica( przynajmniej w moim przypadku ) wyrobienie osi zaworu przepustnicy
Powracając do tematu falowania dziś znowu podotykałem T.S ;|/ i uważam że w większości przypadków za falowanie odpowiada przepustnica( przynajmniej w moim przypadku ) wyrobienie osi zaworu przepustnicy
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995
Mam AR 146 1.6 TS po lifcie (2000r) . Mało tego samochód kupił mój ojciec w polsce jako nówkę i od nowości ma ok 84000 km. Nigdy nie była gazowana, gdyż nawet porządne zapalniczki są na benzyneOd tygodnia zaczęły falować obroty. Wyjąłem przepustnice i wyczyściłem z nagaru, sprawdziłem krokowca ale nic nie zrobiłem bo żeby go rozebrać trzeba połamać wszystkie zatrzaski (po liftingowa wersja) a super glue potem nie chciałem go traktować. Złożyłem, odpaliłem poczekalem aż się włączy wentylator nie dotykając gazu. i dupa. Obroty falowały cyklicznie co jakieś 30 sekund od 500 do 1500 i powrót na 900. Czyszczenie się przydalo - czuć było pewną poprawę w reakcji na gaz, moc w normie. Powodem być może było nie zresetowanie parametrów adaptacyjnych ale nie miałem w tym momencie takiej możliwości. Dziś rano przypomniałem sobie o tym topicu poszedlem do samochodu z torxem w garści. śruba od położenia przepustnicy była zaznaczona chyba fabryczne żółtą farbą. Wykręciłem ją trochę (domknęłem przepustnice) i zimny silnik na początku wymagał dodania gazu zanim krokowiec sie ustawił. Przejechałem się aż silnik się nagrzał do 90 stopni. Obroty falują , na szczęście w zakresie +/- 100. Tym razem wkręcilem śrubę (otworzyłem przepustnice). Oczekiwałem że z 60 stopni obrotu śrubą to pewnie z 600 obrotów na silniku a tu zonk. Dopiero po chyba 180 stopniach obroty się podwyżyły. Na około 950 i są stabilne
skasowałem jeszcze luz na lince i szczęśliwy wróciłem na parking.
A ja mam troche dziwny problem z falowaniem . Mam Alfe 156 1.8 TS z gazem . Na benzynie obroty faluja , po przelaczeniu na gaz chodzi idealnie . Przed zalozeniem gazu obroty mi nie falowaly . Co to moze byc??
Skrzydło zaworu przepustnicy wygląda jak cienki plasterek walca o średnicy ok. 5cm i grubości ok. 2-3 mm. W punktach, które podczas pracy zaworu maja największe wychylenie (dół i góra), ścianki walca nie są prostopadłe do podstawy - to nie jest walec. Patrząc od strony osi obrotu zaworu widać, że ścianki powierzchni bocznej skrzydła "góra" ścięte są w odwrotną stronę niż ścianki "dół" i obie w taką stronę, by zamknięcie było precyzyjne i bez szczelin. Z klasycznym plasterkiem walca zostanie szczelina lub skrzydło krawędzią oprze się o gładź przepustnicy niszcząc jej powierzchnię. Stąd taka konstrukcja ścięć jest konieczna.
Śruba regulacyjna (żółta farba) służy do przecyzyjnego ustalenia położenia całkowitego zamknięcia zaworu. Wykręcenie śruby zniszczy po pewnym czasie precyzyjne ścięcia ścianek skrzydła zaworu. Skutek: przepustnica do wymiany.
Fabryczne ustawienie przepustnicy pozostawiało dwie szczeliny (minimalne lecz pod światłem wyraźnie zaznaczone) na górze i dole. Przypominam, że w wersji po liftingu krokowiec nie działa na zasadzie by - passu i sam kryguje położenie przepustnicy.
Odczucia po ok 100 km od przestawienia śruby. Obroty są stabilne lecz po puszczeniu gazu (np. przy dojechaniu do świateł) utrzymują się ok 3 sekundy na poziomie 1100-1200 po czym wracają na 900 i już tak się trzymają. Przy odpalaniu na ciepło wskakują na 2000 i po 3 sekundach również wracają na 900 bez odchyleń. Ta druga sytuacją zdarzyła mi się jednak parę razy jeszcze przed grzebaniem przy przepustnicy. z tym jednak wyjątkiem że obroty falowały od 700 - 900 rpm
Ostatnio edytowane przez Pepesz ; 08-06-2009 o 21:21
To jak musi byc w koncu ustawiona przepustnica? Musi byc zamknieta jak jest silnik wylaczony czy musi miec maly przeswit?
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995
witam podepne sie pod temat , mam 166 2.0t.s , obroty faluja tylko jak jade i puszczam na luz lub dojezdzam do skrzyzowania , spadaja do 500 ida na 1200 i znow spadaja na 500 i tak kilka razy ale jak wyhamuje do 0 to jest ok jak reka odjol , przepustnice mam wyczyszczona na lustro , grzebalem ta sruba ale nic to nie daje , przeplywomierz wyglada jak nowy , na diagnostyce komputerowaej wykazalo ze wszsytko jest ok , ostanio zauwazylem ze guma do przepustnicy jest sparciala i peknieta , wymienilem i dalej jest do samo , gdzie szukac przyczyny ?
+ e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm
Moze ktos mi podac jakie ma minimalne zamkniecie przepustnicy przy pomiarach przez unidiaga jest to przed ostatnia opcja w tej liscie w unidiagu (trohle minimum opening). Oczywiscie prosze kolegow ktorym nie faluja obrotyZaczalem bawic sie ta srubka od regulacji przepustnicy i nie ma zadnej poprawy ;/ Ale moze ustawie tak jak wy macie i bedzie jakas poprawa z gory dzieki.