Strona 10 z 14 PierwszyPierwszy 1234567891011121314 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 136

Temat: Demontaż zaworów głowicy [AR 156]

Użytkownik Romeo Avatar -BamBosZek-
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 3.0 24v

Domyślnie

Syfon jeszcze nie wiadomo co jest przyczyna a juz jezdzisz po koledze... jesli cisnie przez pierscienie to glowica nie ma nic do tego.
    Genetics makes the champions, want to compare?!

syfon
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał -BamBosZek- Zobacz post
    Syfon jeszcze nie wiadomo co jest przyczyna a juz jezdzisz po koledze... jesli cisnie przez pierscienie to glowica nie ma nic do tego.
    Jak to nie ma nic do tego?
    Przecież on nie wie, czy ma prostą głowicę, jaką ma kompresję. On nic nie wie. Robi całkiem na oko.

I teraz zamiast diagnozy znowu zaczynają się zgadywanki co jest nie tak bo wszystko było robione na oko.
    I jeszcze świetny pomysł żeby sobie jeszcze samemu wymienić na pałę pierścienie. Na pewno będzie lepiej.
    Znowu bez pomiarów.

Użytkownik Znawca Avatar darek2116
    Mieszka w
    Bedzin
    Auto
    164 Super 3.0 V6 12V

Domyślnie

Zapuść mi artur maila do siebie to ci wyśle manula do TSów i sobie tolerancje itp posprawdzasz,ładnie wg tabelek z rysunkami co do zaworów,popychaczy,krzywizny głowicy itd

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Cytat Napisał -BamBosZek- Zobacz post
    Też tak uważam.
    Nie ma co jeździc po koledze tym bardziej, że wygląda to na zajechany dół silnika.
    Poczekajmy na wyniki pomiarów ciśnienia sprężania oraz informację o ilości oleju zebranego z odmy do butelki po trasie do Torunia.

syfon
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał SG0240 Zobacz post
    Też tak uważam.
    Nie ma co jeździc po koledze tym bardziej, że wygląda to na zajechany dół silnika.
    Poczekajmy na wyniki pomiarów ciśnienia sprężania oraz informację o ilości oleju zebranego z odmy do butelki po trasie do Torunia.
    O.K.
    Skoro wiecie lepiej. Ja nie mam zamiaru po nikim jechać. Po co mi to. Tylko chciałbym, żeby podobne przypadki były ostrzeżeniem dla innych biorących się za remont silnika na oko.
    ja mam ten ,, garb'' że sporo podstawówki i całe liceum spędziłem w ramach hobby w warsztacie samochodowym, gdzie składałem sobie stare motocykle. A jest to warsztat gdzie robi się REMONT SILNIKÓW a nie pseudo remont. Gdzie pracuje tylko ojciec z synem. Żadnych uczniów. Wszystko firmują swoim nazwiskiem.
    I widziałem jak się odlewa i toczy tłoki do starych silników do których już nie można niczego dokupić.
    I wiem jak ważne jest czy tłok jest 3 czy 10 setek pod zerem. I w jakim silniku.
    A tu widzę wypowiedź:
    zmienię sobie pierścienie bo jak nacisnąłem palcem to tłok się trochę telepał na boki.

I strasznie mnie telepie i nie potrafię przejść obojetnie obok przypadku gdy ktoś remontuje silnik na oko.
    Ostatnio edytowane przez syfon ; 04-04-2013 o 14:11

Użytkownik Znawca Avatar ArturR_1975
    Mieszka w
    Chełmża kole Torunia
    Auto
    Alfa 156 2.5 V6 24V CF3 Progression FL 2005 Vialle LSi: Była AR 156 1.6/1.8 T.S 98/2005r LPi Vialle

Domyślnie

Syfon, nie, że się czepiam, ale zrób coś sam w swoim Alfa Romeo!! Wymień samodzielnie rozrząd, załóż klimatyzację w Alfie bez klimatyzacji, zrób elektryczne tylne szyny, załóż własnoręcznie autoalarm itp.

Płaszczyznę głowicy sprawdzałem i była prosta i nie ważne jakim sposobem czy też sposobami bo każdy sposób jest dobry jeśli prowadzi do tego samego celu.!!!

Sprawdziłem po przyjeździe z Torunia przewody odmy i o to rezultaty. Wszystko czyste a na denkach dwóch butelek skroplona para wodna i zero oleju.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_20130404_142732.jpg
Wyświetleń:	493
Rozmiar:	112.3 KB
ID:	91182 Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_20130404_142739.jpg
Wyświetleń:	419
Rozmiar:	116.9 KB
ID:	91183

Filmik może i marny jakościowo bo robiony komórką Alcatel. Tak wygladają spaliny po przejechaniu 50-ciu kilometrów

http://www.youtube.com/watch?v=7FiHz5qOSoM

Oleju nie bierze, płynu chłodniczego nie ubywa. Sprawdzam płyny kilka razy dziennie dla spokojności! Sprawdzam nawet wodę wydobywającą się z tłumika na oznaki słodkości po przez zapach czy też smak i nie jest słodka.

Użytkownik Znawca Avatar darek2116
    Mieszka w
    Bedzin
    Auto
    164 Super 3.0 V6 12V

Domyślnie

To że się tłoki telepią na boki to nic nie znaczy,w mailu dostaniesz sporo informacji pozwalających na ocene stanu zużycia co pozwoli wyciągnąć odpowiednie kroki do napraw

Użytkownik Znawca Avatar ArturR_1975
    Mieszka w
    Chełmża kole Torunia
    Auto
    Alfa 156 2.5 V6 24V CF3 Progression FL 2005 Vialle LSi: Była AR 156 1.6/1.8 T.S 98/2005r LPi Vialle

Domyślnie

Cytat Napisał darek2116 Zobacz post
    To że się tłoki telepią na boki to nic nie znaczy,w mailu dostaniesz sporo informacji pozwalających na ocene stanu zużycia co pozwoli wyciągnąć odpowiednie kroki do napraw
    Dziękuję Darku, przydadzą się takie informacje i to bardzo.

Teraz jadę jeszcze do SOP aby zrobili mi test sprężania cylindrów. Mam nadzieję, że będą mieli wolną lukę czasową i zrobią mi to od ręki.

syfon
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał ArturR_1975 Zobacz post
    Syfon, nie, że się czepiam, ale zrób coś sam w swoim Alfa Romeo!! Wymień samodzielnie rozrząd, załóż klimatyzację w Alfie bez klimatyzacji, zrób elektryczne tylne szyny, załóż własnoręcznie autoalarm itp.

Płaszczyznę głowicy sprawdzałem i była prosta i nie ważne jakim sposobem czy też sposobami bo każdy sposób jest dobry jeśli prowadzi do tego samego celu.!!!

Jak sprawdzałeś skoro teraz piszesz, że błędem było że nie splanowałes głowicy!!!
    To była prosta czy krzywa?! Jak prosta to po chcesz planować?
    Jedno wyklucza drugie.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał darek2116 Zobacz post
    O to właśnie chodzi.
    W każdym silniku się lekko na boki ruszają. Nawet w nowym bez przebiegu.
    Tłok najbardziej się nagrzewa podczas pracy na górze, do tego jest tam najgrubszy. Więc jego denko się najbardziej podczas pracy rozszerza m.in, na boki( w górę zresztą też, co trzeba wziąć pod uwagę czasami przy planowaniu głowicy) i tłok bez takiego luzu od razu by się zatarł.

Użytkownik Romeo Avatar -BamBosZek-
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 3.0 24v

Domyślnie

Glowice nie zawsze oddaje sie do "planowania" tylko do "zabielenia" a w jakim celu to juz chyba kazdy wie.

Jezdzij jeszcze z tymi butelkami bo z nikad ten olej sie nie wzial w dolocie.
    Genetics makes the champions, want to compare?!