Zaczął mi skrzypień prawy górny wahacz jak stary tapczan, lewy jest OK. I tutaj mam do was pytanie, czy wahacze górne trzeba wymieniać parami czy można pojedynczo ?
Zaczął mi skrzypień prawy górny wahacz jak stary tapczan, lewy jest OK. I tutaj mam do was pytanie, czy wahacze górne trzeba wymieniać parami czy można pojedynczo ?
też mam wahacz górny do wymiany z lewej strony, zamówiłem Lemfordera (w poprzednim aucie części tej firmy wydawały się najtrwalsze) i teraz pytanie (które się może powtórzyło na poprzednich 100 str. tego wątku) czy po wymianie tego wahacza jest wymagana korekta geometrii zawieszenia???
Sorry ale zmiana wahacza nie wpływa na zmianę ustawień zawieszenia, powie to wam każdy mechanik nie rozumiem czemu powielacie te stereotypy. Jeśli widzicie, że auto jedzie nie równo, scina opony, kierownica krzywo leży przy jeździe na wprost to pasuje zrobić zbieżność, kąty są nieregulowane z przodu.
Po wymianie górnego wahacza nie ma potrzeby sprawdzać geometrii.
Po wymianie dolnego na aftermarketowy osobiście bym sprawdził. Nawet 50 zł za sprawdzenie to nic w porównaniu z nadmiernym zużyciem opon.
Obie sytuacje sprawdziłem organoleptycznie. Dolny ori zamieniłem na TRW i była potrzeba delikatnej korekty.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
ad. Luck pytam własnie dlatego, że chciałbym uniknąć ścinania opon.
Jeżeli przed zmianą wszystko było ok to i po zmianie nic się nie ma prawa zmienić, pytasz to odpowiadam i tak odpowie każdy profesjonalny mechanik. Pytałem o to nie jednego mechanika, zmieniałem wahacz górny już 3 razy i nic się nie działo ani przed zmianą ani po. Geometrie robiłem gdy odkręcali drążki, magiel, dolnego nie robiłem to na jego temat nie mam wiedzy.
Potrzebuję wymienić komplet przednich wahaczy i o ile przy górnych nie mam pytań (po lekturze forum wybiorę raczej Lemforder), to przy dolnych mam problem.
Czy mogę wymienić tylko tuleje wahaczy (np. autosklep24 oferuje taki zestaw: http://www.autosklep24.pl/pl/p/Tulej...wy-KPL-/8712)?
Czy może poszukać firmy regenerującej oryginalne wahacze - jeśli tak, to jaki jest przybliżony koszt takiej operacji i na jak długo pomaga?
A może po prostu zamiennik - TWR, SLR, Fast?