Temat: Alfa Giulia- 2015

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Kartuzy
    Auto
    159 sw 1.9jtdm qtronic ti

Domyślnie

Cytat Napisał Tomtrz Zobacz post
    Nie no gość ewidentnie jest samobójcą po co komu kombinezon, w tshircie i jeansach też można bić rekordy.
    Był tu film jak gość w pro rekawicach rajdowych prowadził auto jedną ręką. Także juz lepiej bez kombinezonu a z umiejętnościami.

Użytkownik Znawca Avatar Archi
    Mieszka w
    Gliwice/Knurów
    Auto
    była GT 3.2 V6 Q2
    Ostatnio edytowane przez Archi ; 09-09-2016 o 15:59
    Alfa Romeo Nel Cuore

Użytkownik Maniak resoraków Avatar 145Q
    Mieszka w
    Piotrków Trybunalski/Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD M-Jet 2004

Domyślnie

Cytat Napisał Archi Zobacz post
    Właśnie tak.

Lorenzo Ardizio, All the cars Alfa Romeo

"So in the summer of 1982, the Alfetta 2.0i Quadrifoglio Oro made its debut, also coining a new term that distinguished the top-of-the-top. The Quadrifoglio Oro was the most luxurious car in the Alfa stable and the Verde the sportiest".

Przy Giulii na stronach AR faktycznie piszą samo Quadrifoglio.
    A przy Mito i Giuliettcie stało Verde
    Ostatnio edytowane przez 145Q ; 09-09-2016 o 16:05

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar kasztelan
    Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

Bo Giulia to Q a Mito i Giulietta to QV, wszystko sie zgadza.
    A propo kombinezonu, mysle przy tych prędkościach wiele by mu nie pomógł a tak chlop w T-shirtcie i jeansach jest i lżejszy i ma większy komfort wiec moze bardziej swobodnie cisnąć

Użytkownik Maniak resoraków Avatar 145Q
    Mieszka w
    Piotrków Trybunalski/Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD M-Jet 2004

Domyślnie

I nie było wersji mocniejszych niż Mito 170 hp i giulietta 240. Może to celowy zabieg i zostawili sobie miejsce na Giulię QV np. 550hp?

Użytkownik Znawca Avatar anAlfaBeta
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

Cytat Napisał kasztelan Zobacz post
    Analfabeta, widziales na żywo?
    Tak, oglądałem w salonie AR, dziś byłem popatrzeć jeszcze raz i w poniedziałek robię jazdę testową (2.2 180KM, niestety manual).
    Niestety wcale nie jest jej ładnie w czerni, czego nie można powiedzieć o poprzedniczkach. I tak jak pisałem wcześniej, brakuje czegoś przy lampach z przodu, tam gdzie 159 ma chromowane listwy (nerki na to mówią, zdaje się?) w Giulii jest jedynie przetłoczenie zderzaka, które z odległości większej niż 1m jest niewidoczne i przód robi się jakiś taki płaski i pusty.
    Może będzie to lepiej wyglądać na żywo w ciekawszych kolorach, np. Monza Red, ale czerń zdecydowanie nie pasuje Giulii a to wielki grzech moim zdaniem

A ponieważ jestem (nadal) zainteresowany kupnem Giulii, to zapytałem też o opcje finansowania. Poza "leasing to jak pan chce taki będzie" dostępna jest też opcja tzw. "wynajmu", czyli (jeśli dobrze pamiętam liczby):
    1. wpłata 5% wartości
    2. 24-36 rat po ~1000zł
    3. możliwość wykupu za ~50% wartości
    czyli dla Julki za 200k, 10k PLN wpłaty, 36k pln w ratach a potem wykup ~100k PLN, łącznie ~146k PLN
    Brzmi jak leasing dla nieposiadających działalności
    Gdyby wykup końcowy był wyższy niż 50%, to wtedy można by mieć 3 lata wypasioną wersję za małą opłatą miesięczną a potem zmiana na nową...
    Ostatnio edytowane przez anAlfaBeta ; 09-09-2016 o 17:01
    Giulia Veloce Misano Blue 2.0 TB
    159 Sportwagon Q-Tronic '06 Nero Oceano była

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Właśnie przed chwilą jechałem Giulią - piszę z serwisu Alfy korzystając z ich Wi-Fi (w końcu!). Luźne wnioski na szybko.

1. Cudownie neutralna w zakręcie, zero szarpania przy wychodzeniu gazem w łuku - bajka!
    2. Pierwszy raz mi się zdarzyło, że kierownica była za blisko (mam dość krótkie ręce), ale już mi się tego nie chciało poprawiać - pozycja za kierownicą elegancka. Rozmiar kierownicy też świetny.
    3. Wspomaganie w trybie N jak dla mnie nieco za mocne - w trybie D jest OK.
    4. Przy gazie w nawrocie na suchym, nawet w trybie D, samochód bardzo szybko skorygowany i ustawiony na właściwe tory - więc na sucho raczej ciężko będzie tym wpaść w poślizg.
    5. Bardzo krótki skok pedału hamulca - pewnie idzie się przyzwyczaić, ale na początku lekki dyskomfort.
    6. Przy odpalaniu gałka faktycznie zadrżała, ale podczas jazdy nie zwracałem na to w ogóle uwagi, raczej nie przeszkadza.
    7. Diesel całkiem kulturalny, ale jednak przy depnięciu na 4-ce od 80 km/h słychać klekocik.

Przy zakupie benzyny na firmę golas z dołożoną nawigacją + czujniki parkowania tył za 125 tys. zł (to już chyba było) - jak dla mnie cena jak najbardziej rozsądna.

EDIT: Dostałem też katalog. Jest naprawdę ładny.

Co do benzyny - można już zamawiać z datą produkcji przypuszczalnie na grudzień. Demówki w benzynie miały być na wrzesień, ale w systemie nadal nie ma info, że poszły do produkcji.
    Ostatnio edytowane przez radosuaf ; 09-09-2016 o 18:44
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał radosuaf Zobacz post
    Właśnie przed chwilą jechałem Giulią - piszę z serwisu Alfy korzystając z ich Wi-Fi (w końcu!). Luźne wnioski na szybko.

1. Cudownie neutralna w zakręcie, zero szarpania przy wychodzeniu gazem w łuku - bajka!
    2. Pierwszy raz mi się zdarzyło, że kierownica była za blisko (mam dość krótkie ręce), ale już mi się tego nie chciało poprawiać - pozycja za kierownicą elegancka. Rozmiar kierownicy też świetny.
    3. Wspomaganie w trybie N jak dla mnie nieco za mocne - w trybie D jest OK.
    4. Przy gazie w nawrocie na suchym, nawet w trybie D, samochód bardzo szybko skorygowany i ustawiony na właściwe tory - więc na sucho raczej ciężko będzie tym wpaść w poślizg.
    5. Bardzo krótki skok pedału hamulca - pewnie idzie się przyzwyczaić, ale na początku lekki dyskomfort.
    6. Przy odpalaniu gałka faktycznie zadrżała, ale podczas jazdy nie zwracałem na to w ogóle uwagi, raczej nie przeszkadza.
    7. Diesel całkiem kulturalny, ale jednak przy depnięciu na 4-ce od 80 km/h słychać klekocik.

Przy zakupie benzyny na firmę golas z dołożoną nawigacją + czujniki parkowania tył za 125 tys. zł (to już chyba było) - jak dla mnie cena jak najbardziej rozsądna.
    O tej cenie i konfiguracji już było kilka razy. Ona obowiązuje przy 2 i więcej sztukach dla firm. Przeciętnemu "śmiertelnikowi" nie daje to wiele.

Ale widzę, że pewnie byś kupił po tej recenzji

Użytkownik Znawca Avatar anAlfaBeta
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

Cytat Napisał radosuaf Zobacz post
    Pakiet "Flota" zdaje się? Zdawało mi się, że 2.0 200KM w cenniku było droższe, chyba że przez "na firmę" masz na myśli jakiś myk z VATem czy coś.
    Giulia Veloce Misano Blue 2.0 TB
    159 Sportwagon Q-Tronic '06 Nero Oceano była

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Cytat Napisał Belfer Zobacz post
    O tej cenie i konfiguracji już było kilka razy. Ona obowiązuje przy 2 i więcej sztukach dla firm. Przeciętnemu "śmiertelnikowi" nie daje to wiele.

Ale widzę, że pewnie byś kupił po tej recenzji
    Pan w salonie twierdził, że na jedną sztukę też (na firmę oczywiście) - specjalnie o to pytałem, bo mi się kołatało po głowie z tego wątku, że ktoś wspominał 2 sztuki. Jeździ to świetnie, ale jak dla mnie za szerokie auto - ale następca Giulietty na skróconej platformie byłby u mnie zdecydowanie nr 1.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał anAlfaBeta Zobacz post
    Pakiet "Flota" zdaje się? Zdawało mi się, że 2.0 200KM w cenniku było droższe, chyba że przez "na firmę" masz na myśli jakiś myk z VATem czy coś.
    Bez żadnych myków, po prostu na fakturze musi widnieć firma.
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS