Czyli wybór między dżumą a cholerą - z przedzmianowego ameliniowego kolektora wyłapujemy śrubki z plaskikowego klapki...
Czyli wybór między dżumą a cholerą - z przedzmianowego ameliniowego kolektora wyłapujemy śrubki z plaskikowego klapki...
włąsnie to pozmianowy przy kupie szczescia "tylko" dpfa zatka, a taka rada dla tych co robia mniej niz 10kkm rocznie Dieslem, usuncie DPF'a czym prędzej, coraz wiecej przypadków zatkanego DPF'a przez którego wypala komory spalania tłoka i głowicy, w tym miesiacu dwie takie robiłem. Zdjęcia pokaze z potem.
Wypożyczę maszynkę do zaginania nadkoli - PW
O ile poliftowych Alf 159 z wpadniętymi klapami jest mnóstwo to przedliftowych nie ma w ogóle. Ja miałem przedliftowy kolektor w naprawdę agonalnym stanie i klapy ani myślały się urwać. Osie były wyrobione, szczelności nie było żadnej, a wszystko chodziło jak trzeba (w sensie mechanizmu klap, a nie szczelności).
Piszę to co widziałem/słyszałem tutaj na forum i u kolegi w warsztacie. Może się mylę, ale silnika 2.4 z urwanymi klapami tutaj na forum nie było? A kolektor jest taki jak przedliftowy 1.9?
Ostatnio edytowane przez jahu ; 01-06-2015 o 10:17
byłem oglądać tą z Olkusza ,dzięki za info ,tylna i przednia szyba inne roczniki ,łyse opony ,ciężko coś znaleźć ... / pytałem już o nia ale zapytam jeszcze raz (nikt nie odpisał ) http://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-...tml#2f60481c67 wydaje się rozsądna ;p a co o tych klap wirowych to wkońcu z którego rocznika lepiej szukać (kupywać) bo już blady jestembudżet mam 25tysi i coś mi się wydaje że za te pieniądze nie trafie nic fajnego heh szukam coś z 2007
Uważam, że 2006 i początek 2007. Ale to i niepewne, bo ludzie wymieniali w autach kolektor na plastikowy. A stary rocznik to stare auto (choć wiem, że np. auto magila czy też moje mimo, że stare rocznikowo to wyprzedza technicznie większość komisowych nowszych egzemplarzy). Więc nie trzymałbym się tego kurczowo. BTW możesz zainteresować się jego autem, bo chyba jest w twoim budżecie.
Bez względu na rocznik – po kupnie musisz wymienić rozrząd, przy tej okazji wyrzucasz klapy wirowe (dodatkowy koszt kilku stów) i od razu czyścisz wszystko z sadzy, wkładasz pełną zaślepkę EGR, wyprogramowujesz go z komputera i cieszysz się bezawaryjną eksploatacją. Płacisz te 1500 zł i spokój. Przed zakupem sprawdzasz czy nie ma "kosmicznych" korekt wtrysków (które mogą sugerować urwaną wcześniej klapę).
Ostatnio edytowane przez jahu ; 01-06-2015 o 11:33
hmmm dzięki za info ,wszystko jasneprzy okazji zna ktoś może "fachowca" od tych samochodów z okolic Sosnowca ?
Szyby z innych roczników - tj. młodsze czy starsze od daty produkcji samochodu?O mechanika pytaj na śląskim forum regionalnym.
starsze , auto magila kozak ;] szkoda ze sw ..eh , oka dzieki
wiem ,ze robie się meczacy ale jestem nakręcony żeby kupic auto w tym tygodniu najlepiej ;p co sadzicie o tym http://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-...tml#3ce4627f8d i o tym http://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-...tml#3ce4627f8d z góry dzięki
Nic się nie martw, są tu tacy co ponad rok kupowali lub nadal kupują samochód i nikt ich jeszcze nie zbanowałPośpiech przesadny jest przy zakupie samochodu niewskazany, przy zakupie 159 tymbardziej
Poproś o jakiegoś linka do tej 159, która rzekomo pochodzi z holenderskiego klubu, może jakiś dział nasze belle tam mają
Nie widzę w przenim zderzaku spryskiwaczy, więc pewnie ma założone hidy, dwa belka za grillem malowana. Może nadgorliwy malarz likwidował odpryski... W drugiej niech ktoś potwierdzi czy przypadkiem na desce po stronie pasażera nie odznacza się poduszka lub miejsce po niej...
![]()