Ja mam lato 245/35/19 a zima 205/55/16 i do tego Novitec -40mm . Różnica w wysokosci opon kolosalna. Albo zmienie na 205/60/16 albo kupie fele 18" i 235/45/18 i bedzie git. Nie miałem co prawda problemow nigdy ale na zimowkach wjazd do marketów na podziemny nie wskazany :-) . Sie zastanawiam nad sprzedażą albo opon albo całych kół zimowych. Zdjecie mam jeszcze felg TI 225/40/19 , no chyba ,że ktoś ma fajne opony 19" zimowe bo mam aktualnie 2 komplety felg 19"![]()
Ostatnio edytowane przez Nazar ; 07-11-2015 o 14:45
Daj mi swoje 19 a ja dam Ci 18 ;-)
SZUKASZ NOWYCH OPON? NAPISZ PRZYGOTUJE OFERTĘ.
DYSPONUJE DUŻĄ ILOŚCIĄ OPON NOWYCH JAK I UŻYWANYCH!!
Felgi nowe i używane! dystanse każdy rodzaj !
Witam, niedawno zakupiłem Alfę Romeo Brerę z 2010r 2.0 jtdm 170 KM. Aktualnie stoi na 19stkach, lecz muszę zmienić felgi i kupić opony na zimę. Nie wiem jakie kupić, gdzieś czytałem że 16 nie wejdą a 17 też nie każda. Polecicie jakieś fajne felgi + opony na zimę?
Nie wchodzą bo masz duże zaciski . Z tego co wiem to Ori 18" wchodzi każda a z innymi felgami to zależnie od ET i profilu ramion . Misiek miał 19" ,które bez dystansu tarły o zaciski . Jak nie chce ci się zbytnio szukać a oryginalne felgi ci w smak to na OLXie widziałem podkowy 18" w granicach 1500pln.
A konkretne modele felg pasujące do Brery? Jest gdzieś jakaś lista?
EDIT:
http://allegro.pl/felgi-5x110-18-alf...779437535.html - Czy np. takie będą pasować? a gdybym chciał nieoryginalne to na jakie parametry muszę zwrócić uwagę by wszystko pasowało i nie obcierało o zaciski hamulcowe?
Ostatnio edytowane przez djrobertos ; 07-11-2015 o 17:18
Tego jeszcze nie wiesz, czy on ma duże zaciski. Też mam 2,0 JTDm i mam te małe (duże to była opcja) - trzeba sprawdzać po VINie jakie tam hamulce są.
EDIT
ogólnie jest tu oddzielny temat o felgach, pisza tam. Wieksza szansa na szybką i dobra odpowiedź
edit 2
ten temat http://www.forum.alfaholicy.org/159_..._alfy-708.html
Ostatnio edytowane przez darkghost ; 07-11-2015 o 17:58
Te z linku są kolegi Alcesa z forum ( w dziale -Bazar ma ogłoszenia )więc go zapytaj ale z tego co wiem to on ma duże Brembo i te felgi miał założone . Co do nie ori to nie takie proste bo mimo ,że dwa rodzaje felg mają podobną szerokość felgi i ET to jest jeszcze sposób wyprofilowania ramion zwłaszcza od środka . O ile przy zwykłych zaciskach ( jak u mnie ) wchodzi wszystko tak u ciebie lepiej sprawdzić . Jednak im mniejsze ET tym bezpieczniej . Ori mają ET41 przy szerokości zazwyczaj 8 cali . Zawsze istnieje deska ratunku w postaci dystansów ale to się wiąże ze zmianą śrub czyli dodatkowe koszta. Popytaj Alcesa on ma "hurt" felg i pewno ci doradzi albo 17" albo 18" które wejdą .
Jakby ktoś chciał 205/55/16 Pirelli SnowControl3 z bieżnikiem ok.7mm ( zmierzę to podam dokładnie ) za 550pln komplet . Takie jak na foto![]()