Temat: Felgi, koła do 159 Brera - temat ogólny

Użytkownik Rowerzysta Avatar Statyczny
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo Brera 2.2 JTS

Domyślnie

Różnica jest, ale jej nie odczujesz, naprawdę setne części sekundy. Z tego względu producenci supersamochodów nie przejmują się tym tylko, wręcz dają nawet i 20 cali na tyły. Choć mimo wszystko walczą o każdą dziesiątą część sekundy.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał ika Zobacz post
    Może ten temat był już gdzieś poruszany, ale czy przy przesiadce z 17 na 18 dałoby się odczuć jakąkolwiek różnicę w przyspieszaniu?
    A co obawiasz się, że przez zmianę wielkości koła rycerz ortalionu w gulfie 3jce cię wyprzedzi na światłach? ;d

Nie ma zauważalnej(odczuwalnej) różnicy (aczkolwiek jakaś tam minimalna na pewno będzie - cięższe koło), nie ma też tragedii jeżeli chodzi o dziurawe drogi.

Użytkownik Fachowiec Avatar FXX
    Auto
    Peugeot 508 II / Peugeot 308 T9

Domyślnie

Cytat Napisał Statyczny Zobacz post
    Różnica jest, ale jej nie odczujesz, naprawdę setne części sekundy. Z tego względu producenci supersamochodów nie przejmują się tym tylko, wręcz dają nawet i 20 cali na tyły. Choć mimo wszystko walczą o każdą dziesiątą część sekundy.
    Z tym, że w supersamochodach te felgi często są wykonywane z innych stopów i jednak są lżejsze od "cywilnych" felg w tym samym rozmiarze
    Ale różnicy w TBi nie poczujesz

Użytkownik Rowerzysta Avatar Statyczny
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo Brera 2.2 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał FXX Zobacz post
    Z tym, że w supersamochodach te felgi często są wykonywane z innych stopów i jednak są lżejsze od "cywilnych" felg w tym samym rozmiarze
    Ale różnicy w TBi nie poczujesz
    Zgadza się, ale jednak mogli założyć 14 cali to by były jeszcze lżejsze W pogodni za prędkością do aut aspirujących do najszybszych wszystko się poświęca na tę rzecz, nawet dywaniki podłogowe. Choć to wiadomo, to ściema pod publikę tak jakby kazali jeździć wyłącznie w lekkich ciuchach czy jeść małe porcje żarcia przed jazdą, ale kierunek pokazuje dobrze). Challanger Hellcat czyli teraz chyba najbardziej nastawiony na wyścigi na prostej samochód też ma felgi dwudziestki, a redeneck z USA bierze czas na ćwiartkę jak pacierz na wieczór Więc gdyby widzieli sens - to by dali nawet 16’.
    Takie czy inne firmy projektują 20 cali zamiast 14 bo widocznie różnica jest na tyle marginalna lub żadna, że nie ma sensu poświęcać wyglądu na rzecz tysięcznej części sekundy mniej do setki. Pewnie różnice ciężko byłoby zapisać w systemie dziesiętnym, więc plusów z małych felg nie ma żadnych.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    159 TI 2.2 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał Nazar Zobacz post
    Komuś się podobały felgi chłopaka od "plastikowych Brembo " . Są za śmieszną kasę . Mi się nie podobają no ale kto co lubi : https://www.olx.pl/oferta/felgi-alum...5-IDlJ5Gq.html
    Co to za felgi? Znajdę w wersji 19"?

Użytkownik Pasjonat Avatar Nazar
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Była 156 SW 2,4JTD by Cinsoft ---Jest 159 1,9JTDm 150KM Q-tronic'08 + Mito 1,6Jtdm Distinctive'08

Domyślnie

Cytat Napisał Esseii Zobacz post
    Czyli wnioskujac najlepiej wziac np felgi 19" 8.5 szerokie z et powiedzmy 35 i regulowac sobie dystansami zeby kolo ladnie sie zeszlo z nadkolami
    Do seryjnego zawiasu czy nawet Eibacha moim zdaniem TAK. Masz pewność że z "normalną "oponą wejdzie i wszystko będzie grało. Można się bawić i w 10" ale potem trzeba kombinować i liczyć wszystko. Nie chcesz szaleć to kupujesz 8,5" i spokój.

Wysłane z mojego Lenovo TAB 2 A8-50L przy użyciu Tapatalka

Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Była 156 SW 2,4JTD by Cinsoft ---Jest 159 1,9JTDm 150KM Q-tronic'08 + Mito 1,6Jtdm Distinctive'08

Domyślnie

Cytat Napisał ika Zobacz post
    Może ten temat był już gdzieś poruszany, ale czy przy przesiadce z 17 na 18 dałoby się odczuć jakąkolwiek różnicę w przyspieszaniu?
    To zależy od różnicy mas całych kół i szybko szerokości opon ale moim zdaniem przy przesiadce "o jeden rozmiar" - niezauważalne. Jak przesiadłem się z 205/60/16 na 245/35/19 to coś tam czuć w zbieraniu się auta i w spalaniu

Użytkownik Maniak resoraków Avatar hagi
    Mieszka w
    kujawsko - pomorskie
    Auto
    159 2,4 JTDm

Domyślnie

Ja liczę ze na 19 przestanie mi gubić trakcję bo na 17 szczególnie w deszcz to czasem ciężko dynamicznie ruszyć.

Mieszka w
    Bytom
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał hagi Zobacz post
    Ja liczę ze na 19 przestanie mi gubić trakcję bo na 17 szczególnie w deszcz to czasem ciężko dynamicznie ruszyć.
    To ile ty masz kucy że przy takiej masie gubisz trakcję? Ja nie wiem co to dynamika przy 1,9 . No chyba że koło mnie stoi na światłach RS albo Mka
    Ostatnio edytowane przez Nazar ; 01-07-2017 o 23:09

Użytkownik Fachowiec Avatar FXX
    Auto
    Peugeot 508 II / Peugeot 308 T9

Domyślnie

W 2.4 JTDm przy dynamicznym ruszaniu na deszczu to na 18" czasem na trójce zdarzy się jeszcze gubić trakcję