Po to jest akumulator podciśnienia, aby było ono mniej więcej stałe w układzie
Po to jest akumulator podciśnienia, aby było ono mniej więcej stałe w układzie
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
A co może oznaczać gdy zapala sie MCSF od razu po odpaleniu? Wczoraj wracałem z pracy, zatrzymałęm sie pod sklepem, odpalam samochód a tu wyskakuje bład. Doładowanie nie jest odciete. I teraz po zapaleniu od razu mi sie to pojawia. Co to może być?
To że coś niedziała. Podłącz kompa!!!
Wymiziane z Androida!
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Wracam do wątku ponownie.
1. Wężyki wymienione (OVB - grucha, OVB - akumulator podciśnienia, akumulator podciśnienia - przepustnica).
2. EGR wyczyszczony, częściowo zaślepiony.
3. Czujnik ciśnienie doładowania - podmieniony na inny egzemplarz.
4. Overboost - wymieniony na nowy.
5. Kolektor - wyczyszczone kanały.
6. Sprężarka - była wymieniana na używaną (w między czasie moja się skończyła, przy okazji wymieniony na nowy był przepływomierz).
A MCSF (przeładowanie turbiny) jak był - tak i jest.
Pojawia się tylko kiedy temperatury na zewnątrz spadną (późna jesień, zima, wczesna wiosna). Po wyłączeniu i włączeniu silnika znika. MCSF wywala po przejechaniu kilkudziesięciu km, jadąc na wysokim biegu, przy bardzo delikatnym dodaniu gazu kiedy silnik jest na obrotach w okolicy 2000 - 2200 obr/minutę. Kiedy dodaję gazu żwawo - nie pojawia się, kiedy jadę na wyższych obrotach również nie pojawia się.
Jeszcze jakieś sugestie co może być walnięte, co zrobić w następnej kolejności, jakie parametry przetestować FES-em? Czy możliwe żeby walnięty był akumulator podciśnienia - mechanik powiedział mi że gdyby to był akumulator podciśnienia to sterowanie zmienną geometrią w ogóle by nie działało.
Oczywiście, że możliwe jest aby to akumulator podciśnienia robił takie problemy. Podeślij mi swoje logi na PW lub e-mailem. Najlepiej jak to będą logi z dłuższej jazdy, a nie tylko kilka sekund z gazem w podłodze. I dobrze by było wywołać ten błąd.
Tak na marginesie to aby MCFS zaświecił się przez limiter to trzeba troszeczkę czasu. Więc gdy limit czasowy przeładowania zostanie przekroczony, to zgłasza błąd. A w tym zakresie obrotów jest największe obciążenie.
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF
A zmienna geometria wypolerowana?![]()
104 strony... wybaczcie, jeżeli już było. Wiem, co może być przyczyną (pierwsza strona tematu, ciśnienie paliwa na liście wtryskowej). Zastanawia mnie co innego. MCSF pokazuje mi się tylko i wyłącznie wtedy, gdy silnik pracuje na, powiedzmy, ponadprzeciętnym obciążeniu.
Np. jadę sobie pod górkę i chcę ostrzej przyspieszyć. Pedał gazu w dół, obroty rosną i na tablicy MCSF. Pedał zwolniony i przyspieszanie delikatne - jest ok. Jadę po równym i pedał w podłogę - jest ok, obroty suną w górę jak szalone nic się nie dzieje. Kolejna górka i próba ostrzejszego przyspieszenia - MCSF.
Byłem na diagnostyce (sam się kabla jeszcze nie dorobiłem) i nic - żadnych błędów, nic. Mechanik sprawdzał turbinę, podobnież ok, ale to było w normalnym warsztacie, nie u speców od turbin. Filtr paliwa nowy, paliwo leje w zasadzie tylko premium, zawór redukcyjny wyczyściłem wg opisu tutaj.
Zastanawiam się czy jechać do jakiegoś warsztatu od turbin i dać ją do diagnozy i ew. naprawy czy szukać przyczyny gdzie indziej?