Po prostu klapy się urywają mimo tego, że wyglądają na solidne. Mieszanka gorących spalin, oleju i bardzo dużego przepływu powietrza robi swoje.
Po prostu klapy się urywają mimo tego, że wyglądają na solidne. Mieszanka gorących spalin, oleju i bardzo dużego przepływu powietrza robi swoje.
egr mam zaslepione i czyscilem tego lata auto 116 tys przebiegu w Niemczech co potrzebuje do sciagniecia kolektora jakies zaslepki,uszczelki,mam duzo czasu i chce to sam zrobic,ale ten rozrzad mnie przeraza,a wymienialem go 4tys km wczesniej,po awarii i zatarciu pompy wody
Potrzebujesz uszczelkę pod kolektor (~50zł) i sugerowałbym nowe oringi (koszt groszowy) oraz opaski skręcane. Oringi są dwa, jeden między kolektorem a podstawą EGR a drugi między klapą gaszącą a rurą od IC.
Rozrządu nie trzeba ruszać - przynajmniej przy plastikowym kolektorze. Wystarczy zdjąć pompę common rail, co jest robotą łatwiejszą niż się wydaje - trzeba mieć dwie śrubki i młotekNie trzeba mieć żadnego ściągacza (wbrew temu, co pokazuje pewien filmik kolegi chyba seba_wino). Kółko od pompy zostaje na miejscu wraz z paskiem więc rozrząd z głowy.
Ja u siebie po wywaleniu klapek wraz z ośkami i uszczelniaczami rozwierciłem otwory po ośkach i nagwintowałem pod rozmiar M8, następnie wkleiłem tam śruby M8x16 na klej anaerobowy (tzw klej do gwintów, ale zielony). Sama robota z klapkami szybka i przyjemna, ale czyszczenie tego całego syfu to masakra.
Ostatnio edytowane przez anAlfaBeta ; 21-10-2015 o 18:35
ok ,a czy muszę coś w stawiać w otwory po klapach i czy trzeba coś w kompie przestawiać FES
W kompie nic nie trzeba, po usunięciu klap trzeba zaślepić otwory po ośkach klapek - jak pisałem wyżej. Same kanały zostają otwarte.
Jeszcze tylko sterownik klap trzeba ogarnąć. ..czyli zdjąć plastikowa "rurkę "między silniczkiem klap a prowadnica.taka czarna słomka a silniczek będzie sobie chodził na sucho.
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
W kolektorze alu silnik jest podłączony bezp. do klapki więc jak się ją wywala to siłą rzeczy się silnik od niej odłącza.
W kolektorze plastikowym nic nie trzeba robić z silnikiem, po usunięciu listwy zębatej silnik będzie sobie kręcił swoim kółkiem zębatym i tyle - nie będzie do niczego podłączone, a nie znajduje się na osi klapki.
Oczywiście ze się zgadzam jeżeli ktoś wszystko wywala z prowadnicami. .ja zostawiłem na kiedyś środek w sumie nie wiem po coale jest ze zawsze można wrócić jeżeli komuś będzie się chciało klapki mieć
wiec tylko zrzuciłem od silniczka.
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Witam czy koniecznie potrzebuję nową uszczelkę pod kolektor i oringi bo w tutaj u mnie W Niemczech nie wiem gdzie to kupić chyba,że podacie mi nr tej uszczelki to poszukam na Eb...z i czy rozpuszczalnik lub zwykla benzyna będzie dobra do wyczyszczenia tego syfu w środku.
Uszczelkę widziałem ostatnio w sklepie u kolegi Geparda autosklep24 a co do czyszczenia to ja użyłem 3 butelek benzyny i płyn do kominków.