Znowu pierdololo, jeden treściwy post na 4 strony pierdów![]()
Znowu pierdololo, jeden treściwy post na 4 strony pierdów![]()
Giulia Veloce Misano Blue 2.0 TB
159 Sportwagon Q-Tronic '06 Nero Oceano była
Na prawde ktoś uważa że SUV załatwia sprawę braku kombi? Sam nie lubię tego typu samochodów i nie widzę sensu kupowania no chyba że ktoś co tydzień przewozi pralkę ALE proszę sobie sprawdzić ile niemiecka konkurencja sprzedaje trójki czy A4 czy c klasy w wersji kombi i to mimo że maja w ofercie nie jednego suva a kilka modeli.
Te tapicerki jakoś do mnie nie przemawiają na zdjęciach ale chętnie bym pomacal różne wersje w salonie jak już wprowadza te benzyny jako testowe.
Wysłane z mojego HTC One_M8 przy użyciu Tapatalka
I zaraz wjedzie Stelvio Q, zrobi czas lepszy o 7-8 sekund lepszy od Cayenne Turbo GLX i znów o Alfie będą pisali "ależ awantura na ringu, alfa zmasakrowała Porsche, Alfa znów najszybsza" a w drugiej linii "Fabio Francia miał na sobie Rolexa i kąpielówki" i tak po 10 latach takich info, każde dziecko będzie wiedziało, że to Alfa jest najszybsza i do tego najbezpieczniejsza wg. ENCAP. Nie ma lepszej promocji. Ale przecież ten cholerny brak beżowej tapicerki. Cały misterny plan...
Dziś odbyłem krótką rozmowę z człowiekiem z branży i nie mam dobrych wieści w tej kwestii.
Firma, która wykonuje tylne części nadwozia do Gulii nie ma nic innego (czyli części do SW) w zadaniach na najbliższy rok. Gdy Giulia jeździła, jako muł oni już produkowali blachy do normalnej wersji prawie 10 miesięcy przed jej premierą. Maszyny były przygotowywane ponad rok przed produkcją.
Poza tym, tak jak pisali niektórzy, trendy są nieco inne niż 10-15 lat temu. Teraz właśnie SUV'y prezentują dość dużą część nowych sprzedawanych aut. Ja osobiście kupił bym Giulię SW bo SUV mnie nie interesuje. Ale takich ludzi jest coraz mniej i tendencje dla kombi są spadkowe.
Sam czekałem na taki wariant ale chyba trzeba będzie się z tym pożegnać. Szanse jeszcze są ale jeśli decyzje "na szczycie" do tej pory nie zapadły to najwcześniej za 2 lata mogło by się pojawić SW...
Belfer załóż, że za nim będzie Cię stać na Giulię to już dzieci wyrosną i tak dużego bagażnika nie będzie potrzebaahhh szkoda ...
Do jazdy z dziećmi (rowerami i całym majdanem) mam Phedrę. 159 SW mam do trochę szybszej/sprawniejszej jazdy z dziećmi i na zwykłe dojazdy do pracy bo się w takiej roli sprawdzaAle 159 ma już 6 lat a najmłodsze mają 5! Nie mam zamiaru jeździć tym autem aż alfa wprowadzi coś innego o podobnych gabarytach i na tyle praktyczne, żeby zajęło miejsce tego auta i nie będące Giulią. Niemca w kombi nie kupię bo sąsiedzi pomyślą, że to jakaś apokalipsa
Japończyki też mnie jakoś średnio grzeją. Fiat odpada za jakość wnętrza i nie tylko.
Postaram się tego posta zamieścić też na clubalfa.it. Jak Siergiej przeczyta to zaraz zagoni ludzi do tabletów graficznych i opracują SW na szybko![]()
No bo przecież jak klient przychodzi do salonu to mówi - dajcie mi ten samochód, co zrobił wynik na Ringu, reszta mnie kompletnie nie interesuje. Na tym forum, Alfaholików, więcej było dyskusji o jakości plastików czy pojemności bagażnika niż o czasie na Ringu. Jak ktoś jedzie na wakacje z rodziną, to bardziej go interesuje, czy wepchnie spacerówkę do bagażnika, niż to czy wersja, której być może nigdy nie zobaczy na oczy, robi Ring w 7:39 czy 7:32.
Ale oczywiście można się czepiać bez sensu, bo skoro Giulia Q jest szybsza od M3, a Alfa obiecuje, że kiedyś będzie to i tamto, to ludzie powinni przymknąć oko na wszystko i rzucić się do salonów. Pewnie będziesz zaskoczony - ale nie rzucili się. A BMW i Ałdi wypychają w tym czasie z salonów dziesiątki tysięcy samochodów w całej Europie.
Ten SUV zdaje się będzie miał minimalnie wyższy prześwit niż Giulia, więc raczej będzie jeździł przyzwoicie, ale bryła nie obiecuje wielkiego bagażnika. No i z racji, że to SUV, pewnie będzie drogo - na pewno nie na zasadzie różnicy między BMW 3 a BMW 3 Touring.
Po tych liczbach (Volvo V60 vs. S60), nie powiedziałbym, żeby kombi umierało:
![]()
Ostatnio edytowane przez radosuaf ; 23-09-2016 o 07:24
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
Mając takie dane, i ograniczone możliwości - czyli wprowadzanie kolejno modeli do danych klas - co byś wybrał na miejscu FCA?
http://www.jato.com/suv-takes-over-a...he-first-time/
Celowo wybrałem to samo źródło analizy.
Przy okazji
bez przesady, ten "temat" był na zmęczenie wałkowany przez 3-4 osoby, a wynik Quadrifoglio na Ringu komentowało wiele osób (pomijając wpisy o zmęczeniu części odwiedzających tutaj właśnie takim "jojczeniem" o plastikach przez 100-200 postów, co skutecznie zniechęca do zaglądania do tematu).
Obok w temacie śledzona jest zaś tygodniowa przygoda redakcji TG z Quadrifoglio.
Alfa Romeo Nel Cuore
Z Twojego linka:
"Their market share grew from 19.8% in 2014 to 22.5% in 2015, leaving the subcompacts in second position with 22.0% share, and the compacts segment third with 20.6%."
SUV-y stanowią 22,5% rynku.
"The SUV growth was in part possible thanks to the outstanding results of the small SUVs, which contributed almost 38% of total SUV segment registrations in 2015. Their volume increased by 38% over 2014, exceeding, for the first time, the one million unit mark at 1.2 million. Despite their strong growth, they were still behind the compact SUVs, which accounted for 40% of the total at 1.28 million units."
Czyli SUV-y segmentu B i C stanowią 78 procent sprzedaży całego segmentu, na D i wyżej zostaje 22%. Co daje im 22,5% * 22% = 4,95% rynku.
"These vehicles along with the mid-size sedans/SW and sports cars were the only segments to gain market share in 2015."
Mid-size sedans/SW to też rosnący segment.
Powiedziałbym więc - na dwoje babka wróżyła. A chyba "dorobienie" wariantu kombi do gotowego już sedana nijak nie da się porównać z kosztem wprowadzenia na rynek SUV-a.
Chociaż Jaguar też odpuszcza XE kombi, widocznie coś w tym jest:
http://www.leftlanenews.com/jaguar-r...gon-91649.html
I ciekawy wyjątek z tego artykułu:
"The world's biggest wagon market is Germany. And what do Germans buy? They buy German cars"
To jest prawdopodobnie przyczyna, dlaczego Alfa też odpuszcza temat. I dlaczego BMW i C-klasa notuje tak wysoką sprzedaż kombi.
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS