Strona 105 z 186 PierwszyPierwszy ... 5559596979899100101102103104105106107108109110111112113114115155 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1,041 do 1,050 z 1859

Temat: Interfejsy diagnostyczne

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Lubliniec
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 M-Jet 150 KM DISTINCTIVE

Domyślnie

Gościu mi przesłał sterownik do ELM327 1.5a dla Windows-a 7 64 bit zainstalowałem ale interfejs pokazuje w teście na sucho (podłączony tylko do USB) 2 rodzaje błędów:

1) COMMAND: ATZ

Upłynął limit czasu operacji.

2) albo wszystkie są ok i tylko na końcu jest

COMMAND: ATSPC

Zmieniam porty i prędkości, opóżnienia ale dalej nie trybi.
    Moje pytanie brzmi - czy jest opcja, że może comp go nie widzi i nie łączy przez rezystor, który trzeba by usunąć?

W sumie nie mam już siły do tego dziadostwa ale z drugiej strony chciałbym diagnozować auto.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał Paulek Zobacz post
    Gościu mi przesłał sterownik do ELM327 1.5a dla Windows-a 7 64 bit zainstalowałem ale interfejs pokazuje w teście na sucho (podłączony tylko do USB) 2 rodzaje błędów:

1) COMMAND: ATZ

2) albo wszystkie są ok i tylko na końcu jest

COMMAND: ATSPC

Zmieniam porty i prędkości, opóżnienia ale dalej nie trybi.
    Moje pytanie brzmi - czy jest opcja, że może comp go nie widzi i nie łączy przez rezystor, który trzeba by usunąć?

W sumie nie mam już siły do tego dziadostwa ale z drugiej strony chciałbym diagnozować auto.
    Mi dziś w końcu udało sie jakimś cudem przeinstalować sterownik (nie chciał się zainstaloać z tych które wcześniej używałem na W7), który po crashu windowsa/MESa nawalił.

Tak więc trochę bardziej na bieżąco jestem. Puszczenie testu w MESie, u mnie bez podłącznia do auta przechodzi całe OK. ATSPC to nie ostatnia komenda testu, jest ponad drugie tyle.

Rezystor nie będzie miał znaczenia do tego testu, ale oczywiście do współpracy z Alfą już tak. Później sprawdź sobie omomierzem rezystancję pomiędzy pinami 6 a 14 kabla, jeśli wyjdzie Ci jakieś 100-120ohm to znaczy że masz rezystor i musisz go usunąć. Ale najpierw skupmy się na zainstalowaniu Twojego kabla.

Port jaki masz ustawić to chyba wiadomo - sprawdzasz w Managerze Urządzeń, porty COM, który to jest ten Twój kabel i wybierasz ten sam COM - inaczej Ci to na pewno nie pójdzie.
    Co do prędkości, to akurat u mnie muszę ustawiać 38400 (w MESie), a w sterowniku zostaje wszystko defaultowo na 9600.

Sprawdź w sterowniku jaki masz identyfikator PID/VID (Szczegóły i wybierz Identyfikator sprzętu) i wyślij na forum - jeśli pokaże że jest na FTDI to spróbuje CI odtworzyć co ja zrobiłem, które sterowniki i jak instalowałem, może uda się rozwiązać. Pisz na razie na priv żeby nie zaśmiecać forum, a jak przeinstalujemy OK, to najwyżej napiszesz posta co i jak dla reszty.
    Ostatnio edytowane przez epsonix ; 26-05-2016 o 18:25

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Lubliniec
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 M-Jet 150 KM DISTINCTIVE

Domyślnie

Ok od następnego posta będę pisał na priw.

Mój identyfikator sprzętu:
    USB\VID_1A86&PID_7523&REV_0254
    USB\VID_1A86&PID_7523

Gość przesłał mi sterownik o nr CH341SER jest on z 2011 r. instalowałem też nowszy z 2014 o takim samym nr. W przypadku tych sterów jest inne okno jak wejdzie się we właściwości sterownika (buforowanie). Były też inne w/w na początku tematu.
    Podchodzi też ster FTDI 2.10.0.0 z 2014-01-27 i chyba też nowsze (jest okno z wydajnością i opóźnieniami). Mam teraz taki zainstalowany. Comp widzi urządzenie ale nie łączy i błędy są jak opisałem wcześniej. Ustawił się na 9600 ale zmiana prędkości nic nie daje.
    Jak go wpinam w USB to zaświeci się czerwona dioda i reszta diod mignie po kolei i potem świeci się tylko czerwona.
    Ogólnie nie chce rozbierać tego ELM-a bo jak jest do niczego to chcę go zwrócić.
    Dzięki z góry dzięki za wszelką pomoc.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał Paulek Zobacz post
    Ok od następnego posta będę pisał na priw.

Mój identyfikator sprzętu:
    USB\VID_1A86&PID_7523&REV_0254
    USB\VID_1A86&PID_7523

Gość przesłał mi sterownik o nr CH341SER jest on z 2011 r. instalowałem też nowszy z 2014 o takim samym nr. W przypadku tych sterów jest inne okno jak wejdzie się we właściwości sterownika (buforowanie). Były też inne w/w na początku tematu.
    Podchodzi też ster FTDI 2.10.0.0 z 2014-01-27 i chyba też nowsze (jest okno z wydajnością i opóźnieniami). Mam teraz taki zainstalowany. Comp widzi urządzenie ale nie łączy i błędy są jak opisałem wcześniej. Ustawił się na 9600 ale zmiana prędkości nic nie daje.
    Jak go wpinam w USB to zaświeci się czerwona dioda i reszta diod mignie po kolei i potem świeci się tylko czerwona.
    Ogólnie nie chce rozbierać tego ELM-a bo jak jest do niczego to chcę go zwrócić.
    Dzięki z góry dzięki za wszelką pomoc.
    Odpiszę jednak na forum. Te PID i VID w googlach prowadzą do jakiegoś USB to serial o oznaczeniu CH341. Nie wiem kto to produkuje. W każdym razie na sterownikach od FTDI to chyba nie pójdzie.
    Tak na szybko googlnąłem za sterownikami, może te spróbuj:
    http://www.driverscape.com/download/usb-serial-ch341
    albo te:
    http://www.drivermax.com/driver-down...B-SERIAL+CH341

nie wiem jak się będą akurat te stery instalowały, ale może warto byłoby instalować po odinstalowaniu obecnego sterownika (skasowaniu urządzenia w Menagerze Urz) i wypięciu kabla z USB. No chyba że instrukcja czy jakiś komunikat przewiduje inaczej (poszukaj czy jest jakiś readme.txt albo coś takiego ze sterami)

Więcej chyba nie pomogę w przypadku innych sterów - myślałem że może masz kabel na FTDI wtedy może to co wczoraj robiłem na swoim kompie by pomogło.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    brak

Domyślnie

witam co myślicie. o tym

http://www.enexus.pl/mobile/pl/p/OBD...327-IPHONE/403

chciałem mieć pod iphone. auto to alfa 159. na Ali express elm za 8euro

Użytkownik Znawca Avatar Luck
    Mieszka w
    KRA KNS
    Auto
    AR9 1,8 MPI LPG + Julka 1,4 TB

Domyślnie

Musiałby ktoś potwierdzić czy tak spory elm zmieści się by móc z niego korzystać przy zamkniętej klapce

Użytkownik Świeżak
    Auto
    brak

Domyślnie

nie chciałem go mieć na stale

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Mieszka w
    KRA KNS
    Auto

Domyślnie

Wtedy byłby bardziej mobilny ale skoro nie ma potrzeby...

Użytkownik Świeżak
    Auto
    brak

Domyślnie

A coś daje dodatkowo jak jest na stałe

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Mieszka w
    KRA KNS
    Auto

Domyślnie