Sracie się z tą liczbą "400 tysięcy rocznie" jakby sama Giulia w pierwszym roku sprzedaży miała ten rezultat osiągnąć...
Plan jest "prosty"- sprzedać tyle aut w 2018 roku, wprowadzając nowe modele i nowe wersje silnikowe. Czy to osiągną? Moim zdaniem nie, ponieważ wszystko dzieje się zdecydowanie zbyt wolno... a może to cisza przed burzą i w przyszłym roku będzie "wysyp" (w skali AR) nowych modeli... 400 tysięcy aut rocznie tak- jeśli wejdą na rynek USA i przede wszystkim chiński, wprowadzą jeszcze ze dwa modele "dla ludu".... i na pewno nie 2018, a myślę 2020.
400 tysięcy aut to nie jest dużo. W USA i Chinach auto europejskie to symbol luksusu, a jeszcze mieć auto ze stajni z taką legendą... Samych Chińczyków jest 1,4 MILIARDA!!!! Więc na pewno znajdzie się 100 tysięcy chętnych na AR.
Pamiętam do mnie przyjaciel ze stanów przyjechał (100% Amerykanin) i jak zobaczył moją 159 w skórze itd to mało się nie posikał, że jedzie AR. Gdyby tylko umiał manualną skrzynię to chętnie by się przejechał
Do sierpnia sprzedano nieco ponad 3300 AR Giulia (wg tabelki niedawno zamieszczonej w wątku)... to wynik i marny i nie marny- praktycznie jeden silnik, więc szału nie ma. Ludzie też odzwyczaili się od kupowania AR. Reklamy pewnie niebawem się pojawią w TV, jak już będzie wybór silników![]()
Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel
"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
Około 35 lat. Markę kojarzył i to całkiem całkiem. W stanach AR to rzadkość, dlatego dla chcących wyróżnić się będzie to nie lada gratka. Tylko oczywiście tam dieslem AR nie poszaleje- trzeba im tam benzyny i to niekoniecznie V6. Trend jest taki, żeby auta też były ekonomiczne. Jak byłem tam, co prawda 4 lata temu kiedy paliwo było po 3.8-4.2 dolców za galon (określana przez Amerykańców ceną zbyt dużą, ale nie tragiczną) wielkie bilboardy wszelkich marek uwypuklały przede wszystkim spalanie paliwa.
Teraz paliwo jest sporo tańsze, ale ekotrend dalej działa, a poza tym lepiej jest mieć auto które mniej pali- tak na czarną godzinę.
Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel
"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond
Nawiązując do wpisu radosuafa
Alfa Romeo: a settembre in Germania +130,5% nelle vendite
Alfa Romeo: i numeri sono ancora piccoli, ma l’incremento è incoraggiante
A settembre 2016, Alfa Romeo ha venduto in Germania 438 automobili pari allo 0,1% del mercato. Ovviamente si tratta di numeri ancora piccoli, però questo incremento che tra l’altro rappresenta una conferma rispetto a quanto avvenuto negli scorsi mesi nel paese teutonico, fa ben sperare per il futuro prossimo del brand italiano che punta a rilanciarsi nel segmento premium del mercato auto.
Il fatto di fare un buon incremento in un mercato difficile come quello tedesco, dove comunque le case automobilistiche di Bmw, Audi e Mercedes la fanno da padrone, è comunque un dato che incoraggia molto i dirigenti del Biscione ed in primis il numero uno Reid Bigland. Tra l’altro questo avviene con la gamma della berlina Alfa Romeo Giulia che ancora è altamente incompleta. Quando finalmente arriveranno sul mercato anche gli altri modelli è facile ipotizzare che le vendite anche in Germania aumenteranno a dismisura.
http://www.clubalfa.it/17026-alfa-ro...d-vendite.html
W lakonicznym skrócie: liczby są póki co niewielkie, ale trend zachęcający, szczególnie w perspektywie rozbudowy oferty Giulii.
Alfa Romeo Nel Cuore
Dopiero w poniedziałek udało mi się przejechać Giulia. Wersja diesel 180 Km w manualu. Niestety kolor biały, stała druga w czerni i robiła wrażenie. Wnętrze przyjemne ale bez lał, może dlatego że półskóry,na pewno nowocześniej i ekskluzywnej niż w 159,ale przesiadajac się że swojej Ti nie czułem jakieś przepaści. Potwierdzam, że bajecznie się prowadzi,na zakrętach rewelacja,akurat padało i trochę udało się zarzucić tyłem,ale system zaraz prostowal auto. Co do przyspieszenia spodziewałem się więcej, katalogowo 7,2 do setki. U mnie w Tbi z mapą na 240KM pewnie jest podobnie jednak Giulia wydała mi się sporo wolniejsza. Może to złudzenie,ale nie ma efektu wgniatania w fotel. No i dość spory defekt,mam nadzieję że tylko w tym egzemplarzu. Podczas przygazowki na postoju strasznie trzęsie całym autem,jakby pod maską było V10. Trochę lipa przy dieslu 2,2 za 180k. Czy chciałbym ją mieć, tak w czarnym kolorze z benzynowym motorem w jasnej skórze, koniecznie na 18 calowych felgach.
Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka
Made in Italy, perfected in my garage. Giulietta Sprint Speciale
Tak sobie myślę, że sporo Alfaholików pisze o oczekiwaniu na Giulię w benzynie.
Że jak będzie benzyna, to dopiero będzie; Giulia i sprzedaż Giulii.
Tymczasem, jeśli o mnie chodzi, to jak dotąd, z wyjątkiem ostatniej, 146, którą potrzebowałem prędko w danym momencie i względnie tanio, więc zakup był trochę przypadkowy (prócz marki sine qua non AR, oczywiście), kupowałem świadomie w dieslu.
Ponieważ diesel miał opinię silnika genialnego (1.9 - z tym silnikiem miałem już 3 Alfy i potwierdzam, że jest super), w odróżnieniu od TS. W ten sposób kupiłem 2x 156 w dieslu i 1x GT.
Z wyglądu musiałem mieć Alfę, bo mi się wyjątkowo podobała, i nikomu nie mogło być nic do tego, ale jeśli chodzi o serce auta, czyli silnik, to czerpałem z mądrości ludu.
Kilka razy, nawet więcej niż kilka, słyszałem od postronnych kierowców (tych, którzy nie jeździli Alfami), że AR mają świetne silniki 1.9, ale w benzynie już się psują. I w ogóle Alfy się psują; a więc Alfa z benzyną to psucie się do potęgi.
Mam GT w dieslu z wirusem by @sdero i nasz Kolega tak wszystko ustawił w programie, że jest naprawdę super.
Krótko mówiąc, wśród ludu, troszeczkę bardziej zorientowanego od przeciętnej (ale nie wychodzącego na poziom Olimpu, gdzie króluje dźwięk benzyny, zwłaszcza Busso), Alfy w dieslu mają lepszą odpinię od tej w benzynie.
Ostatnio edytowane przez kazikx ; 06-10-2016 o 16:13
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
Do tego JTDm z Euro4 też nie grzeszy bezawaryjnoscią. O tym czy 2.2 będzie udane dowiemy się za 5 lat.