Temat: Alfa Giulia- 2015

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Cytat Napisał khazar Zobacz post
    Ktoś kto kupuje samochód za ponad 150k, po prostu nie siedzi na dupie przed telewizorem. Ma czas żeby pojechać na weekend nad morze, albo w góry, czy gdziekolwiek indziej.
    Naprawdę, nie wchodźmy w dywagacje socjologiczne, bo ja zamiast na weekend nad morze wolę polecieć na weekend do Barcelony - jak się dobrze trafi, to w obie strony za 500 zł wyjdzie, albo i taniej czasami. A samochód stoi w tym czasie i nie nabija przebiegu. Bo samochodem jeżdżą ci, których nie stać na samolot . Może wróćmy jednak do Giulii .
    Ostatnio edytowane przez radosuaf ; 07-10-2016 o 12:18
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    RZ
    Auto
    Stelvio 2018 Sport TI

Domyślnie

Cytat Napisał khazar Zobacz post
    Ktoś kto kupuje samochód za ponad 150k, po prostu nie siedzi na dupie przed telewizorem. Ma czas żeby pojechać na weekend nad morze, albo w góry, czy gdziekolwiek indziej. A jak ktoś kupił taki samochód, żeby go pucować przed garażem, to właśnie to wskazuje na to, że to zakup ponad stan - ok, rozumiem i takich, bo to może być jego hobby.
    robię autem ponad 50 tkm rocznie pucuję i dbam pod garażem, jeżdżę w góry i nad morze- kurde powiedz mi bo się zgubiłem - do której grupy się zaliczam? a może tzw. gorszy sort?

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Fiat Croma 1.9 JTDm 16V Alfa Romeo 147 1.9 JTD

Domyślnie

Spoko. W listopadzie Alfa planuje wyprodukować 9000 Giulli

Wysłane z mojego SM-J100H przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Maniak resoraków Avatar khazar
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    159 SW 1.9 JTDm 8V

Domyślnie

Cytat Napisał Dareek Zobacz post
    robię autem ponad 50 tkm rocznie pucuję i dbam pod garażem, jeżdżę w góry i nad morze- kurde powiedz mi bo się zgubiłem - do której grupy się zaliczam? a może tzw. gorszy sort?
    Do normalnej, tych którzy korzystają z samochodu do tego do czego on służy, czyli jeżdżenia. A politykę daruj sobie.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar tomek evo
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    159 1.9 150 KM

Domyślnie

Cytat Napisał kasztelan Zobacz post
    Porównaj benzynę turbo 150KM do diesla turbo 150KM jak chcesz być taki dokładny a nie do n/a. W tej konkurencji diesel zawsze dostanie łomot. Tylko jakieś normalne auto typu 1.8T od VW a nie obecne wykastrowane 1.2T czy 1.4T bo to ma te konie chyba tylko na papierze.
    Tu bym się spierał bo z własnego doświadczenia wiem, że 1.9 TDI 150 KM seria objeżdża 1.8 T 150 KM seria praktycznie w każdej możliwej sytuacji drogowej ( ta sama buda). Poza tym 1.4 TSI 150 KM idzie naprawdę dobrze, lepiej niż stary 1.8 T 150 KM (choć budy inne więc porównanie nie do końca miarodajne). Wystarczy spojrzeć na dane techniczne i wyniki testów. Nie mówię o dłubanych 1.8 T tylko o serii.
    Jeśli chodzi o nowe auta to TB będzie szybsza od TD o tej samej mocy (zwykle choć nie zawsze) ale jeśli chodzi o starsze pojazdy to ile zwykłych TB mamy na rynku? Z popularniejszych to właściwie tylko 1.8T od VAG-a, no może 2.0 T Renault. Reszta to margines więc nie należy stawiać sprawy tak, że porównanie tylko TD vs TB jeśli na rynku aut używanych ponad 90% benzyn to wolnossaki a pewnie grubo ponad 90% diesli jest turbo. Ja też wolę benzynę ale obiektywnie rzecz biorąc fajnie jeżdżących benzyn to do "ery turbo" było niewiele a jak już to zwykle duże i kosztowne silniki. Są też fajne wolnossaki benzynowe (np. Mazda) ale mimo wszystko w starszych autach np. takie 1.9 jtd 150 km zapewni lepsza dynamikę (szczególnie w trasie) niż praktycznie każda wolnossąca benzyna o mocy do 150 km. Nawet jeśli osiągi benzyniaka będą lepsze ( np. przyspieszenie) to w trasie zapas mocy przy niskich-średnich obrotach turbo diesla pozwala na dużo dynamiczniejsza jazdę. Przejechałem 5 różnymi autami (TD, TB i B) o nominalnej mocy 150 KM ponad ćwierć miliona kilometrów więc jakieś porównanie mam.

jersey
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzejsr
    Nie pojmują po latach niutonowania, że istotna w radości z jazdy jest reakcja silnika momentalna na tknięcie i odjęcie gazu. Momentalna, połączenie sztywne niemal pedału z obrotami, a nie "zaraz, za chwilkę".Tak jak na hamulec i kierownicę - czucie wozu.
    Jezu, a dla mnie istota radości z jazdy to wygodne i przyjemne podróżowanie, w wygodzie i bez szarpania się z wozem. Reakcja na gaz obchodzi mnie tyle, ile da mi możliwość wyprzedzenia na autostradzie czy krajówce bez redukcji i wajchowania. To taka jazda w której mogę podziwiać widoki na wybranej trasie krajobrazowej ciesząc się jednocześnie stylowym wnętrzem mojego wozu.

Znaczy się, nie rozumiem radości z jazdy i mam się iść wieszać, czy wystarczy, że przesiądę się do Audi bom niegodny siedzeń Alfy?

Żeby nie było, wolę benzynę, bo w dieslu za dużo rzeczy może się popsuć (i w używanym wozie zazwyczaj się psuje). Ale tylko wolnossącą benzynę bo jakbym miał wybierać między TB i TD to już bym raczej wybrał TD.

Nie prowadzę żadnej wojny, padło pytanie dlaczego tyle osób czeka na Giulię benznową żeby dopiero coś o niej powiedzieć i samemu myśleć o niej czy nie . Więc odpowiedziałem dlaczego wg mnie tak jest .
    A może dlatego, że Giulia w dieslu zawiodła oczekiwania i ludzie liczą że może jednak, jednak ta z benzyną będzie zupełnie inna?

Użytkownik Rowerzysta Avatar Dymo
    Mieszka w
    Newport
    Auto
    AR Mito 0,9 TwinAir 105KM 2014r.

Domyślnie

Ja powiem tyle: Od 2008 posiadam Alfę w dieslu. W 2014 dokupiliśmy Alfę w turbo benzynie (bo miała byc cichsza, ekonomiczna) i niestety żałuję. Na trasie się po prostu męczę w benzyniaku. No i niestety ale jak chcesz pojechać trochę ostrzej benzyniakiem to spalanie jest kosmiczne. Także jedni lubią rybki, drudzy c*pki a ja wolę diesla i tyle. Co do głośności w kabinie to jechałem Giulią 180KM na jeżdzie próbnej z prędkością 170km/h (sprzedawca siedział z tyłu) i było cicho.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Cytat Napisał tomek evo Zobacz post
    Tu bym się spierał bo z własnego doświadczenia wiem, że 1.9 TDI 150 KM seria objeżdża 1.8 T 150 KM seria praktycznie w każdej możliwej sytuacji drogowej ( ta sama buda). Poza tym 1.4 TSI 150 KM idzie naprawdę dobrze, lepiej niż stary 1.8 T 150 KM (choć budy inne więc porównanie nie do końca miarodajne). Wystarczy spojrzeć na dane techniczne i wyniki testów. Nie mówię o dłubanych 1.8 T tylko o serii.
    Jeśli chodzi o nowe auta to TB będzie szybsza od TD o tej samej mocy (zwykle choć nie zawsze) ale jeśli chodzi o starsze pojazdy to ile zwykłych TB mamy na rynku? Z popularniejszych to właściwie tylko 1.8T od VAG-a, no może 2.0 T Renault. Reszta to margines więc nie należy stawiać sprawy tak, że porównanie tylko TD vs TB jeśli na rynku aut używanych ponad 90% benzyn to wolnossaki a pewnie grubo ponad 90% diesli jest turbo. Ja też wolę benzynę ale obiektywnie rzecz biorąc fajnie jeżdżących benzyn to do "ery turbo" było niewiele a jak już to zwykle duże i kosztowne silniki. Są też fajne wolnossaki benzynowe (np. Mazda) ale mimo wszystko w starszych autach np. takie 1.9 jtd 150 km zapewni lepsza dynamikę (szczególnie w trasie) niż praktycznie każda wolnossąca benzyna o mocy do 150 km. Nawet jeśli osiągi benzyniaka będą lepsze ( np. przyspieszenie) to w trasie zapas mocy przy niskich-średnich obrotach turbo diesla pozwala na dużo dynamiczniejsza jazdę. Przejechałem 5 różnymi autami (TD, TB i B) o nominalnej mocy 150 KM ponad ćwierć miliona kilometrów więc jakieś porównanie mam.
    Ja ostatnio miałem możliwość porównania 166 z w miare nowoczesnym 2.4 20V czipowanym na 200KM z już antycznym 2.0 v6 TB 200KM i szczerze mówiąc, to by mnie raczej objechał.
    Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Cytat Napisał jersey Zobacz post
    A może dlatego, że Giulia w dieslu zawiodła oczekiwania i ludzie liczą że może jednak, jednak ta z benzyną będzie zupełnie inna?
    Nie żartujmy, w odbiorze takiego, bądź co bądź dupowozu (w kontekście dominujących wersji silnikowych i grupy docelowej na rynku - bo większość ludzi kupujących BMW 3 to też nie petrolhedzi, którzy kupują 335i), silnik będzie miał niewielkie znaczenie - a bardziej właśnie plastiki na drzwiach, obsługa nawigacji czy światełko w osłonie przeciwsłonecznej .

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Dymo Zobacz post
    Ja powiem tyle: Od 2008 posiadam Alfę w dieslu. W 2014 dokupiliśmy Alfę w turbo benzynie (bo miała byc cichsza, ekonomiczna) i niestety żałuję. Na trasie się po prostu męczę w benzyniaku.
    Ale Ty porównujesz diesla pewnie 2-litrowego czy tam 1.9 z TwinAirem 2-cylindrowym?! Miałem takiego w Ypsilonce zastępczej i też Ci powiem, że wolałbym diesla. Ten silnik to porażka moim zdaniem.
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Maniak resoraków Avatar khazar
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    159 SW 1.9 JTDm 8V

Domyślnie

Cytat Napisał Tomtrz Zobacz post
    Ja ostatnio miałem możliwość porównania 166 z w miare nowoczesnym 2.4 20V czipowanym na 200KM z już antycznym 2.0 v6 TB 200KM i szczerze mówiąc, to by mnie raczej objechał.
    Tylko w trasie to Ty byś jechał na 2000-2500 obrotów, a on by musiał kręcić dużo, dużo więcej żeby dotrzymać Ci kroku.