Strona 109 z 144 PierwszyPierwszy ... 95999100101102103104105106107108109110111112113114115116117118119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1,081 do 1,090 z 1436

Temat: “Motor Control System Failure” - co z tym zrobić

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    QJawyY
    Auto
    Giulietta 2.0 ~200KM 440Nm 2010r

Domyślnie

Tego tu jeszcze raczej nie było - overboost failure wg. FES= błąd skali NO SIGNAL(overboost). Pomyślałem, może prąd, więc szukam problemu z zasilaniem. Wcześniej wymiana filtra ON na BOSH (ekonomic.drive-jade na bańkach), czyszczenie spirytem babuni czujnika pompy wys. ciśnienia pompy ON , kolelejnie- czujnik w kolektorze ssącym (był bez zarzutu-EGR zaślepiony-kolekTor czyszczony ) no i został ten cholernik na dole...Mówie sobie, czyściłem dziada 3 miechy temu- nie może być. Wyczyściłem trzpień, przesmarowałem tłoczek a on dalej nie trybi... NO SIGNAL po FESie... Ale...macam kable między wtyczką,przepływką czyli rozejściem z peszla do kostki OVERBOOST SENSOR i zaczyna działać/nie dziłać- diagnoza- brak styku na wiązce zasilającej ową kostkę tego czujnika na przewodzie. Powiedzcie mi jak może nagle rozwalić kabel w środku usztywnionej wiązki? Ruchu nie miał, więc dlaczego złamał się ??? o co kaman? Mimo wszystko jutro wstawka przewodu (lutowanie) i mam nadzieję że przygoda dobiegnie końca za groszę Narazie kabel poszedł w supeł , w myśl starej zasady elektryków i działa!
    MIał ktoś cosik takiego ???

pozdrawiam Włocławek
    Ostatnio edytowane przez gramian ; 22-02-2014 o 23:13 Powód: alko %

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Domyślnie

Miałem coś podobnego z kablem w Cruze VDCI przy wtyczce do ECU.
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF

Użytkownik Rowerzysta Avatar dragon910
    Mieszka w
    Mazowieckie
    Auto
    AR 156 2.4 JTD 150 KM grigio metallico

Domyślnie

Ponawiam prośbę o sprawdzenie moich logów. Czy można z nich jednoznacznie wyczytać, czy szwankuje mi overboost czy czujnik ciśnienia doładowania? A może świadczą one dobitnie o zacinającej się zmiennej geometrii? Mogę powtórnie zrobić logi, jedynie na jednym i konkretnym biegu, a nie na wszystkich, jak we wrzuconej przeze mnie wersji.

Czy otwarcie overboosta przy pedale w podłodze rzędu 20%, a na postoju 75% jest normalne, czy oznacza, że to właśnie on powoduje przeładowanie? Proszę o pomoc.

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

EGR nie powoduje przeładowania. Przy pedale w podłodze EGR musi być zamknięty.
    Jakby powodem problemów z przeładowaniem były kierownice, to widać by było opóźnienia itp.
    Zaglądałeś do overboosta ? Chociaż do jego filtra. Czyściłeś czujnik ?
    Jeśli nie to zrób to.
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Użytkownik Rowerzysta Avatar dragon910
    Mieszka w
    Mazowieckie
    Auto
    AR 156 2.4 JTD 150 KM grigio metallico

Domyślnie

Egr mam zaślepiony, a pytałem właśnie o overboost. Kilka postów wyżej opisałem co już zrobiłem i wrzuciłem logi z mes.

Czy przeładowanie wywołuje w moim przypadku overboost (20% otwarcia przy pedale w podłodze według wykresu z mes - 75% przy odpuszczonym pedale), czy raczej czujnik ciśnienia doładowania jest zepsuty i przełącza w tryb awaryjny nawet w momencie gdy turbo dobrze ładuje? Czy moje logi wskazują w jakimś stopniu, czy któryś z elementów silnika bardziej niż inny może wywoływać owe przeładowanie? Przypomnę, że błąd jaki zapisuje się w pamięci to P0235.

Użytkownik Romeo Avatar malin2k5
    Mieszka w
    Połczyn-Zdrój
    Auto
    Giulietta QV Nero Etna, Alfa Romeo 156 SW '02 BLU VELA, 126p '78

Domyślnie

Cytat Napisał dragon910 Zobacz post
    Przypomnę, że błąd jaki zapisuje się w pamięci to P0235.
    MAP sensor pod lupę.

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Lub zatkany filtr upustu na overboost.

Użytkownik Rowerzysta Avatar mc007
    Mieszka w
    Chorzów
    Auto
    159 1.9 q-tronic

Domyślnie

Macie jakiś patent na wymiane tych wężyków?
    Jesienią wymieniłem ten idący od overboosta do gruchy ale nie dałem rady odłączyć tego drugiego na drugim końcu. Tam jest bardzo ciasno i bałem się, że coś urwę. A stary wężyk mocno trzyma.

Wysłane z mojego ZTE-BLADE
    147 1.9 jtd 2011-2018
    159 1.9 jtdm q-tronic 2018-??

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    QJawyY
    Auto
    Giulietta 2.0 ~200KM 440Nm 2010r

Domyślnie

od spodu auta (jak masz kanał) złapałem przewód kombinerkami,dźwignia i poszedł ale ostrożnie, żebyś króćca nie musiał spawać Wymień również wąż idący z tego akumulatorka podciśnienia do klapy gaszącej (powiedzmy przepustnicy)
    Ostatnio edytowane przez gramian ; 25-02-2014 o 11:25

Użytkownik Rowerzysta Avatar ffranek
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    Stelvio 2.0 200KM '22

Domyślnie

Od pewnego czasu zmagam się, jak się teraz okazuje, z kilkoma usterkami. Najpierw wydawało się, że za wszystkie problemy odpowiada EGR (P010F). Ale coś mi nie pasowało, że to tylko EGR, bo nie zgadzały się do końca objawy z poprzednimi razami. Po wyłączeniu programowym zaworu dalej samochód nie chciał jeździć. Nie był całkiem słaby, ale był wyraźny ubytek mocy. Wspomniany wyżej błąd nie przestał się pojawiać. Dodatkowo wyskoczył P0238. Jestem żadnym znawcą tematu, ale z pozyskanych interpretacji logów, które robiłem wynika dokładnie coś innego. Masy powietrza prawie dokładnie się pokrywają, a ciśnienie doładowania jest dużo mniejsze niż docelowe.

Ale wg mnie najistotniejszym objawem, przypominam, że nie jestem znawcą tematu, jest głośny szum powietrza, który pojawił się razem ze wszystkimi problemami. Kojarzy mi się to ruszającą ciężarówką. Nawet moja córa to słyszy i pyta co to za przeciąg. A jak po nią podjeżdżam, to mi mówi, że już mnie słyszała, że jadę. Czy to może być źle wysterowywana turbina, czy może jakaś nieszczelność w dolocie?

Przed wycięciem EGR czyściłem dolot. Ostatnio czyściłem czujnik ciśnienia doładowania, ale planuję zrobić to jeszcze raz, bo nie zrobiłem tego chyba zbyt dokładnie. Czy to on może być sprawcą takich rzeczy?