Widzę różnice, wiem też do czego służy ręczna regulacja. Dobra kończę tą jałową dyskusję, bo nie mam zamiaru się tłumaczyć. Zresztą wiecie przecież najlepiej co dobre a co złe. Miłego dnia
Widzę różnice, wiem też do czego służy ręczna regulacja. Dobra kończę tą jałową dyskusję, bo nie mam zamiaru się tłumaczyć. Zresztą wiecie przecież najlepiej co dobre a co złe. Miłego dnia
Może ja się wypowiem na własnym przykładzie :-) Mam GT pół roku i założyłem HID xenon z żarnikami D2S Philips. po 3 miesiącach dowód fruuu poszedł więc zamontowałem spryskiwacze z allegro za bodajże 60 zł i do tego okazało się iż nie sprawne oba silniczki wysokości świateł więc wymieniłem :-) do tego polerka uszczelnienie lamp i malowanie lakierem przeciw blaknięciu kloszy lamp u pewnego znającego się na temacie gościa :-) Światło jest bez sprzecznie lepsze bielsze i dłuższe niz standardowy halogen, z policja już miałem kilka kontroli i nawet z tym samym policjantem co zabrał mi dowód zobaczył że spryski są i się odczepił ale pytał o samopoziom więc mu pokazałem że ręczna działa bez zarzutu i się broniłem (bo to prawda że wiele aut np: Opel Vectra B, Ford Mondeo mkI, Hyundai Santa Fe nie miały wogóle fabrycznego autopoziomu) i mi odpuścił :-) i tak już pół roku spryskiwacze działają żąrniki wciąż świecą i wszystko działa git :-) moja rada: wjeżdżasz do miasta to światła regulacją na maxa w dół bo w mieście pełnym latarni w nocy i tak za bardzo tego efektu nie widać, w dzień już wogóle; wyjeżdżam z miasta to xenonki regulacją do góry i tylko się cieszyć z pięknej widoczności :-)
Urwany łącznik to ramię zazwyczaj leci w dół (grawitacja) - lampy lecą w dół.
Błąd układu czujników (przerwana wiązka itp) - lampy lecą w dół.
Zbyt duża różnica poziomu na czujnikach - lampy lecą w dół.
z eLearna:
Także się kolego doucz.Recovery
Logika sterowania autodiagnostyką wyposażona jest także w funkcję 'recovery': w przypadku rozpoznania usterki, system nie funkcjonuje prawidłowo i dlatego nieprawidłowe ustawienie wiązki świetlnej może być niebezpieczne dla innych użytkowników dróg.
Wiązka świetlna ustawiona zostaje więc jak najniżej, aby nie oślepiać w żadnym przypadku, ale umożliwić wystarczające oświetlenie dla kontynuowania jazdy bezpiecznie do najbliższej stacji obsługi ASO.
Chłopie czytaj ze zrozumieniem! Ja nie mówie o sytuacji kiedy coś jest urwane tylko o zwyczajnej awarii potencjometru, bedzie podawał złe wartości w stosunku do pozycji łącznika (np. się zawiesi w pozycji "światła max w górę") a sterownik nie bedzie tego odczytywał jako awarię i być może taką syt. opisał właśnie kol. kowal.pisząc że ktoś jezdził ze światłami w górze bo nie było reakcji na zmianę obciążenia. Douczyć to się sam powinieneś - choćby z podstaw elektroniki
tx555 dzięki że wiesz co miałem na myśli. I co było i jak się zachowywały światła. Czasem zamiast od razu się bulwersować warto się zastanowić czy wiemy wszystko w danym temacie .