No właśnie
- - - Updated - - -
Poszedłbym do garażu podziałać, ale mróz trzyma
- - - Updated - - -
Dla jasności bo kiedyś zostałem zjechany za zły montaż rozrządu:
Blokuje wałki S i W / luzuję koła ssanie i wydech / kręce nimi max w prawo / ustawiam GMP / zakładam pasek w kierunku lewym patrząc na czujnik zegarowy / napinam napinacz i przykręcam go 26nM / koryguję GMP po napięciu paska na luźnych kołach S i W / przykręcam opowiednimi momentami koło ssące i wydechowe / zdejmuję blokady i obracam wałem korbowym dwa razy do punktu idealnego GMP / zakładam błokady dla sprawdzenia ustawienia rozrządu (muszą wejść idelnie na krzywki).
Wynik = idealnie ustawiony rozrząd.
Jeśli źle to niech mnie ktoś poprawi!
Drobne uwagi:
- koła trzeba skręcić w lewo, a nie w prawo - szczególnie dotyczy to koła wałka wydechowego, bo potem może brakować zakresu do korekty,
- najpierw dokręcamy koła, a potem napinamy napinacz
- przy odkręcaniu i dokręcaniu śruby koła wydechowego lepiej mieć wyjęte śruby mocujace blokadę, bo jak się wałek ruszy to może uszkodzić gwinty w głowicy - koło trzymamy oczywiście podczas tych operacji specjalnym kluczem
Gdzieś czytałem, że w prawo ponieważ napinacz napina w lewo i musi być miejsce na skorygowanie i u mnie to się sprawdza.
ej tam , napinacz do oporu, dwa obroty wałem i napinacz na znak.....
Zgadza się - zwracam honor - ma być w prawo - już jakiś czas nie robiłem i pomyliło mi się, a to jest dość ważna sprawa bo potem brakuje zapasu na regulację i trzeba zdejmować pasek, żeby przestawić koło.
Dzisiaj idę do garażu robić przy alfie. Mam dość czekania, mróz i tak nie zelżeje.
- - - Updated - - -
Lecę działać, dam znać co i jak i jeszcze filmik nakręcę po ustawieniu rozrządu i zmianie czujnika na ten mój poprzedni.
- - - Updated - - -
Najdziwniejsze jest to, że gdy kręcę dwa obroty wałem znaki nie pokrywają mi się, nie wiedzieć dlaczego. W opisie jest jasno napisane: "znaki odniesienia muszą się pokrywać" :/
![]()
Nic się nie przejmuj - mi się też jeszcze nigdy nie pokryły.
Trzeba robić wiele obrotów, żeby się pokryły.
Te manuale nie do końca są dobre.