Strona 11 z 32 PierwszyPierwszy ... 23456789101112131415161718192021 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 315

Temat: Niezidentyfikowane dźwięki - temat ogólny

Użytkownik Romeo Avatar marcingoleniow
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 150 km

Domyślnie

Cytat Napisał senas Zobacz post
    Witam,

mam prośbę o rozwikłanie zagadki związanej z dziwnym dźwiękiem dobiegającym z tyłu samochodu, nie zawsze aczkolwiek coraz częściej przy ok. 2 tys obrotów. Wydaje mi się, że jakiś z elementów układu wydechowego wpada w rezonans i stąd odgłos intensywnego buczenia
    Udało mi sie nagrać filmik z tym dźwiękiem - http://www.youtube.com/watch?v=j9RqW...ature=youtu.be

Druga sprawa to niepokojące delikatne charczenie dochodzące z klimatyzacji (po wylączeniu sprężarki dźwięk ustaje). Da się to usłyszeć przy wyłączonym radiu i niskich obrotach np. przy redukowaniu biegu przed manewrem skrętu. Wydaje mi się, że dźwięk zmienia swoje natężenie wraz ze zmiana wartości obrotów silnika.
    Może to sygnał, że należy klimę po prostu nabić?

Z góry dzięki, pzdr.
    Co do dziwnego dźwięku z tyłu samochodu to musisz pojechać na kanał i dokładnie posłuchać od spodu co wpada w rezonans a co do drugiego problemu to temat znany i nabicie klimy pomoże na pewno.

Użytkownik Romeo Avatar Arthrm
    Mieszka w
    Dublin, Ireland, Ireland/Kraków, Bochnia
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTS Sportivo,

Domyślnie

Diagnozowanie bylo proste...rozgrzany silnik...zdjecie prawego kola...I oslony za kolem...wtedy na wlaczonym silniku ladnie bylo slychac...aha ja mam brytyjska wersje auta jak cos
    IRLANDIA

____________Jest:_______________________Były:____ _______________________________

______Alfa Romeo 159 1.9 JTS Sportivo______ Alfa Romeo 156 1.6 Lusso________Alfa Romeo 147 1.6 Lusso
    __________________ _____

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Arthrm Zobacz post
    A nie jest to z przodu? Mialem dziwne dzwieki przy pewych obrotach na cieplym silniku...okazalo sie ze kolo pasowe walu korbowego rozchodzilo sie...tzn guma miedzy czesciami wychodzila
    To raczej nie koło pasowe. Ono charakterystycznie stuka.

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Katowice
    Auto
    Alfa 159 SW TI 2.0 JTDM

Domyślnie

dzięki tak zrobię

dźwięk z wydechu dochodzi bez wątpliwości z tylu samochodu
    w serwisie posprawdzali mocowania, gumy itp - wszystko wygląda w porządku

na kanale najprawdopodobniej na jałowym biegu problem nie wystąpi :/

Użytkownik Romeo Avatar Arthrm
    Mieszka w
    Dublin, Ireland, Ireland/Kraków, Bochnia
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTS Sportivo,

Domyślnie

U mnie bylo chrobotanie jak przy lancuchu
    IRLANDIA

____________Jest:_______________________Były:____ _______________________________

______Alfa Romeo 159 1.9 JTS Sportivo______ Alfa Romeo 156 1.6 Lusso________Alfa Romeo 147 1.6 Lusso
    __________________ _____

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał senas Zobacz post
    dzięki tak zrobię

dźwięk z wydechu dochodzi bez wątpliwości z tylu samochodu
    w serwisie posprawdzali mocowania, gumy itp - wszystko wygląda w porządku

na kanale najprawdopodobniej na jałowym biegu problem nie wystąpi :/
    Musisz pojechać z kimś kto będzie zwiększał obroty silnika aż do wystąpienia dźwięku. Albo auto na podnośnik (dobry podnośnik podkreślam - bo na forum był już opisywany dramat jak auto spadło z podnośnika) i druga osoba, która będzie na biegu dodawać gazu do momentu wystąpienia wibracji .

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo 159 2,0 ITDM

Domyślnie

Cytat Napisał kacpo2004 Zobacz post
    Dokladnie. Tez to mialem, wymienilem dwumas i mam spokoj
    No to jeszcze drobne pytanie. Czy samo chrobotanie jest podstawą do wymiany czy czekać na jakieś inne oznaki (ja nie widze żadnych niedomagań - stukotu, dziwnego zachowania przy gaszeniu)? Na co trzeba zwrócić uwagę?

Użytkownik Embrion
    Auto
    159 1.9jtdm 150KM

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzej70 Zobacz post
    No to jeszcze drobne pytanie. Czy samo chrobotanie jest podstawą do wymiany czy czekać na jakieś inne oznaki (ja nie widze żadnych niedomagań - stukotu, dziwnego zachowania przy gaszeniu)? Na co trzeba zwrócić uwagę?
    Takie lekkie "chrobotanie" jest poczatkiem konca kola dwumasowego, u mnie zmienilo sie w glosnie chrobotanie po okolo 2000km wiec zdecydowalem sie wymienic
    Co ciekawe, w niektore dni dzwieki byly w miare ciche, wrecz niezauwazalne a nieraz wstydzilem sie na swiatlach za moj samochod
    Na poczatku chrobotalo tylko na zimnym silniku a po dwoch miesiacach rowniez na cieplym, w obu przypadkach ustawalo po wcisnieciu sprzegla.
    Po zdemontowaniu okazalo sie ze kolo mialo duze luzy poprzeczne i zbyt duze osiowe a sprzeglo bylo w oplakanym stanie

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo 159 2,0 ITDM

Domyślnie

Cytat Napisał kacpo2004 Zobacz post
    Takie lekkie "chrobotanie" jest poczatkiem konca kola dwumasowego, u mnie zmienilo sie w glosnie chrobotanie po okolo 2000km wiec zdecydowalem sie wymienic
    Co ciekawe, w niektore dni dzwieki byly w miare ciche, wrecz niezauwazalne a nieraz wstydzilem sie na swiatlach za moj samochod
    Na poczatku chrobotalo tylko na zimnym silniku a po dwoch miesiacach rowniez na cieplym, w obu przypadkach ustawalo po wcisnieciu sprzegla.
    Po zdemontowaniu okazalo sie ze kolo mialo duze luzy poprzeczne i zbyt duze osiowe a sprzeglo bylo w oplakanym stanie
    No to ja mam to chrobotanie drugi sezon - występuje tylko w zimie - od momentu gdy go zauważyłem przejeździłem jakieś 40 tys km. Mam dopiero 70 tys przebiegu. Na pewno teraz występuje dłużej niż zeszłej zimy. W poprzednim roku trwało może minutę / dwie teraz dużo dłużej. Czy taka usterka może mnie unieruchomić w trasie czy też będzie się to objawiało jakąś utratą komfortu (drgania etc)?

Użytkownik Rowerzysta Avatar bonzo111
    Mieszka w
    Leeds UK
    Auto
    159 1.9 JTDM

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzej70 Zobacz post
    Moj mechanik ma troche ludowej racji. Mowi tak ,,auto jezdzi? No to dobrze"

I ja juz zbyt duzo w ta fure wsadzilem by sie przejmowac moja dwumasa. Druga zima juz i chronotanie jest. Przyjdzie wiosna i minie chronot. Szkoda wydawac pieniadze, lepiej zabrac zone na wczasy.