wracając do tematu - czekamy na zdjęcia![]()
wracając do tematu - czekamy na zdjęcia![]()
Powiem tak, nie myślałam o całym dziale foto, ani o ocenie poszczególnych zdjęć tylko o wskazówkach, np.: pt „jak zrobić dobre zdjęcie foto moto, 10 przykazań”, jako alternatywy do pokazywania zdjęć konkursowych dla przykładu. Jednak Bobryt wyjaśnił, że sprawa została omówiona wcześniej. Co do działu - to gospodarz decyduje jakie działy chce mieć i trzeba to uszanować. Niemniej jednak widzę pewien kompromis – dział „KONKURS – Alfa….”, bądź w ogóle dział „KONKURSY” jeśli inne są planowaneGdyby istniał w naddziale alfisti, to nie byłoby bałaganu, który prędzej czy później może nastąpić w dziale sprawy organizacyjne. Będzie coraz więcej wątków dotyczących konkursu – choćby ankiety na alfę miesiąca. W takim dziale mogłyby się znaleźć inne wątki pokrewne dla samego konkursu, regulaminy, wskazówki, zwycięzcy i inne, i nie psułoby to chyba motoryzacyjnego charakteru tego forum. Dodatkowo wątek – konkurs znika z pierwszej strony, jak ktoś odświeży inny wątek, a tak byłby zawsze widoczny i kto by chciał, to by do niego wlazł, a kto by nie chciał, to nie. Spełniona by była też funkcja promocyjna konkursu. Nie wiem czy Bobryt uzna, że takie skumulowanie w sumie rocznej działalności ma sens, ale zawsze warto zapytać
Do oceny zdjęć wcale się nie mieszam, jury ma swoje kryteria. Niemniej jednak warto może, dla jasności sprawy podać regulamin/kryteria oceny – np.: oceniamy w 5 kryteriach - takie i takie, w każdym przyznajemy punkty w skali takiej i takiej, średnia z sumy punktów od każdego jury decyduje które zdjęcia przechodzą do następnego etapu. To tylko przykład z innej bajki wziętyOczywiście, wiem że to zabawa, ale każda zabawa ma też swoje zasady.
Są to tylko luźne sugestie i spokojnie można je pominąć
Pozdrawiam![]()
dział konkursy brzmi nieźle. pomyślimy nad tym bo trochę ich nam ostatnio przybyłodzięki za sugestie.
btw. bobryt nie Bobryt![]()
1997 Alfa Romeo 155 2.0 16v
2000 Subaru Forester S-Turbo
2002 Opel Zafira OPC
1999 Volvo V70
nie potrafię oceniać zdjęć na podstawie punktacji ani nie mam szablonu wg którego będę zdjęcia oceniał - jak coś chwyta za serce to nie zastanawiam się dlaczego
czyli ocena subiektywna na maxa , reszta jury - kryteriów nie znam , będziemy uzgadniać wspólne zdanie a najlepsze foto i tak wybiorą forumowicze![]()
szczere pytanie - szczera odp
czy jak zdjęcie będzie dobre ale obiekt zdjęcia np jakiś "agrotjun" to leci u ciebie ?
bo się zastanawiam czy jest sens wysyłać po ostatnich modach :-)
nie ma żadnych odgórnych że coś leci , czekam (nie tylko ja) na ciekawe foty i tyle , nie oceniamy połysku wosku i oryginalnych felg
To są jakieś kryteria
Ciekawe, chwyta za serce …czyli pomysł, kompozycja, światło, emocje![]()
Wg jednej płaszczyzny – emocje, to ja oceniam przecież![]()
Ale w porządku, nie musisz przecież zdradzać Waszego warsztatu, chciałam wejść do kuchni, ot coJednak, gdybym nie zapytała, znaczyłoby, że to nie ja
Bobryt – dla mnie będziesz przez duże B i już![]()
takie kryteria bez kryteriów bym powiedział - max subiektywna sprawa , zdjęć nie da się oceniać jak ortografii (przynajmniej ja nie potrafię)
dlatego są 3 osoby w jury, żeby każdy wg własnych kryterów oceniała jakich w to nie wnikajcie bo po co? na wyniki wpływu nikt nie ma
![]()
1997 Alfa Romeo 155 2.0 16v
2000 Subaru Forester S-Turbo
2002 Opel Zafira OPC
1999 Volvo V70