Strona 11 z 19 PierwszyPierwszy ... 2345678910111213141516171819 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 189

Temat: Alfa Romeo 159

plancior
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Pingwin Zobacz post
    a ja się zgadzam z kolegą Planciorem, równiez anty gaz
    Planciu, no przecież pisałem: przy stacji wydajesz mniej. Co prawda, coraz mniej.. ale sumarycznie ocen wszystkie koszta eksploatacji auta, jak będziesz je sprzedawał. Ale wszystkie: odpal sobie browara, usiądź w fotelu, pisz i licz. Od momentu zakupu do momentu sprzedaży.
    Szalenie będziesz zdziwiony, jak Ci wyjdą takie same kwoty z grubsza.
    Jeszcze bardziej się zdziwisz i okulary spadną Ci z nosa, jak być może wyjdzie, ze za diesla płaciłeś więcej.

A jak ci wyjdzie jednak ze diesel był tańszy, odpowiedz sobie na pytanie: czy warto byłoby zapłacić więcej ale słuchać rasowego dzwięku silnika, rano, przed wyjsciem do pracy, na parkingu, czy też przytykać uszy na dźwięk żałosnego klekotania obudzonego w środku zimy bociana?

Plancior, jak jedziesz na wakacje, lubisz sobie zjeść coś fajnego w super restauracyjce z miłym klimatem? Więcej zapłacisz niż za pizze w Pizza Hut ale ..... No własnie, ale
    No widzisz, ja takie kalkulacje to przy każdym aucie robiłem.
    159 mam od marca zeszłego roku. W tym czasie przejechałem nią ponad 50tys km. Za pierdoły, które trzeba było naprawić w przeciągu tego czasu wydałem niecałe 1tys zł. Wymiany olejów, filtrów, czyli serwisówka kosztuje mnie ok 600zł, no ale to są koszta, które i przy benzynie ponosisz.

Kalkuluj Pingwin, czy jednak diesel się opłaca czy nie.
    Nie wiem dlaczego, ale argument o awaryjności aut z jednostkami diesla zawsze przeważa w takich dyskusjach. Tylko na szczęście, diesle nie zawsze się tak sypią jakby to fani benzyny chcieli.
    Poza tym benzyniak również lubi się popsuć i z tego co ja wiem, to jeśli chodzi o markę AR to jednak częściej niż diesel.

Co do smrodu... Nic takiego się nie czuje w przypadku 159. Kopcenia również nie ma.
    Klekot? No niestety jest, ale to nie traktor więc człowiek po krótkim czasie na to uwagę nie zwraca. Sprawdźcie sobie HDi, tam wyciszenie i wytłumienie na nic się nie zdaje, kultura pracy silnika jest fatalna (na podstawie 2.0HDi w 206).
    A po wakacjach będzie mod na 180KM/400Nm i to daje frajdę

Pingwin
    Gość

Domyślnie

No dobra, to jak sie pojawie w Katowickim to zamawiam sobie przejażdzkę tym niekopcącym klekotem Planciora

Redaktor naczelny Romeo Avatar fiergloo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL/ Alfa Romeo 159 TBi

Domyślnie

Cytat Napisał bujak19 Zobacz post
    Zgadzam sie z kolega Panciorem, ANTYGAZ.
    Nie martw się o 159 z LPG- wtrysk bezpośredni nie lubi tego typu zasilania.... bardzo nie lubi. Co użytkownicy benzynowych 159 w znakomitej większości wiedzą.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Cytat Napisał plancior Zobacz post
    Co do smrodu... Nic takiego się nie czuje w przypadku 159. Kopcenia również nie ma.
    Klekot? No niestety jest, ale to nie traktor więc człowiek po krótkim czasie na to uwagę nie zwraca. Sprawdźcie sobie HDi, tam wyciszenie i wytłumienie na nic się nie zdaje, kultura pracy silnika jest fatalna (na podstawie 2.0HDi w 206).
    A po wakacjach będzie mod na 180KM/400Nm i to daje frajdę
    Akurat 159 nie "wąchałem", ale z jakąś tam ilością nowych jednostek miałem do czynienia i czuję to.
    HDi jest masakra, jechałem 308 SW 1.6 i nie dało się tego znieść. 2.0 JTDm jest OK (do tego stopnia, że kiedy kolega się wahał między TBi a JTDm, to mu zdroworozsądkowo doradziłem diesla), ale ja bym i tak wziął benzynę .
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

bujak19
    Gość

Domyślnie

Uważam ze niema różnicy miedzy, dieslem a benzyna. Diesel wcale nie psuje sie częściej niż benzyna. Po za tym jazda jest trochę tańsza a z większym silnikiem, tez i frajda większa. Bo mało pali a ma dużo mocy.
    Radosuaf---> benzyna ma podobno podskoczyć do 5.2 zł/L. Wiec, jeśli to sie sprawdzi to będzie różnica, i wcale nie musi być Trzy krotnie większa cena żebyś sie zaczął zastanawiać. Bo teraz tak, żeby się przejechać raz na sobotę i niedziele za miasto. I zrobić 100km, przy założeniu 5.2zl/l i silnikiem np.1.8, który spala w trasie 7L. Wychodzi ze za 100km zapłacisz 36.4zl . Teraz droga powrotna drugie 100km, = 72.8zl w obie strony. Miesiąc ma 4 tygodnie = 291.2zl. I to jest tylko obliczone, aby dojechać i wrócić, bez prawdopodobieństwa korków, objazdów, i innych utrudnień.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar maciek13
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM 8V

Domyślnie

Cytat Napisał bujak19 Zobacz post
    Radosuaf---> benzyna ma podobno podskoczyć do 5.2 zł/L. Wiec, jeśli to sie sprawdzi to będzie różnica, i wcale nie musi być Trzy krotnie większa cena żebyś sie zaczął zastanawiać.
    No ale nie oszukujmy się - benzyna pójdzie w górę to i ropa tak samo

Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto

Domyślnie

Dokładnie - stosunek cen Pb/ON jest mniej więcej stały. A chyba w większości UE diesel jest prawie w tej samej cenie co benza i u nas pewnie kiedyś też tak będzie.
    Na razie na lanie w bak mnie stać, jeśli nie, to się przesiądę na rower .

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

plancior
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał radosuaf Zobacz post
    Dokładnie - stosunek cen Pb/ON jest mniej więcej stały. A chyba w większości UE diesel jest prawie w tej samej cenie co benza i u nas pewnie kiedyś też tak będzie.
    Na razie na lanie w bak mnie stać, jeśli nie, to się przesiądę na rower .
    Ile km robisz dziennie dojeżdżając do pracy?
    Ja mam w obie strony 100km.
    Jak już pisałem, płacić za paliwo 1000zł a 1500zł miesięcznie to jest różnica.
    Na rok wychodzi 6000zł.

Za to mam co roku wycieczkę do Tajlandii

Gdybym robił rocznie ok 15000km to bez wahania brałbym benzynę, ale przy przebiegach ponad 50000 rozsądek podpowiada co innego.

Co do stosunku cen Pb/ON. W UE ceny są podobne dzięki wyższym opłatom narzuconym na ON. U nas też tak będzie, ale to jeszcze potrwa.

Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto

Domyślnie

Do pracy mam różnie - raz 3km, raz 350 . W roku oboma samochodami mieszczę się w 30 tys. raczej.
    Gdybym chciał mieć tanio, śmigałbym Yariską 1.1. Przy 50.000 km rocznie to faktycznie bym brał diesla. Golfa III 1.9 TDi. A do jazdy Alfę w benzynie .

plancior
    Gość

Domyślnie

Radosuaf, no proszę Cię!
    Mam jeździć do roboty jakimś niemieckim padłem pełnoletnim?

Alfa na weekendy?
    Nie dzięki, wolę ją mieć na co dzień. W dieslu bo dieslu, ale za to frajda codziennie jak się do pracy jedzie.
    Przynajmniej moi pracownicy mają się lepiej jak widzą szefa uśmiechniętego wchodzącego do biura
    Pomyśl tylko jakbym wyglądał gdybym wysiadł z Golfa III po zrobieniu 50km

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia