Strona 11 z 12 PierwszyPierwszy ... 23456789101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 118

Temat: Amortyzatory tylne SW - jakie???

Użytkownik Świeżak Avatar Brt
    Mieszka w
    RIO
    Auto
    Stelvio 2.0 280 - były:159 SW 1.9 16V JTDm Q i 156 SW 1.9 16V

Domyślnie

Jeśli masz padnięte amortyzatory z NIVO (a tak to wygląda) to musisz wymienić i spręzyny i amortyzatory i mocowania, wg. mojej wiedzy. U mnie przynajmneij tak było. Komplet części kosztował mnie ok 1000 PLN (u Ciebie pewnei będą tańsze gniazda sprężyn) do tego kilka h roboty i auto śmiga.
    Sprężyny przy NIVO są inne niż przy zwykłych amortyzatorach, bo NIVO nie tylko amortyzuje, ale tez cześciowo "dźwiga" auto, a zwykłe amortyzatory właściwie tylko amortyzują ruch zawieszenia.
    Pozdrawiam - Brt

Użytkownik Romeo Avatar twardy
    Mieszka w
    Bielawa/Wroc
    Auto
    Była 156 20V, chwilowo jakieś Mitsu

Domyślnie

To, że da radę tanio wiadomo nie od dziś. Problem jest w tym, że jak ktoś zostawia sportpacki z przodu i wsadzi na tył jakieś dolnopółkowce w stylu B4, czy monroe, to może stracić dotychczasowy komfort jazdy/prowadzenia pojazdu.

Jedno jest pewne: Nivo robi firma Sachs i być może forumowicz evilrafi na poprzedniej stronie znalazł znakomite rozwiązanie zmory jaką jest koszt Nivomatów

evilrafi
    Gość

Domyślnie

Przedstawiciel Sachsa mówi, iż mogę wymienić nivomat na ten włąśnie amortyzator + sprężyna nie muszę wymieniać mocowań tylko amory i sprężyny !!

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Cytat Napisał evilrafi Zobacz post
    Przedstawiciel Sachsa mówi, iż mogę wymienić nivomat na ten włąśnie amortyzator + sprężyna nie muszę wymieniać mocowań tylko amory i sprężyny !!
    Ja ostatnio wymieniałem sportowe nivomaty tylnie na orginały montowane w normalnych sw i poduszek (górnych mocowań) nie trzebabyło wymieniac. Graty brałem od taniegofiata z allegro. Dobrał mi wszystko idealnie tj. amory, sprężyny, odboje, oraz nowe gumy pod sprężyny. Narescie mam spokój. Bez stuków, puków itp. Cisza!

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Grodzisk Mazowiecki
    Auto
    Laguna III 2.0T

Domyślnie

Pisałem z kolesiami z forum UK i tam stosuje się patent że wrzucasz całą kolumnę tylną od sedana. Jeśli masz SP NIVO to od sedana SP, a jeśli zwykłe NIVO to od zwykłego sedana.

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 156 sw 1.9 jtd Ti

Domyślnie

Cytat Napisał twardy Zobacz post
    A jakie masz teraz amortyzatory z tyłu?

Bo jeśli 60665438 lub 60668186 to zapomnij o udanym przeszczepie bez wymiany sprężyn i mocowań.
    Witam. Mam ten sam pproblem z torami na tył. Gości w sklepie 3 razy mi zamawiali i ciągle nie takie nawet po vinie patrzył i nie takie bo za długie. Dzisiaj sprawdziłem i mam ten numer co pisales 60668186. Co to znaczy i jakie problemy z tym mogę mieć?
    Pozdrawiam

- - - Updated - - -

Wtargnęła się literówka. Chodzi mi o amory na tył. Pozdrawiam

Mieszka w
    RIO
    Auto

Domyślnie

Masz amortyzaroty z samopoziomowaniem i żeby je wymienić, to nie możesz wymeinic tylko amortyzatorów na zwykłe ... musisz też wymienić sprężyny i górne poduszki. Amortyzatory z samopoziomowaniem częściowo też utrzymują ciężar samochodu, wiec do nich były dopasowane "słabsze" spreżyny. Jak założysz zwykłe amory do tych sprężyn co masz, to będzie Ci tyłek się po ziemi ciągnął. Przeczytaj cały temat od początku ... wszystko już było opisane.
    Pozdrawiam - Brt

Użytkownik Embrion
    Auto

Domyślnie

a modliłem się zeby tylko nie mieć tych nivo.Problem z nimi i drogie jak cholera. Zastanowię się nad tym czy w ogóle je wymienić chociaż na przeglądzie pokazało mi jeden 26% a drugi 38% chyba że te przyżądy źle odczytują ten rodzaj zawieszenia. Jest taka możliwość? Jak zawiozłem nowe amory do mechanika to mi powiedział że moje stare są sztywniejsze niż te nowe. Co to znaczy? Kurde mam alfe dopiero kilka miesięcy i już schody pod górę. Chyba to ludzi do nich zniechęca. Pozdrawiam

Mieszka w
    RIO
    Auto

Domyślnie

Bez przesady .... auto jak każde inne ... i nie tylko w alfach sa nivomaty. A mechanik to niby jak porównał te amorki ze sobą ?? Pewnie ręką je próbował nacisnąć ... proponuję zastanowić się nad zmianą mechanika, na takiego co nie tylko VW i ople naprawia. Jak nivo pada, to kupujesz zwykłe amory + sprężyny + mocowania i wymieniasz komplet i jeździsz dalej .... nie wiem w czym kłopot.
    Pozdrawiam - Brt

Użytkownik Embrion
    Auto

Domyślnie

Teoretyczne żaden problem ale co mam z tym zachodu to masakra.I nie wiem skąd są te ceny tych amorków. Chyba z kosmosu.A co do kupienia tych zwykłych amorków to auto podniesie mi sie pewnie o te 35 mm o ile jest obniżona wersja ti. Trochę straci na swoim wyglądzie. Chciałbym żeby moja Bella nadal miała ten swój pazur ale są granice nakładów finansowych i dwa tysiące za jeden amor to właśnie ta granica.A co do mechanika to właśnie tak sprawdził te amorki. Kurde zawsze robiłem wszystko sam w aucie a teraz z braku czasu zleciłem mechanikowi robotę i już mnie szarpie, do tego ten gościu w sklepie ciągle zamawia inne amory. Dziękuję wszystkim forumowiczom bo bez was nadal byłbym w czarnej dupie. Pozdrawiam serdecznie.