Wygląda na uszkodzoną wiązkę do zaworu.
Wygląda na uszkodzoną wiązkę do zaworu.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Ostatnio edytowane przez grysiek ; 01-12-2019 o 18:23
Przejechałem kilkanaście kilometrów z podpiętym MESem. Pokazuje mi ciągle takie wartości: Oczekiwana masa powietrza [mg/w] :1499,5; Masa powietrza zasysanego [mg/w]: 510,5 -1430,5 zmiana w tych granicach; Oczekiwana pozycja EGR [mm] cały czas -0,40; Bieżąca pozycja EGR [mm]: zmiana od 0,5 mm do 18 mm; procentowe otwarcie cały czas 128%; Sterowanie pozycją EGR: cały czas wyłączone, sterowanie przepływem powietrza: też cały czas wyłączone. Czy to w porządku? Co może być przyczyną? Błędy po skasowaniu zniknęły? Przejechałem około 100km nie było. Potem po krótkim odcinku na mieście znowu się pojawiły P0402 i P0490 jw. Robiłem testy EGR i innych na wyłączonym silniku i wydaje mi się że wszystko działało, przynajmniej było słychać. Na włączonym "nie sprzyjające warunki"??? Czy sterowanie przepływem powietrza i pozycją EGR powinno być cały czas wyłączone i ciągle ta sama wartoćć???
Witam. Koledzy czy po zaślepieniu blachą pełną EGR i wyprogramowaniu zauważyliście większy zapach spalin na zewnątrz i o innym zapachu, podobnym do tego jak wypala się dpf?
Pacjent: AR 159 1,9 8v 120KM
Hej, przy okazji sprawdzania klapy gaszącej zacząłem się zastanawiać czy mam zaślepiony EGR. Do tej pory myślałem, że tak ale czy między nim a kolektorem nie powinna być widoczna w takim razie zaślepka? No i druga w tym miejscu pod EGR? Załączam zdjęcia jak to wygląda, miejsce między kolektorem a EGR:
No i łączenie pod EGRem:
Najlepsze jest to że mam tak od dwóch lat bo byłem przekonany że mechanik zaślepił i w związku z tym EGR był wyłączony ze sterownika. I tu kolejne pytanie. Czy jeśli nie było zaślepione a było wyłączone w sterowniku to niesie ze sobą jakieś konsekwencje? I kolejne pytanie czy jeśli się okaże, że nie mam fizycznie tych zaślepek to lepiej zastosować pełne zaślepki czy częściowe (te z dziurami) w brerce 2.4?
Ostatnio edytowane przez leczooo ; 12-01-2022 o 22:20
Jesli EGR masz wyłączony to zamontuj pełną zaślepkę, obojętnie w ktorym miejscu. Najlepiej między kolektorem a EGR.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10