2xIMOLA; 33 16V;164 3.0 12V ;155 V6 - było
33 16V- aktualny biały obiekt do dopieszczenia
www.LKAR.pl - Lubelski Klub Alfa Romeo
dzisiaj próbowałem odpalić Sprinta i niestety nie udało sięraz zaskoczył na jakieś 5s. a później kręci kręci, momentami zaskakuje ale nic po za tym. Paliwo dostaje, wtryski rozpylają, iskra jest, od czego mam zacząć i co sprawdzać po kolei, może komp błąd wywalił lub jest to jakaś drobnostka, coś źle podłączone?
Ostatnio edytowane przez redziar ; 16-04-2013 o 18:13
sprawdź poprawność podłączenia przewodów, sprawdź przewody vacum do czujnika podciśnienia, sprawdź czy poprawnie ustawiony potencjometr przepustnicy, jak nie pomoże zamień wtyczki na cewkach.
Mniemam, że paliwa idzie za mało, bo jakby zalewał, to przy pierwszych obrotach rozrusznika(gdy suche świece) na pewno trochę by prychnął, zanim się zaleje. Jeśli faktycznie nie wzbogaca na zimno to np. czujnik temperatury cieczy jest tu chyba główną zmienną(zaraz za MAPem i TPSem), a powinien to być czujnik z niebieską wtyczką w prawej podstawie kolektora, od strony skrzyni biegów. Być może podłaczyłeś inny czujnik w to miejsce? Są jeszcze dwa, do wskaźnika i do kontrolki(switch) plus, występujący w jakiejś wersji, czujnik załączający przy 40-50st. Wszystko w podstawach kolektorów.
Wydaje mi się że dostaje odpowiednią dawkę paliwa, a to że go nie zalało, być może było winą źle podłączonego wtrysku na 1 cylindrze, zamieniłem kostki i zamiast wpiąć wtyczkę pod pierwszy to podpiąłem trzeci. Nie wiem czy cewki mam dobrze podłączone:
"Prawa cewka ta bliżej chłodnicy:
Pierwszy wtyk od chłodnicy prawa tylna głowica od kokpitu.
Tylni wtyk od kokpitu-lewa głowica tylna od kokpitu.
Lewa cewka, ta bardziej od filtra powietrza:
pierwszy wtyk bliżej chłodnicy- prawa głowica przód od chłodnicy
tylni wtyk ten od kokpitu: lewa głowica przód od chłodnicy "
Muszę jeszcze sprawdzić czy przypadkiem kabli na cewkach nie zamieniłem.
Mam dwa czujnik na kolektorach i wydaje mi się że oby dwa są od temperatury, jeden przy niebieskiej wtyczce na kolektorze od strony filtra oleju taki kwadratowy "klocek" i drugi przy wężu, od pompy sprzęgła wkręcany w kolektor. Więc to są chyba te o których piszesz, tylko który jest od wskaźnik, a które do kontrolki? Ten czujnik z niebieską wtyczką mam od strony filtra oleju. Jutro wszystko jeszcze raz dokładnie sprawdzę, jeśli się nie uda to padnę, drugi dzień dzisiejszego siedzenia i nic![]()
Redziar, imho nie ma znaczenia kolejność podpinania wtrysków, bo, z tego co kojarzę IAW, to nie jest pół-sekwencja, a wtrysk grupowy, czyli wszystkie wtryski strzelają na raz.
Z cewkami nie pomogę aż tak dokładnie, ale skoro przecież odpaliła na te 5s(w sensie normalnie chodziła), to znaczy, że musiało tam być dobrze podpięte?
Czujnik temperatury, tak jak pisałem, ten z niebieską wtyczką, leci do kompa. Właściwie to, na tym etapie interesuje Cie tylko ten, a ewentualnie możesz go wypiąć całkowicie dla testów.
w końcu się udało i serducho zabiłopotwierdziły się przypuszczenia kolegi qdlacza007, okazało się że były pomylone przewody zasilające cewki, po ich zamianie odpaliła na dotyk
Jutro wrzucę filmik, wprawdzie krótki bo brak wydechu, jednakże zawsze coś. Nie mogę rozgryźć tych czujników i jednego przewodu(pompa wspomagania?), może ktoś będzie wiedział co jest co?Dzięki za pomoc, bez Was bym silnika zapewne nie ruszył.
Patrzyłem na ten przewód od obrotomierza i jednak nie działa, czy oby na pewno jest to ten zielony z wtyczką nie daleko przekaźników?Jak to jest z sondą lambdą,musi ona by czy można jeździ bez niej, ponieważ jak wciskam pedał gazu to silnik reaguje z opóźnieniem i się zastanawiam czy to przypadkiem nie wina sondy? NA allegro jest pare rodzaji i nie wiem jaką kupić, co polecacie?Tak czytam temat z linku poniżej i objawy podobne
http://www.forum.alfaholicy.org/33_1...a_boxerze.html
http://www.youtube.com/watch?v=W8aj9ydI9kM
![]()
Ostatnio edytowane przez redziar ; 20-04-2013 o 15:39
zdjęcie nr:
1- od prawej: czujnik ciśnienia oleju, czujnik temperatury do zegarów, czujnik temp do kompa.
2- serwo
3 i 4 - wentylator?
- - - Updated - - -
powinna pracować bez sondy ale musisz ją zaadoptować najpierw. po takim krótkim odpaleniu nic nie ustalisz.
Qdłacz chyba od lewejtak samo mi się wydaje iż pierwsze to czujnik ciśnienia oleju, znowuż z drugim to tak się zastanawiam, bo w blok jest wkręcona śruba mocująca ten czujnik, więc w jaki sposób by on mierzył co kolwiek?trzecie czujnik temp. do kompa zgadzam się
. Drugie zdjęcie serwo, a w głębi czujnik temperatury wody? Trzecie i czwarte serwo wspomagania, tak mi zasugerował znajomy, ale nie jest do końca pewny. No i pytanie co z obrotomierzem, nawet nie drgnął, ciekawe czy to wina złego przewodu, czy może wskaźnik działa w Sprincie zupełnie inaczej niż w 33? Z sondą znowu się zastanawiam, czytałem na forum że jego brak powoduje duże spalanie i nierówną pracę silnika poniżej 2tyś. obrotów oraz na biegu jałowym , znowu wydać 300zł na nie go nie za bardzo mi się uśmiecha
Poczekam i zobaczę, może faktycznie zrobię tą auto adaptację, jeśli to nie pomoże, to kupię sondę
![]()
Ostatnio edytowane przez redziar ; 20-04-2013 o 22:33