Temat: Planowany zakup używanej Giulietty

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    GTC
    Auto
    Giulietta 1.4 Multiair 170 + TCT '12

Domyślnie

Jeździłeś tą 1.6 tak? Masz porównanie z benzyniakiem 1.4, bo nie miałem jeszcze okazji jeździć dieslem, a jak dla mnie Giulietta była cichsza niż Golf VI 1.4 TSI Highline. W Golfie wyraźny był szum z tylnej osi, czego nie zauważyłem ani w Alfie ani np.: w Passacie B6.

Jak ogólnie sama oferta tego dealera, bo wygląda to dla mnie jak "handlarz premium" - czyli wygląda jak salon, a oferta jak z bazaru

Użytkownik Świeżak
    Auto
    BRAVO T-JET 150KM

Domyślnie

ciekawe czy akurat ten egzemplarz czy ogólnie Giulietty...sam testowałem 1.4 170KM i żadne plastiki mi nie trzeszczały, autko jeździło genialnie. Czasami myślę że ważne jest podejście do samochodu a nie do marki, jak ktoś wie że to Alfa to zaczyna mu wszystko przeszkadzać. Kiedyś oglądałem fajny "test" Giulietty Veloce z Włoch. Auto było w całkowitym kamuflażu, ludzie nie wiedzieli czym jadą i co ? stawiali że to nowe Audi czy BMW...

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

Czołem,
    Ciągle bije się z myślami czy nowa czy używana.

Najbliżej chyba mi do tej mimo że to rocznik 2012 a cena dosyć wysoka no i nie czerwony:

https://www.otomoto.pl/oferta/alfa-r...-ID6yHPkD.html

Z ciekawszych to jeszcze może:

https://www.otomoto.pl/oferta/alfa-r...-ID6yySYP.html
    plus za kolor i czujniki przód i tył a minus za jasną tapicerkę

oraz https://www.otomoto.pl/oferta/alfa-r...-ID6yI7C7.html
    kolor jak ma być, brak czujników przód chociaż wydaje mi się że w tej cenie może lepiej do czegoś już nowego dołożyć ? Co to za wersja exclusive ? (eper nie znajduje mi nr VIN tego auta)

Spojrzy ktoś krytycznie na te auta ?

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    chwilowo Stilo SW

Domyślnie

Cóż panowie - czas podsumować zakup Julki QV od Euro-Przem z Łodygowic (pojawiała się tu w czerwcu-lipcu '16). Auto było w stanie użytkowania we Włoszech, czytaj: kilka przytarć tu i ówdzie, kolorowa wkładka w desce rozdzielczej porysowana paznokciami. Wizualnie - trochę zarzutów. Jeśli chodzi o historię samochodu - nie była zła. Auto było kiedyś lekko uderzone z prawej strony, ale żaden element konstrukcyjny nie został naruszony, geometria bez zarzutu, nic plastikowego nie było wymieniane, czy kolizja była lekka. Jeśli chodzi o mechanikę, to poza wodą w układzie chłodzenia (zamiast płynu) i zerwanymi szpilkami przy wydechu, nie mam zarzutów. Auto jest po przeglądzie w Ital Auto, a potem w Ganinexie. Po przejechaniu około 2000km posypał się przegub, ale to mogła być też trochę moja wina (gazowanie ze skręconymi kołami przy tej mocy...). Wymienione filtry, płyny, rozrząd, uszczelkę wydechu ze szpilkami oraz prawy przegub. Koniec końców, wszystkie kwestie "pozakupowe" załatwiłem kosztem około 3,5kPLN, co (zważywszy na wersję), nie było w/g mnie kosztem wygórowanym. Szczególnie, że serwis załatwiłem w Ganinexie. Niestety - Italauto dało z lekka ciała. Rozumiem, że mają dużo zleceń, ale ustaliłem termin na przegląd i wymianę płynów, a koniec końców "szefo" oddał mi auto takie, jakie ja mu odstawiłem, tyle, że dolał koncentratu płynu chłodzącego do tej nieszczęsnej wody. Na kolejny termin chciał się umówić za miesiąc. Ponadto zidentyfikował ten prawy przegub do wymiany, tyle że koszt naprawy wycenił na ponad 2kPLN. Stwierdził, że do wymiany jest półoś. Straciłem cierpliwość, zasięgnąłem języka w Ganinexie. Mam dobre układy z facetem z serwisu, wzięli auto na warsztat i zamiast 2kPLN (w/g wyceny Italauto), naprawa (na częściach ASO) kosztowała 800PLN. Sorry za lekki off-top, chciałem zasygnalizować, że Italauto (koło Ganinexu) to już nie ta firma, którą kiedyś zachwalano... A autko - od serwisu przejechało 4000 km i hula, aż miło

Użytkownik Znawca Avatar duke75
    Mieszka w
    Kłaj/Kraków
    Auto
    AR Giulia Super; AR Tonale PHEV; Spider 916 3.0 V6, GTV 3.2 V6 "La Regina"

Domyślnie

Tak sobie patrzę na Julkę i myślę. Mam Mito od 7 lat. Auto fajne, szybkie i oszczędne. Mnie osobiście bardziej się podoba niż Julka ale... czasem trzeba coś zmienić, dzieci rosną i żonie się podoba

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    chwilowo Stilo SW

Domyślnie

[MENTION=42338]duke75[/MENTION]: przejedź się na jakiejś jeździe próbnej i się przekonasz... Jakbym kupował samochód dla rodziny, to mimo wszystko nie wybrałbym Julki. Szczęście, że jestem singlem, to stosunkowo twarde zawieszenie (choć może to cecha wersji QV) mi nie przeszkadza. Za to mając małe dziecko nie naraziłbym go na takie wstrząsy.

Użytkownik Znawca Avatar duke75
    Mieszka w
    Kłaj/Kraków
    Auto
    AR Giulia Super; AR Tonale PHEV; Spider 916 3.0 V6, GTV 3.2 V6 "La Regina"

Domyślnie

Mam Mito i jest twarde więc jestem przyzwyczajony. Jedno auto rodzinne mam czyli 159 SW a potrzebuje auto mniejsze dla żony do miasta. Gulietta to naturalny wybór.

Użytkownik Świeżak Avatar BartekDrobniak
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Giulietta 1.4 TB LPG

Domyślnie

Drodzy Forumowicze,

Postanowiłem założyć konto na forum, żeby zasięgnąć opinii użytkowników Alfy.

Moja C5 od pewnego czasu wymaga zmiany, przestaliśmy się dogadywać tak jak na początku i nie ukrywam że zauroczyła mnie właśnie Julka. Miałem okazję wypróbować wersję Veloce w salonie i wrażenia z jazdy były niezapomniane, jednakże do codziennego użytku szukałbym wersji benzynowej 120KM plus instalacja gazowa.

Powiem krótko, chciałbym wydać na używany samochód 35 tysięcy i cieszyć się bezawaryjną i przyjemną jazdą przez co najmniej 5 lat. Doradźcie mi drodzy Alfoholicy, czy po kilku latach planowanej przygody, nie będę przeklinał samochodu i częstotliwości wizyt w serwisie ? Nie ukrywam, że po wspólnej przygodzie z C5 szukam samochodu bezproblemowego, nieco sztywniejszego i z bardziej sportowym charakterem.

Będę bardzo wdzięczny za wszystkie odpowiedzi.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

Cytat Napisał BartekDrobniak Zobacz post
    Drodzy Forumowicze,

Postanowiłem założyć konto na forum, żeby zasięgnąć opinii użytkowników Alfy.

Moja C5 od pewnego czasu wymaga zmiany, przestaliśmy się dogadywać tak jak na początku i nie ukrywam że zauroczyła mnie właśnie Julka. Miałem okazję wypróbować wersję Veloce w salonie i wrażenia z jazdy były niezapomniane, jednakże do codziennego użytku szukałbym wersji benzynowej 120KM plus instalacja gazowa.

Powiem krótko, chciałbym wydać na używany samochód 35 tysięcy i cieszyć się bezawaryjną i przyjemną jazdą przez co najmniej 5 lat. Doradźcie mi drodzy Alfoholicy, czy po kilku latach planowanej przygody, nie będę przeklinał samochodu i częstotliwości wizyt w serwisie ? Nie ukrywam, że po wspólnej przygodzie z C5 szukam samochodu bezproblemowego, nieco sztywniejszego i z bardziej sportowym charakterem.

Będę bardzo wdzięczny za wszystkie odpowiedzi.
    Wbrew temu co się tutaj pisze dobra żulieta trzyma cenę. Za 35k będzie trudno coś wynaleźć nawet w wersji 120 kucy, chyba że nie przeszkadza Ci manualna klima, brak czujników tył oraz brak sterowania w kierownicy oraz auto z poza polskiej dystrybucji i roczniki 2010-2011.

Użytkownik Świeżak Avatar konopa
    Auto
    Alfa Romeo MiTo

Domyślnie

[MENTION=72808]BartekDrobniak[/MENTION], wersja 1.4TB 120KM jest praktycznie bezawaryjna, ponieważ jest pozbawiona modułu MultiAir (występuje on w 1.4 MA 170KM), który przynajmniej w pierwszych latach produkcji Julki ulegał często awarii. Większe obawy mam co do budżetu - zastanawiam się czy 35 tysięcy to wystarczająca kwota na zadbany i niekombinowany egzemplarz benzynowej Julki... zwłaszcza, że wspominasz jeszcze o instalacji LPG (nie wiem czy koszt montażu doliczasz do tych 35k, czy ma to być już w cenie)...