Temat: Auta elektryczne i ogólnie powszechna elektryfikacja

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Cytat Napisał Krzyk Zobacz post
    Chcesz nam powiedzieć, że dzisiejsza młodzież lepiej "czuje" wolność od nas? A to powyżej to ma być tego przejaw?

Z łóżka korzystasz tylko 8 godzin na dobę. Przez pozostałe 16 godzin dwie osoby mogłyby się spokojnie wyspać. Chcesz się przespać to śpisz. Nie chcesz to nie martwisz się posiadaniem łóżka, scieleniem i praniem pościeli.

Dom? Po co Ci dom. To skomplikowane technicznie urządzenie a jego zakup to stres i wyrzeczenia.

Źona? Po co Ci żona. Chcesz kobiety to korzystasz z... . Nie chcesz, to inny w tym czasie skorzysta.

Przepraszam Panie, w miejsce żony można wpisać męża.

wolność, po co nam wolność?
    z każdej wystawy dobrobyt tryska
    wolność, po co nam wolność?
    macie przecież chleb i igrzyska...
    co za fatalny świat
    przemówienia z dnia siódmego

Zgadzam się z TeddyBear. Przekroczyłeś granice absurdu nie zauważając tego.
    tak tak, standardowo, niezmiennie, od tysiącleci "ta młodzież to w ogole nie wie co mówi, my wiemy lepiej", podczas gdy dokładnie tak samo mówiło o tobie wcześniejsze pokolenie, a ty sie śmiałeś, że stare dziady nie rozumieją, że świat sie zmienia. Zawsze mnie dziwiło, że ludzie maja tak mało wyobrazni, zeby w kółko powtarzać ten sam schemat.

a z tą wolnośćią to eee, chyba jest to dość logiczne?

Posiadanie samochodu wiąże się z obowiązkami i problemami. Jaka to jest wolność? Podczas gdy można nie posiadać, i nie mieć tych obowiązków, a jednocześnie korzystać, jeśli się potrzebuje?

analogicznie, jak to ująłeś, żona to jest wolność? Coś ty, z byka spadł? No chyba wręcz przeciwnie.
    Posiadanie własnego domu to jest wolność? A nie raczej uwiązanie?

Ty sobie posiadanie utożsamiłeś z wolnością, chociaż no juz na pierwszy rzut oka to nie trzyma sie kupy, a ludzie teraz widzą brak zobowiazań, jako wolność.

Ale wmawiaj sobie co chcesz Mozesz sobie nawet wmawiac, ze samochód ci robi dobrze.

A tu pod linkiem "radość" z jazdy elektrykiem w odpowiedzi na Twoje stwierdzenie, że zimno prądu nie zabiera i że to są farmazony:

https://www.auto-swiat.pl/ev/testy/m...rykiem/8f8r0hq
    ostateczny dowód!

JAk ten:

https://www.fakt.pl/wydarzenia/polsk...ryczny/k2flc0p

Ostatnio edytowane przez Tomtrz ; 24-12-2022 o 10:36
    Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była

Użytkownik Znawca Avatar Żuczek
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta MA170 KM

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    Dobre ') to już lepiej elektryk, przynajmniej te godzinne postoje można zaplanować. A nie być zaskoczonym i 2 godz czekać na assistance.
    Tak czułem że nie odmówisz sobie wbicia szpili

Żuczek postój na tankowanie zrobimy gdziekolwiek porownujesz wciąż 2-5 min z ładowaniami? Ile minut robisz siku? To mniej niz znalezienie ładowarki podjazd podpiecie. Nie każdy ma zapalenie pęcherza żeby na luzie 500km nie przejechać (no chyba że w tempie elektryka oszczędzającego prąd, bo z realnymi V gdzie się da to nie jest doba).
    Każdy postój na tankowanie to nie 5 minut ale 20-30 minut - bo siku, stanie w kolejce do kasy, jakieś picie czy jedzenie. W tym czasie na szybkiej ładowarce doładujesz się na tyle, ze dobijesz do tych 500 km bez wielkiej spiny.

Jaki jeden ektryk a jeden spalinowy? Po co mi jeden niepełnosprawny samochód - czyli elektryk. I skąd wiesz że drugi również nie był potrzebny w tym czasie.
    Przy kręceniu się wokół komina to spalinowiec jest gorszy bo trzeba go tankować, elektryka rano możesz mieć zawsze doładowanego na 100 % i bez problemu jeździć tydzień bo zrobisz nim 400-500km po mieście. Twoja Mazda pewnie tyle po samym mieście nie zrobi na jednym baku.

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Cytat Napisał Żuczek Zobacz post

Każdy postój na tankowanie to nie 5 minut ale 20-30 minut - bo siku, stanie w kolejce do kasy, jakieś picie czy jedzenie...

No i jeszcze będziesz innym organizował tankowanie super. Otóż to jest 5 min lub mniej , może LPG dłużej, nie wiem co ty robisz tankując możesz medytować czy robić to jak leniwiec z reklamy 147 ale ja 20 30 min to robiłem postoje jak dzieci trzeba było przewijać karmić itd. no i chyba wiem ile tankowałem 2 dni temu jeszcze spaliny mi na pamięć nie działają , 30 min tankowanie, dobre : ) aaa i to KAZDE oczywiście . Ech
    Ostatnio edytowane przez Andrzejsr ; 24-12-2022 o 12:04

Użytkownik Rowerzysta Avatar Krzyk
    Auto
    Alfa Romeo Stelvio MY21 200KM

Domyślnie

Cytat Napisał Tomtrz Zobacz post
    tak tak, standardowo, niezmiennie, od tysiącleci "ta młodzież to w ogole nie wie co mówi, my wiemy lepiej", podczas gdy dokładnie tak samo mówiło o tobie wcześniejsze pokolenie, a ty sie śmiałeś, że stare dziady nie rozumieją, że świat sie zmienia. Zawsze mnie dziwiło, że ludzie maja tak mało wyobrazni, zeby w kółko powtarzać ten sam schemat.

a z tą wolnośćią to eee, chyba jest to dość logiczne?

Posiadanie samochodu wiąże się z obowiązkami i problemami. Jaka to jest wolność? Podczas gdy można nie posiadać, i nie mieć tych obowiązków, a jednocześnie korzystać, jeśli się potrzebuje?

analogicznie, jak to ująłeś, żona to jest wolność? Coś ty, z byka spadł? No chyba wręcz przeciwnie.
    Posiadanie własnego domu to jest wolność? A nie raczej uwiązanie?

Ty sobie posiadanie utożsamiłeś z wolnością, chociaż no juz na pierwszy rzut oka to nie trzyma sie kupy, a ludzie teraz widzą brak zobowiazań, jako wolność.

Ale wmawiaj sobie co chcesz Mozesz sobie nawet wmawiac, ze samochód ci robi dobrze.

ostateczny dowód!

JAk ten:

https://www.fakt.pl/wydarzenia/polsk...ryczny/k2flc0p

Tak. To co opisałem to wolność.

To co Ty opisałeś to nie wolność tylko ucieczka od wysiłku i obowiązków ubrana w papkę o szanowaniu planety. Tak urabiają media młodzież.

Mozesz sobie nawet wmawiac, ze samochód ci robi dobrze.
    Żałosny jesteś.
    Nie chcę Tesli nawet jeśli będzie w rosso i z busso.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Byłą 156 TS, GT 1.9 z wiruskiem :),jest 166 3.0 FL

Domyślnie

Tomtrz zwrócił celną uwagę-posiadanie auta jest czymś innym dla młodych a czym innym dla zgredów jak my.
    Zresztą nawet ja gdzieś tam mam coraz mniejsze parcie na posiadanie auta.Prowadzę knajpę, dziecko chodzi do przedszkola,żona zakupy, praca itp. i mimo tego mamy jedno auto, które jest używane 2 razy w tygodniu.Czasem nachodzi mnie myśl, czy tu nie chodzi o "radość z posiadania", bo taksówka i wypożyczenie czasem auta na jakiś rodzinny wyjazd wyszłoby taniej i bezproblemowo.
    No, ale z drugiej strony jak widzę,że ludzie podjeżdzają pod sklep do którego szybciej doszliby piechotą, albo kluczą uliczkami,żeby dowieść dziecko do szkoły oddalonej 10-15 minut piechotą to widzę,że to już jest kwestia lenistwa.
    Pomijam oczywiście sytuacje, gdzie ktoś mieszka w miejscu słabo skomunikowanym, ale większość moich znajomych wsiądzie do auta i stoi na światłach zamiast się te 5 minut przejść.

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

To co Ty opisałeś to nie wolność tylko ucieczka od wysiłku i obowiązków ubrana w papkę o szanowaniu planety. Tak urabiają media młodzież.
    wysiłki i zobowiązania to jest wolność?? I to młodzi mają spaczoną percepcję ...
    Jaguar S-type 4.2 V8

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

[MENTION=89350]Krzyk[/MENTION], jesteś w błędzie. Obecnie obowiązuje jeden jedyny poprawny politycznie wzorzec wolności. Korpo - wolności. Własność, posiadanie, odpowiedzialność to zło. Posiadanie mieszkania? samochodu? telefonu? Po co, kiedy teraz można wszystko wynajmować. Ceny są podawane w racie miesięcznej, a RSSO jest bardzo małą czcionką. Abonament na netfixa, samochód i hot dogi. Jeszcze trochę będzie abonament na osobiste emisje CO2 (i papier toaletowy). To co piszesz to myślozbrodnia. Przez głoszenie takich poglądów jeszcze któryś naiwny się nawróci i korporacje nie zarobią.

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Cytat Napisał tomaz Zobacz post
    No widzisz, ale na mieście życie się nie kończy. Nie wiem jakie macie pociągi w Warszawie, tudzież jaki wygodny jest Jaguar, ale z moich doświadczeń jazda pociągiem nie jest wygodniejsza od jazdy samochodem. W Polsce ani trochę. Tańsza i szybsza - być może, w większości przypadków tak.
    No jest wygodniejsza, bo nie musisz tego pociagu prowadzić. Mozesz zrobic coś pożytecznego, przeczytać książkę, popracować. Albo po prostu kimnąć. Czas spędzony na prowadzeniu samochodu jest w zasadzie czasem straconym. Nikt mi nie wmówi, że codzienne jezdzenie ta sama trasą, jeszcze przy duzym ruchu, to jest jakakolwiek przyjemność.
    Jaguar S-type 4.2 V8

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

wysiłki i zobowiązania to jest wolność?? I to młodzi mają spaczoną percepcję ...
    to Ty masz spaczoną percepcję. wysiłki i zobowiązania to niezależność i wolność. Twoje pojmowanie wolności to tak naprawdę beztroska i samowola.

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Cytat Napisał Machaju Zobacz post
    to Ty masz spaczoną percepcję. wysiłki i zobowiązania to niezależność i wolność. Twoje pojmowanie wolności to tak naprawdę beztroska i samowola.
    lol

i wy to tak na serio piszecie. Ja nie wiem, czy się śmiać, czy płakać. Zobowiazania to niezależność. Małżeństwo to wolność. Kisnę.
    Jaguar S-type 4.2 V8