Strona 112 z 182 PierwszyPierwszy ... 1262102103104105106107108109110111112113114115116117118119120121122162 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1,111 do 1,120 z 1819

Temat: Alfa Giulia w 2014?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

rybakmj, ja się z Tobą w pełni zgadzam, jeśli chodzi o systemy bezpieczeństwa, skrzynie automatyczne, nawet takie duperelki jak czujniki światła, deszczu, czy automatyczne "długie" (nie testowałem, ale koncepcja wydaje mi się zacna). Natomiast to, co ujrzałem w nowym Audi A3 - elektryczny ręczny, który mnie tylko i wyłącznie wk**wiał, kretyński wysuwany ekranik, kompletnie nieintuicyjne menu i obsługa radia, jakieś diodki zamiast normalnych wskazówek albo np. nowym Peugeocie 308 - debilny ekran do obsługi wszystkiego, to jest jakieś zaprzeczenie idei samochodu.
    Akurat w kwestii systemów albo innych rzeczy mających realny wpływ na jazdę (np. system DNA - szkoda tylko, że bez trybu z wyłączonym ESP czy skrzynia TCT, całkiem przyzwoicie oceniana), to w Alfę bym nie wątpił, natomiast mam nadzieję, że obejdzie się bez kamerek, asystentów pasa, parkowania i tym podobnych głupot.
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bartas82
    Mieszka w
    Wlkp.
    Auto
    Giulia, Giulietta

Domyślnie

Jedyne czego sie obawiam przy tym wzroscie ilosci gadzetow i technologii, to ze auta staja sie coraz delikatniejsze i mniej niezawodne. A propos F10 i x-drive. Podobno przednia oska przy pelnym skrecie i przyspieszeniu nie wytrzymywala. To co zrobili? Przeprogramowali naped 4x4 (haldex chyba tam jest) i teraz wiekszy moment idzie na tyl... Zamiast wzmocnic/ulepszyc auto mechanicznie to sie ogranicza programowo. Powstaja niedopracowane auta, ktore sie 'dopracowuje' juz tylko programowo.

Na pewno jest jakas granica sensownych dodatkow i gadzetow do auta (np. zbedny dla mnie jest asystent zmiany pasa ruchu).
    radosuaf, a propos gadzetow i asystenta 'dlugich'. Mialem to w Insignii i go nie uzywalem w ogole. Srednio sie sprawdzal, szczegolnie na zwyklych, kretych drogach prowadzacych przez las, albo gdy byly gorki. Bo ja juz widzialem snop swiatla auta z naprzeciwka, a on dopiero przelaczal jak samochod wyjechal z za zakretu/gorki. A nie musze mowic jak mocno swieca takie ksenony. Mialy zawsze tak 2s opoznienia w porownaniu z tym co ja bym zrobil (czesto auta mrugaly z naprzeciwka).
    Na szczescie jak juz wczesniej wspominalem zwykle mijania byly na tyle dobre i inteligente, ze prawie w ogole nie uzywalem drogowych.
    A jeszcze a propos Insignii i programowania. To po jednym z serwisow wgrali jakis update ECU. Polegalo to na tym, ze przy zmianie biegow na wyzszy auto utrzymywalo juz odpowiednio obroty. Tzn. Jadac np. 80km/h na trojce (3000 rpm) wciskam sprzeglo i w tym momencie obroty powinny spasc do jalowych, ale bylo tak, ze spadaly az tak do 2000rpm chwile staly i dopiero dalej lecialy. W tym czasie zdarzylo sie wrzucic 4-ty bieg, ktory wlasnie wychodzil przy tych ok 2000rpm. Czyli nie bylo szarpniecia tylko plynna zmiana. Podobno byl problem ze sprzeglem albo dwumasem i w ten sposob chcieli to ograniczyc.
    Ostatnio edytowane przez bartas82 ; 05-12-2013 o 16:00
    Pozdro,
    Bartas

Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto

Domyślnie

Piękne podsumowanie - czyli idea dobra, wykonanie do bani (bo faktycznie, czujnik musiałby omiatać nie wiadomo jak duże pole, żeby to wyłapać).

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Znawca Avatar rybakmj
    Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto
    Kia Sportage 1.6 PB 177km

Domyślnie

Cytat Napisał bartas82 Zobacz post
    A propos F10 i x-drive. Podobno przednia oska przy pelnym skrecie i przyspieszeniu nie wytrzymywala. To co zrobili? Przeprogramowali naped 4x4 (haldex chyba tam jest)
    Nie znam historii,ale kto skręca koła max i wciska ostro gaz ? ? Polecam ci przejazd tym BMW.Możesz się zaskoczyć.Ja byłem zuroczony po pierwszej jeździe.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bartas82
    Mieszka w
    Wlkp.
    Auto
    Giulia, Giulietta

Domyślnie

A jak chcesz zrobic baczka?
    Jezdzilem, jezdzilem ale niestety nie 530d, tylko 520d. A mocnymi silnikami to tylko w serii 3 w 330d (E90), 328i (F30), 335i (F30). Co mi sie najbardziej w piatce podobalo to fotele komfort. Najlwygodniejsze, jakie do tej pory siedzialem - warte doplaty.
    Pozdro,
    Bartas

Użytkownik Rowerzysta Avatar Haveblue
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Maserati Ghibli SQ4

Domyślnie

Trochę w innym temacie (czyliw racając do wątku): Napisałem taki list to FAG:

I have recently read the news about the revised Alfa Romeo plan for the nearest 5 years (4th revision). Clearly Giulia model is not going to get on sale before 2015 or even 2016. I had 5 Alfas and now i am driving 159Ti Q4 V6 from 2007. Clearly I can see that there will not be AR D-segment replacement in the nearest outlook. I am therefore forced to pick other car manufacturer to get the right car for me, whereas Ghibli is to expensive for me. Giulia is to small and not being considered by me at all. This causes clear discontent in me as my favorite car maker is not able to reveal 159 successor on time. Kindly please communicate my discontent to the decision makers in FAG about this fact. Kind regards.

Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał rybakmj Zobacz post
    Nie znam historii,ale kto skręca koła max i wciska ostro gaz ? ? Polecam ci przejazd tym BMW.Możesz się zaskoczyć.Ja byłem zuroczony po pierwszej jeździe.
    Tak, uważam, że w instrukcji auta za 200 czy ile to tam wychodzi tysięcy o sportowych ambicjach i haśle "Freude am Fahren" powinni napisać: "UWAGA! Nie wciskać gazu na skręconych kołach!" - no bądźmy poważni . Subaru też twierdziło, że diesle palą sprzęgła, bo ludzie ruszać nie umieją .

Użytkownik Znawca Avatar rybakmj
    Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto
    Kia Sportage 1.6 PB 177km

Domyślnie

Cytat Napisał bartas82 Zobacz post
    A jak chcesz zrobic baczka?
    Nie no proszę cie.Bąki i F10 ? To auto wybitnie na trasy. Nawet jesli już się uprzemy,to moze już bez xdriva (zreszta w x drive mozemy sobie przesterować napęd tylko na jedną oś co też jest bardzo ciekawym rozwiązaniem).

Fotele sa bajka.Kierownica już nie.

Radosauf: jakoś nie chce mi się wierzyć w tę historię słabej półosi,przegubu czy co tam nie wytrzymalo.Ten silnika ma 560Nm seryjnie,przeniesienie nie moze byc papierowe.
    Ostatnio edytowane przez rybakmj ; 05-12-2013 o 16:21

Użytkownik Świeżak Avatar BartekL
    Mieszka w
    Warszawa/Lublin
    Auto
    Giulietta Veloce Rosso Competizione, 156 GTA SW, 159

Domyślnie

Cytat Napisał rybakmj Zobacz post
    Technologia panowie,bez niej dziś ani rusz.
    Moim zdaniem każdy kto lubi jeździć samochodami, tęskni chociażby za latami 90-tymi. Co do tej samej jazdy nowymi autami, nikt tu nie przecież nie mówi że zawsze i wszędzie jeździ się szybko i na granicy. Nowe auta po prostu skutecznie izolują od wszystkiego. Gówniane układy kierownicze to bolączka wszystkich nowych samochodów, nawet tych za kilkaset tysięcy. Ja nie chcę w samochodzie zbędnych dupereli takich jak np. różne tryby jazdy itd. Czy to taki problem zrobić auto w jednym ustawieniu, które będzie i w miarę komfortowe i będzie się też fajnie prowadziło? Chyba nie, bo nawet Alfa potrafiła tak zrobić chociażby ze 156 czy 159.

Nie dajmy sobie po prostu wciskać kitu, że wszystko co nowe jest lepsze Szczególnie jeśli chodzi o samochody, bo tutaj z każdą nową generacją jest ogólnie co raz gorzej...

Użytkownik Rowerzysta Avatar TILT
    Auto
    Giulia Sprint MY21

Domyślnie

Cytat Napisał Haveblue Zobacz post
    Trochę w innym temacie (czyliw racając do wątku): Napisałem taki list to FAG:... Giulia is to small and not being considered by me at all...
    Czy nie chodziło Ci o Giuliettę?