Strona 113 z 144 PierwszyPierwszy ... 1363103104105106107108109110111112113114115116117118119120121122123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1,121 do 1,130 z 1436

Temat: “Motor Control System Failure” - co z tym zrobić

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Domyślnie

Cytat Napisał Pawel505 Zobacz post
    Sprawdziłem szczelność EGR nalewając nafty i lekko przecieka, a zatem chyba nie jest do końca szczelny. I tutaj mam pytanie: Czy mimo tego że EGR jest częściowo zaślepiony (zaślepka z 3 otworkami), jego nieszczelność może powodować zamulenie auta w dolnym zakresie obrotów i nadmierne spalanie?
    Oczywiście. Wystarczy milimetr aby wystąpiło zmulenie.

Cytat Napisał Pawel505 Zobacz post
    Dziwny wydaje mi się wykres ciśnienia doładowania zmierzonego i oczekiwanego. Na wykresie widać jakby do doładowanie "odpalało" się z opóźnieniem.
    Fajnie by było jakbyśmy mogli to zobaczyć. Pewno odpala się z opóźnieniem, bo wcześniej, przy niższym ciśnieniu nieszczelność EGR-u robi swoje.

Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF

Użytkownik Embrion
    Auto
    Fiat Sedici 1.9 JTD-m 8v 120KM

Domyślnie

Cytat Napisał @sdero Zobacz post
    Fajnie by było jakbyśmy mogli to zobaczyć. Pewno odpala się z opóźnieniem, bo wcześniej, przy niższym ciśnieniu nieszczelność EGR-u robi swoje.
    Załączyłem fragment wykresu przy moim ostatnim poście. U mnie jest widoczny także po wylogowaniu. Jeżeli innym użytkownikom się nie wyświetla to mogę jeszcze raz załączyć.

W kwestii tego nieszczelnego EGR jest jakiś ratunek czy raczej już tylko wymiana? Zaślepienie nie niweluje tego?

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Oj, nie zauważyłem.
    Zaślep go całkowicie i zobacz co się będzie działo. Wyskoczy ci błąd ale to nie problem.
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Użytkownik Fachowiec Avatar maly_777
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 156 FL SW 1.9 16V

Domyślnie

Zaślepienie pełną zaślepką od strony kolektora + wyłączenie programowe.

KODOWANIE KLUCZY (Giulia Stelvio 159 inne)
    Konwersje USA->EU
    UPDATE MAP DO NAJNOWSZYCH 2023 (1,2,3 generacja), również z rynków USA
    KODOWANIE (używanych) RADARÓW ACC/DASM, BLISSów, zmiana radia i aktywacja AA/CP offline

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm 170 KM

Domyślnie

Ja bym na twoim miejscu sprobowal zaslepic na probe calkiem egr i zobaczyc wtedy co sie dzieje

Wysłane przez Tapatalk

Użytkownik Embrion
    Auto

Domyślnie

Panowie, wygląda na to że mieliście rację. Zaślepiłem całkowicie i jest znaczna poprawa, ale jeszcze nie jest tak jak było 2 tygodnie temu zanim rozpoczęły się te problemy z mocą. Teraz ciągnie na całym zakresie, ale mocy jeszcze trochę brakuje. W związku z tym mam następujące pytania:

1. Po całkowitym zaślepieniu EGR pojawił się błąd + kontrolka silnika na desce rozdzielczej. Pytanie jak długo mogę tak jeździć? Czy taki stan ma jakiś negatywny wpływ na inne elementy silnika lub komputer sterujący? Chciałbym oczywiście wyprogramować EGR,zastanawiam się także nad usunięciem DPF, ale za jakieś 2 - 3 miesiące.

2. Nadal na postoju mam zmierzone ciśnienie doładowania mniejsze niż oczekiwane. Czy tak ma być? jeżeli nie to co jeszcze powinienem sprawdzić?

3. Wracam jeszcze do tych wężyków podciśnienia. Założyłem wężyki o średnicy 4mm sztywne, paliwowe o grubości ścianki ok. 3mm, ale średnica oryginalnych była trochę mniejsza (jakieś 3,5mm). A zatem czy taka w średnicy przewodów jest dopuszczalna? Czy mam wymienić te paliwowe na sylikonowe bo widzę że na allegro takie są do podciśnienia?

4. Czy mogę w jakiś sposób sprawdzić czy overboost działa prawidłowo?

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

1. ECU może przejść w tryb awaryjny. Pewno niedługo pojawi sie błąd niezgodności mas powietrza.
    2. Przy zamkniętym EGR mierzone w granicach pracy EGR ma być wyższe niż żądane. Prawdopodobnie jest gdzieś nieszczelność. Zobacz jak wygląda wykres doładowania. Po tym zorientujesz się na jakim odcinku szukać problemu.
    3.Średnicą się nie przejmuj. Byle były to wężyki wzmocnione, o grubych ściankach.
    4. Tak, z logów. Możesz wykonać test z MES-a.

Użytkownik Fachowiec Avatar maly_777
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 156 FL SW 1.9 16V

Domyślnie

Ad.2 nie zgodzę się. Ciśnienie doładowania na postoju będzie mniejsze niż podczas jazdy. Energia spalin nie jest na tyle duża aby napędzić wirnik.

KODOWANIE KLUCZY (Giulia Stelvio 159 inne)
    Konwersje USA->EU
    UPDATE MAP DO NAJNOWSZYCH 2023 (1,2,3 generacja), również z rynków USA
    KODOWANIE (używanych) RADARÓW ACC/DASM, BLISSów, zmiana radia i aktywacja AA/CP offline

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał maly_777 Zobacz post
    Ad.2 nie zgodzę się. Ciśnienie doładowania na postoju będzie mniejsze niż podczas jazdy. Energia spalin nie jest na tyle duża aby napędzić wirnik.
    Przepraszam, oczywiście się pomyliłem. Jakoś źle odczytałem punkt drugi myśląc doładowaniu napisałem o masach powietrza. To chyba przez tego pierwszego w 2014 roku sobotniego grilla

Użytkownik Embrion
    Auto

Domyślnie

ad 2. Masy powietrza na postoju mam zmierzone większe niż oczekiwane. I podczas jazdy linie na wykresie (oczekiwana i zmierzona masa powietrza)praktycznie się pokrywają.

ad 4. Na jakich zmiennych mam wykonać test sprawdzający prawidłowe działanie overboosta i jakie powinny być właściwe wartości?

Zastanawiam się jeszcze nad różnicą w mocy. Czy możliwa jest taka sytuacja że przy niesprawnym EGR komputer dawał większe dawki paliwa i przez to w zakresie powyżej 2 tys obrotów moc wydawała się większa niż teraz po całkowitym zaślepieniu EGR?