Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF
Oj, nie zauważyłem.
Zaślep go całkowicie i zobacz co się będzie działo. Wyskoczy ci błąd ale to nie problem.
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Zaślepienie pełną zaślepką od strony kolektora + wyłączenie programowe.
KODOWANIE KLUCZY (Giulia Stelvio 159 inne)
Konwersje USA->EU
UPDATE MAP DO NAJNOWSZYCH 2023 (1,2,3 generacja), również z rynków USA
KODOWANIE (używanych) RADARÓW ACC/DASM, BLISSów, zmiana radia i aktywacja AA/CP offline
Ja bym na twoim miejscu sprobowal zaslepic na probe calkiem egr i zobaczyc wtedy co sie dzieje
Wysłane przez Tapatalk
Panowie, wygląda na to że mieliście rację. Zaślepiłem całkowicie i jest znaczna poprawa, ale jeszcze nie jest tak jak było 2 tygodnie temu zanim rozpoczęły się te problemy z mocą. Teraz ciągnie na całym zakresie, ale mocy jeszcze trochę brakuje. W związku z tym mam następujące pytania:
1. Po całkowitym zaślepieniu EGR pojawił się błąd + kontrolka silnika na desce rozdzielczej. Pytanie jak długo mogę tak jeździć? Czy taki stan ma jakiś negatywny wpływ na inne elementy silnika lub komputer sterujący? Chciałbym oczywiście wyprogramować EGR,zastanawiam się także nad usunięciem DPF, ale za jakieś 2 - 3 miesiące.
2. Nadal na postoju mam zmierzone ciśnienie doładowania mniejsze niż oczekiwane. Czy tak ma być? jeżeli nie to co jeszcze powinienem sprawdzić?
3. Wracam jeszcze do tych wężyków podciśnienia. Założyłem wężyki o średnicy 4mm sztywne, paliwowe o grubości ścianki ok. 3mm, ale średnica oryginalnych była trochę mniejsza (jakieś 3,5mm). A zatem czy taka w średnicy przewodów jest dopuszczalna? Czy mam wymienić te paliwowe na sylikonowe bo widzę że na allegro takie są do podciśnienia?
4. Czy mogę w jakiś sposób sprawdzić czy overboost działa prawidłowo?
1. ECU może przejść w tryb awaryjny. Pewno niedługo pojawi sie błąd niezgodności mas powietrza.
2. Przy zamkniętym EGR mierzone w granicach pracy EGR ma być wyższe niż żądane. Prawdopodobnie jest gdzieś nieszczelność. Zobacz jak wygląda wykres doładowania. Po tym zorientujesz się na jakim odcinku szukać problemu.
3.Średnicą się nie przejmuj. Byle były to wężyki wzmocnione, o grubych ściankach.
4. Tak, z logów. Możesz wykonać test z MES-a.
Ad.2 nie zgodzę się. Ciśnienie doładowania na postoju będzie mniejsze niż podczas jazdy. Energia spalin nie jest na tyle duża aby napędzić wirnik.
KODOWANIE KLUCZY (Giulia Stelvio 159 inne)
Konwersje USA->EU
UPDATE MAP DO NAJNOWSZYCH 2023 (1,2,3 generacja), również z rynków USA
KODOWANIE (używanych) RADARÓW ACC/DASM, BLISSów, zmiana radia i aktywacja AA/CP offline
ad 2. Masy powietrza na postoju mam zmierzone większe niż oczekiwane. I podczas jazdy linie na wykresie (oczekiwana i zmierzona masa powietrza)praktycznie się pokrywają.
ad 4. Na jakich zmiennych mam wykonać test sprawdzający prawidłowe działanie overboosta i jakie powinny być właściwe wartości?
Zastanawiam się jeszcze nad różnicą w mocy. Czy możliwa jest taka sytuacja że przy niesprawnym EGR komputer dawał większe dawki paliwa i przez to w zakresie powyżej 2 tys obrotów moc wydawała się większa niż teraz po całkowitym zaślepieniu EGR?