Zbiorniczek wspomagania do wymiany. Ostanio ja u siebie wymieniłem 133zl zbiorniczek.
Zbiorniczek wspomagania do wymiany. Ostanio ja u siebie wymieniłem 133zl zbiorniczek.
Różnica jest w konstrukcji sitka w środku.
Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 8V 163KM | 345Nm
Alfa Romeo MiTo 1.4 TB 155km
Zbiorniczek jest ten sam. W zbiorniczku jest sitko, które odpowiada za to żeby do pompy wspomagania nie dostały się opiłki z płynu od wspomagania. Przy większych obrotach płyn dostaje się do pompy a przy wolnych poprostu "brudy" nie pozwalają płynowi dostawać się do pompy. Nie ma zbiorniczków poliftowych itp. Poprostu trzeba kupic nowy zbiorniczek czysty. wymienić płyn od wspomagania i cieszyć się normalna pracą wspomagania. Sam to przerobiłem. a mechanicy mówili że pompa siada.
W jaki sposób wymieniłeś płyn wspomagania ?
Mechanik wymienił.
Do mnie dzisiaj dotarł nowy zbiorniczek. Zamontowałem, wymieniłem płyn i nic nie pomogło.
Nowy zbiorniczek z 2013 roku jest identyczny jak poprzedni z roku 2006. Ten sam numer części, dzisiaj porównywałem.
Jeśli komuś pomogła wymiana zbiorniczka w 2.4 to najprawdopodobniej wystarczyło wyczyścić sitko i zmienić płyn.
To nie wiem . Pojezdzil troche.
To sitko jest widoczne przy zalanym płynie, czy głębiej jest osadzone?
Jakby sitko było widoczne przy zalanym płynie to jaki byłby sens tego sitka? No chyba, że do filtrowania oleju przy dolewkach... ale wtedy drobne uszkodzenie i weszłoby w magla i kaplica.
Musisz odciągnąć olej i dopiero będzie widoczne.
Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel
"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond