Temat: Alfa Giulia- 2015

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    AR Giulietta 1.4 170 KM/Mustang 3.7 V6

Domyślnie

Cytat Napisał alfons159 Zobacz post
    sailor p jestem pewien na 100procent,ze w 2017 roku w Polsce AR sprzeda ponad 1000 egzemplarzy.
    alfons159 - trzymam bardzo mocno kciuki, aby tak się stało i myślę, że jest to możliwe, jednak dla sukcesu Giulii moim zdaniem potrzebna jest wersja SW.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał 145Q Zobacz post
    5 różnic pomiędzy FCA a Chińczykami jest znacząca.
    1) Chińczyk produkuje i projektuje gdzie tylko będzie mu się opłacało. Gdyby Sergio zrobił podobnie, spłonąłby na stosie.
    2) Chińczyki mają kasy w opór. Sergio, raczej nie ma i musiał sprzedać nogę (Ferrari), żeby pchnąć koncern do przodu.
    3) Chińczyki pracują 16h na dobę i śpią w swoich biurach, włosi dopiero szkolą się o pracy na pełen etat
    4) Włosi lubią pić kawę.
    5) Chińczyk to fundusz inwestycyjny, tygrys giełdowy etc. FCA to tygrys pokroju NZOZ.

Ale ja wierzę Sergiowi. Poślizg jest jaki jest, ale efekt jest bardzo dobry. Dopracowana platforma na której powstaną teraz wszystkie modele była kluczowa. Za 5 lat nikt nie będzie mówił, że Alfy są awaryjne. A gdy wyjdzie nowe Audi RS4 to dziennikarze będą mówić "Czy nowe Audi RS4 okaże się równie szybkie co Alfa Giulia 1.4 silnik 1.8? - o tym i o innych newsach dowiecie się już w następnym odcinku" Adam Kornacki.
    W obecnej chwili Chińczyk ma niewiele wkładu w to jak wyglądają obecne modele Volvo. Chińczyk do tej pory był tylko dawcą kapitału i jak pokazuje ostanie 5 lat były to pieniądze bardzo dobrze zainwestowane,gdyż chyba wszyscy widzą jak zmieniła się marka Volvo. Nie jest tak, że Chińczyk produkuje gdzie najtaniej, bo zdecydowana większość aut Volvo powstaje w Europie, a właśnie budowana jest od podstaw nowa fabryka w Karolinie Południowej, gdzie będzie produkowane nowe S60. Ford nie był w stanie utrzmać Volvo. GM nie był w stanie utrzymać Saaba.
    Duży krok naprzód zrobił Jaguar Land Rover pod rządami Hindusów.
    Reasumując uważam, że odcięcie się AR od FCA było by najlepsze, jednak mocno kibicuje AR, gdyż jestem fanem aut ze Scudetto. Kluczowe jest wprowadzenie Giulii SW, Stelvio oraz nowej Giulietty.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Cytat Napisał sailor_p Zobacz post
    Reasumując uważam, że odcięcie się AR od FCA było by najlepsze
    Mówisz, że Alfa bez płyty podłogowej maserati i silnika z ferrari by była lepsza? To własnie taki a nie inny portfel marek FCA pozwolił w tak krótkim czasie opracować auto, które osiągami rozjeżda konkurencje już za pierwszym podejściem. BMW, które w segmencie rządzi niepodzielnie od wielu lat dostało bęcki od debiutanta, czujesz to? To jest ogromny wyczyn.
    Gdyby musieli opracowywać platformę i silnik od podstaw, to na pewno nadal byśmy Giulii nie zobaczyli.
    Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była

Użytkownik Świeżak Avatar f a n t o m a s
    Auto
    Giulia Veloce 2.0, 159 sw 1.9 jtdm 16v

Domyślnie

Szanowni koledzy, a orientuje się ktoś czy jest / ma być Giulia w benzynie z manualną skrzynią biegów ? bo w konfiguratorze na stronie ar chyba nie ma takiej opcji, pomijając oczywiście QV-kę

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Nie alfa

Domyślnie

Ta manualna skrzynia jest bardzo średnia, bierz automat jest świetny i ten samo co w bmw. Tam prawie nikt nie kupuje auta w manualu.

Użytkownik Rowerzysta Avatar janek
    Mieszka w
    Warszawa / Porto
    Auto
    było: 147, Giulietta, Giulia, Spider '85 jest Tonale '24

Domyślnie

Cytat Napisał f a n t o m a s Zobacz post
    Szanowni koledzy, a orientuje się ktoś czy jest / ma być Giulia w benzynie z manualną skrzynią biegów ? bo w konfiguratorze na stronie ar chyba nie ma takiej opcji, pomijając oczywiście QV-kę
    Raczej nie. Ten automat jest bardzo dobry, jak chcesz sam bawić się biegami możesz wziąć manetki.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    2015 Dodge Challenger R/T Plus

Domyślnie

Cytat Napisał janek Zobacz post
    Raczej nie. Ten automat jest bardzo dobry, jak chcesz sam bawić się biegami możesz wziąć manetki.
    albo wziąć Quadrifoglio. tam jest manual

Użytkownik Znawca Avatar rafter
    Mieszka w
    Pruszków
    Auto
    BMW 540i xDrive G30

Domyślnie

Cytat Napisał janek Zobacz post
    Tylko manetki ? Ten automat nie ma możliwości przestawienia lewarka w położenie manualne ?
    AR 156 1.8 TS ( 2001-2006)
    AR 159 1.9 JTDM 16V ( 2006-2009)
    AUDI A5 2.0 TFSI MTM (2009 -2014)
    BMW 528i F10 ( 2014 - 2019 )
    BMW 540i G30 ( 2019 -

Lewostronnym powolno jeźdźcom mówimy kategorycznie NIE !!!

Użytkownik Świeżak
    Auto
    GTV '99 Busso

Domyślnie

Oczywiście, że ma, ale podobnie jak manetkami +/-

Użytkownik Rowerzysta Avatar janek
    Mieszka w
    Warszawa / Porto
    Auto
    było: 147, Giulietta, Giulia, Spider '85 jest Tonale '24

Domyślnie

Cytat Napisał telco Zobacz post
    Oczywiście, że ma, ale podobnie jak manetkami +/-
    Tylko nie dopuszcza mocnych redukcji. Próbowałem i bieg nie wskakuje

Enviado do meu iPhone usando o Tapatalk

Użytkownik Rowerzysta Avatar mks
    Mieszka w
    Koszalin
    Auto
    Giulia Veloce '24

Domyślnie

Dziś miałem, dzięki uprzejmości salonu Polcar w Poznaniu, okazję przejechać się Giulią 2,0 TB 200KM i chciałem podzielić się wrażeniami

Wizualnie - bardzo mi się podoba pod względem stylistyki - zarówno wewnątrz jak i w środku, podoba mi się wysoki tunel środkowy dający poczucie jazdy sportowym autem. Jeśli chodzi o wykończenie to trochę odbiega od konkurencji premium - w tym względzie Mercedes C wypada lepiej (choć w jego przypadku irytuje mnie tablet przyczepiony do deski ) Myślę, że fajną opcją w Alfie jest pakiet lux z deską obszytą skórą. Wieniec kierownicy mógłby być trochę grubszy (choć jest o niebo lepiej niż np. w Giuliettcie)
    Przełączniki, ergonomia, możliwość zajęcia właściwej pozycji - nie mam zastrzeżeń w tym względzie. System infotainment - wygląda, że dosyć wzorowany na BMW, co jest dużym plusem, bo jest łatwy w obsłudze, czytelny w przeciwieństwie do Mercedesa, gdzie jest dosyć mało intuicyjny. Grafika i podświetlenie zegarów - rewelacja, mega czytelny prędkościomierz cyfrowy, rozmieszczenie i czytelność wszystkich wskaźników bardzo dobra.

Jazda - komfort zaskakująco dobry (jeździłem na kołach 18") minusem jest słyszalne irytujące klekotanie Multiaira przy zimnym silniku, mimo, że ogólnie wyciszenie jest bardzo dobre. Dźwięk silnika niestety nie zachwyca, stąd dobrze, że nie jest jakoś specjalnie słyszalny . Prowadzenie moim zdaniem bardzo przypomina jazdę BMW 3 - bezpośredni układ kierowniczy, neutralne zachowanie. Oczywiście dzięki napędowi na tył brak odczuwalnego wpływu napędu na kierownicę. Zastanawia poszarpywanie skrzyni przy przejściu z 2 na 1, coś co nie występuje w BMW 3, które ma taką samą skrzynię.

Osiągi - niby na papierze ma 6,6s do setki, ale odczuwalnie wydaje się, że to będzie bliżej 7,5-7,7s, moja Giulietta dużo lepiej przyśpiesza do 100kmh wg pomiaru dupohamowni . Może to być też mylne wrażenie przez to, że Giulia prowadzi się łagodniej, jest cichsza i napędu nie odczuwa się na kierownicy. Dużą zaletą jest trakcja - na mokrym asfalcie można sobie wcisnąć gaz w podłogę i nie ma problemu mrugającej lampki kontroli trakcji Brakowało mi znacznej zmiany charakterystyki auta w trybie D jak to ma miejsce w przypadku Giulietty QV. Odnoszę wrażenie (ku mojemu lekkiemu rozczarowaniu ), że Giulia 2,0TB 200KM jest świetną opcją na następne auto dla posiadaczy Giulietty 1,4TB 170KM, gdyż charakterystyka silnika jest bardzo podobna. A do tego wersji cena dla firm lub leasingu jest bardzo atrakcyjna.

Dla mnie niestety jedyną opcją byłoby 2,0TB 280km (z nadzieją, że różnica trybów D i N byłaby o wiele większa niż w wersji 200KM), czyli wersja Veloce. A tu z kolei po zrównaniu opcji wyposażenia ze Stelvio, okazuje się, że cenowo te dwa auta będą podobne. I chyba wtedy lepszym wyborem byłoby Stelvio (przynajmniej dla mnie, w Giulii sedanie trochę brakowałoby mi praktyczności bagażnika, a jednocześnie czasem w pracy przydałby mi się wyższy prześwit jak w Stelvio).

Ale się rozpisałem