Witam
Straciłem głowę dla 159 i chciałbym prosić o pomoc w zakupie. Niestety budzet pozwala tylko na wersję z początku produkcji. Serce podpowiada JTS, ale rozum każe brać klekota
Oglądałem dzisiaj 5 szt i uwagę moją zwróciła najbardziej czarnula z 2005 roku 1.9 JTDm. Zrobiłem kilka zdjęć, w poniedziałek wybieram się ze znajomym mechanikiem na dalsze oględziny. Egzemplarze, które do teraz oglądałem zazwyczaj kopciły na biało albo czarno, przy zmianie biegów i ruszaniu szarpało, albo dało się słyszeć świst turbiny. W niżej przedstawionym eglzemplarzu na moje niezbyt doświadczone "oko" objawy te nie występowały.
Auto od handlarza, sprowadzone z Austrii, po opłatach, przebieg 250 tyś., w samochodzie plik faktur w niemieckim języku na kwoty od 100 do 700 euro z lat 2014 i 2015, nie znam niemieckiego ale sobie przetłumaczę oczywiście. Zacne koła 18'' wyglądające na nowe, opona Hankook z początku 2015. Szyby w oryginale wszystkie, do malowania przednia maska (kropki od kamyczków).
Mam VIN: ZAR93900007011004. Wykupiłem sobie raport przez internet, ale poza tym że w większości krajów UE nie był zgłoszony jako kradziony, pojemności i roku produkcji "wielkie G" się z niego dowiedziałem. Może ktoś tutaj byłby w stanie dowiedzieć się więcej z VIN?
Na co jeszcze powinienem zwrócić uwagę, może komuś z doświadczonych posiadaczy tego modelu uda się znaleźć coś ze zdjęć? Będę bardzo wdzięczny za wszelkie porady i sugestie.
Pierwsze zdjęcie zrobione tydzień wcześniej, ale nie było wtedy właściela na miejscu.

Edit: Oglądałem jeszcze tą:
http://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-...-ID6ycQtf.html
Z tym, że tutaj było słychać niepokojący świst i nie byłem w stanie ruszyć płynnie bez szarpania. Do tego cała aż się kleiła od plaka, albo jakiegoś innego wynalazku.