Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

Cytat Napisał konstantyno110 Zobacz post
    Witam dzisiaj byłem oglądać
    http://allegro.pl/super-alfa-159-200...756103956.html
    Do roboty :
    Opony do wymiany + odświeżenie felg
    Olej za 700 km
    Klocki przód.

Lakier cały oryginał poza tylnym lewym bokiem za drzwiami do 270 mikronów dochodzi.
    Środek ładny skóra nie powycierana, gałka od biegów też pedały również
    Cały zestaw dokumentów książka + Card pass z belgi w serwisie wszystko robione.

Chłopak mieszka tam kupił i jeździ to Polski i do Belgi chce sprzedać i kupić coś innego.
    Pod maską wszystko wygląda na oryginał
    Cena zejdzie jeszcze ok 1.500 na opony + olej i felgi.
    Dzwoniłem do Alfy do Częstochowy dużo więcej za 350 zł nie sprawdzą miernik, papiery, zawieszenie i.t.p W Radomsku jest mechanik gdzie za 80 zł sprawdzi zawieszenie i ogólnie spód auta + komputer ( ale na desce nie było żadnych błędów ) Na co jeszcze zwrócić uwagę ? Prześpię się z tym i jutro chyba po nią jadę jakieś sugestię ? Z góry dziękuje
    W Częstochowie masz usera QBA jak chcesz alternatywę dla ASO

http://www.forum.alfaholicy.org/uzytkownik/143.html

Użytkownik Znawca Avatar olo_84
    Auto
    Alfa 159 16V 150KM Distinsive SW 2006

Domyślnie

Wpisz w gogle alfa dpf 159 i zobacz jak wygląda. Jak pojedziesz auto oglądać to ta puszka znajduje się pośrodku auta w układzie wydechowym

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
    EGR - OFF
    klapki - OUT
    DPF - ON

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

aha, zwykle auta na belgie nie mają pełnych kucy jak odpowiedniki na Europy. a na przykad 115 czy 136. Brak dpf plus więcej kucy wskazuje ze ktoś auto już być może lekko podkrecil

- - - Updated - - -

PePeline mógł byś rozwinąć temat z tym urzędem celnym?

Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka
    PCC 2% to raczej skarbówka a nie urząd celny , co w sumie nie zmienia faktu że jedno i drugie to administracja podatkowa

Użytkownik Znawca Avatar olo_84
    Auto
    Alfa 159 16V 150KM Distinsive SW 2006

Domyślnie

No jeśli wykastrowany to może być tylko pusty

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
    EGR - OFF
    klapki - OUT
    DPF - ON

Użytkownik Rowerzysta Avatar konstantyno110
    Mieszka w
    Wieruszów
    Auto
    159 1.9 16V (150KM) DFP+EGR ON

Domyślnie

W sumie myślałem że roczniki przed 2007 mogą tego nie mieć. Ale skoro piszecie że wszystkie mają to warto to jeszcze sprawdzić
    :-)

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar PePeline
    Mieszka w
    Rembertuff
    Auto
    159 SW

Domyślnie

Cytat Napisał pieta Zobacz post
    aha, zwykle auta na belgie nie mają pełnych kucy jak odpowiedniki na Europy. a na przykad 115 czy 136. Brak dpf plus więcej kucy wskazuje ze ktoś auto już być może lekko podkrecil

- - - Updated - - -

PCC 2% to raczej skarbówka a nie urząd celny
    dokładnie, moja ma w papierach 115 KM ale to robili tylko chyba teoretycznie, bo na hamowni po tylu latach pokazało 118 KM

a PCC 2% to skarbówka oczywiście, ale jak się pojawi w Urzędzie Celnym z umową wypisaną w naszym kraju, to poproszą go o dowód opłacenia tych 2%.

Mieszka w
    Wieruszów
    Auto

Domyślnie

A czy jak ta umowa przykładowo będzie zawarta w Berlinie tudzież innym mieście UE oprócz polski nie ma wtedy żadnych komplikacji?

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR G

Domyślnie

A czy jak ta umowa przykładowo będzie zawarta w Berlinie tudzież innym mieście UE oprócz polski nie ma wtedy żadnych komplikacji?
    miejsce zawarcia umowy nie ma dla ciebie znaczenia, tylko dla urzędu skarbowego

Ty się martw żeby podpisać umowę kupna sprzedaży z właścicielem a nie z jakimś "słupem" belgiem którego na oczy nie zobaczysz - to częsty proceder (ominięcie przez handlarza płacenia podatku dochodowego m.in.)
    nie mówię, że jak gość ci coś takiego zaproponuje to znaczy że chce Cię przekręcić ale to zawsze jakieś ryzyko bo nie wiadomo na kogo trafiłeś
    ja też tak kupowałem auta, ale to po pierwsze od znajomych, albo byłem pewien auta w 100% i każda ze stron zdawała sobie sprawę, że nikt o zdrowych zmysłach nie będzie wracał do innego kraju domagać się jakichś rekompensat, więc co było na fakturze i czy przede mną stał pośrednik czy właściciel, tam tak naprawdę nie miało znaczenia, bo przecież nikt cię tam nie zmuszał do kupna

Użytkownik Alfa i Omega Avatar djrobertos
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Brera 2.0 JTDm 10'

Domyślnie

Cytat Napisał djrobertos Zobacz post
    Czy bezramkowe szyby w Brerze mają to do siebie, że świszczą powyżej 120 km/h? Słychać takie świszczenie powietrza.
    Ponawiam pytanie. Czy to normalne w bezramkowych samochodach, że te uszczelki po jakimś czasie się wyrabiają i słychać świszczenie powietrza przy większych prędkościach? Istnieje jakaś regulacja tego, czy trzeba wymienić uszczelki?

Mieszka w
    Wieruszów
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał prezes01 Zobacz post
    miejsce zawarcia umowy nie ma dla ciebie znaczenia, tylko dla urzędu skarbowego

Ty się martw żeby podpisać umowę kupna sprzedaży z właścicielem a nie z jakimś "słupem" belgiem którego na oczy nie zobaczysz - to częsty proceder (ominięcie przez handlarza płacenia podatku dochodowego m.in.)
    nie mówię, że jak gość ci coś takiego zaproponuje to znaczy że chce Cię przekręcić ale to zawsze jakieś ryzyko bo nie wiadomo na kogo trafiłeś
    ja też tak kupowałem auta, ale to po pierwsze od znajomych, albo byłem pewien auta w 100% i każda ze stron zdawała sobie sprawę, że nikt o zdrowych zmysłach nie będzie wracał do innego kraju domagać się jakichś rekompensat, więc co było na fakturze i czy przede mną stał pośrednik czy właściciel, tam tak naprawdę nie miało znaczenia, bo przecież nikt cię tam nie zmuszał do kupna
    Nie na pewno jest właścicielem auta, ma je w Belgii nie cały rok tam nim jeździł i na trasy do PL wiec można i tak ominąć ten podatek. Jeszcze jedno pytanie dla bardziej zorientowanych bo mam do niego 120 km w 1 stronę. I teraz w sobotę jedzie juz do Belgii jeżeli kupie auto on żeby je tam wyrejestrować na miejscu musi chyba zdać tablicę rejestracyjne? Czy ja je zdaje w urzędzie u siebie a oni się tym martwią? Bo bez tablic 120 km trochę ryzyko. Dzięki za naświetlenie sprawy pierwsze auto z zagranicy i masa pytań
    :-)