Strona 117 z 135 PierwszyPierwszy ... 1767107108109110111112113114115116117118119120121122123124125126127 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1,161 do 1,170 z 1344

Temat: Usterki po 10 tys.( i wiecej) km

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar olex975
    Mieszka w
    Góra Siewierska
    Auto
    Alfa Romeo Stelvio MY2022 2.0 280KM

Domyślnie

Takie trzeszczenie - jakby ziarenkami piasku rzucanie na blachę, wymienili chwilę był spokój ale juz mam to znowu.
    Wymiana była na kierę taką samą, nie mogli na tę z QV gdzie podobno ten problem nie występuje. Za miesiąc przy kolejnym przeglądzie znów zgłoszę ten problem.

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA 170 KM

Domyślnie

Witam,
    posiadam wersje 1.4 MA 170KM.
    Przebieg 9300 km.
    Usterki:
    - skrzypiący fotel kierowcy przy nagrzanym wnętrzu – w trakcie realizacji na gwarancji. Zamówiony został zestaw naprawczy.
    - delikatne „skrzypienie” pochodzące z okolic kierownicy – bardzo dobrze opisał to użytkownik wyżej – tak jakby kuleczkami plastikowymi uderzać z dużą częstotliwością o inną powierzchnie. Na razie olewam temat.
    - skrzypiące uchwyty boczków drzwi. Tragedia. Plastik już od samego patrzenia się uginał i trzeszczał. – Naprawiłem sam podklejając taśmą „z meszkiem” panel sterowania szybami oraz tą listwę czołową uchwytu. Cisza jak makiem zasiał. Jak dobiję do 10 postów to wrzucę "tutoriala" bo mam zdjęcia
    - charczał głośnik - przy głośności muzyki większej od 15 na skali radia dolny głośnik w drzwiach kierowcy. Po podklejeniu elementów uchwytów drzwi problem znikł. Wynika, że to te tandetne plastiki rączki wpadały w drgania podczas głośniejszej muzyki.

I teraz kolejna sprawa – nie kwalifikuje jej jako usterki, bo nie wiem czy nią jest.
    - Zauważyłem przypadłość szarpania samochodu podczas ruszania na 1. biegu na zimnym silniku. Występuję to tylko na zimnym silniku, po dłuższym postoju, np przez noc. Rano idę do auta, chcąc ruszyć do pracy, i za każdym razem to samo. Po ruszeniu z tym szarpnięciem, i ok 30 sekundach jazdy problem znika. Ma to związek tylko w przypadku zimnego silnika.
    Dwa odnalezione tematy na tym forum na ten temat znam i przeczytałem.
    Dzwonilem dzisiaj w tej sprawie do Carserwisu w Warszawie oraz do innego ASO w Krakowie.
    Gość z Carserwisu po opisaniu sytuacji od razu zapytał mnie czy ja po zapaleniu samochodu daje mu chwilę na to aby się nagrzał? Mówie - nie, po 3 sekundach od momentu zapalenia ruszam. On na to, że tutaj mam odpowiedź na moje pytanie, i że w tym silniku występują świece wysokotemperaturowe, którym na zimnym starcie trzeba dać czas na rozgrzanie (jeśli nic nie przekręciłem). Bez tego taka sytuacja jaką opisałem ma prawo mieć miejsce. W Krakowie też się mnie pytali czy ruszam od razu po zapaleniu. Czy ktoś spotkał się już z podobnymi opiniami na ten temat? Czy to jednak coś nie tak jest w moim aucie. Jeździłem wieloma samochodami w moim życiu i proces wsiadania, zapalania i ruszania zawsze był taki sam i nie miałem takich problemów.
    Będę wdzięczny za odpowiedz.
    Ostatnio edytowane przez studentmibm1 ; 06-07-2016 o 12:46

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    RZ
    Auto
    Stelvio 2018 Sport TI

Domyślnie

nagrałem to trzeszczenie kiery. czeka mnie też wymiana drugiej. Wrzuciłbym na forum ale nie wiem jak

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Wrzuć na YT i daj linka. Ewentualnie na jakiś serwis do wymiany plików.
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 1.4 Multiair

Domyślnie

Cytat Napisał studentmibm1 Zobacz post
    I teraz kolejna sprawa – nie kwalifikuje jej jako usterki, bo nie wiem czy nią jest.
    - Zauważyłem przypadłość szarpania samochodu podczas ruszania na 1. biegu na zimnym silniku. Występuję to tylko na zimnym silniku, po dłuższym postoju, np przez noc. Rano idę do auta, chcąc ruszyć do pracy, i za każdym razem to samo. Po ruszeniu z tym szarpnięciem, i ok 30 sekundach jazdy problem znika. Ma to związek tylko w przypadku zimnego silnika.
    Wydaje mi się, że ten silnik tak ma, u mnie też czasem zauważam szarpanie po ruszeniu zaraz po zapaleniu silnika. Szarpnie 1-2 razy przy powolnej jeździe z małym gazem na pierwszym biegu, potem efekt znika.

ZBANOWANY Romeo
    Auto
    Giulietta 150 KM 2016

Domyślnie

Powtarzam tutaj już któryś raz. Jak coś nie działa tak jak powinno, to jest to usterka. Jak dotąd miałem rację. I nie ma co wierzyć ich zapewnieniom, że "ten typ tak ma". A jak nie potrafią wyprodukować normalnie jeżdżącego samochodu, to niech się zajmą produkcją spaghetti.
    To nie oni robią łaskę, że komuś sprzedadzą swój produkt, tylko klient, że kupi.
    Ostatnio edytowane przez Roman35 ; 06-07-2016 o 20:35

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Pitero
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Auto
    Giulietta Sprint

Domyślnie

Cytat Napisał studentmibm1 Zobacz post
    Cisza jak makiem zasiał. Jak dobiję do 10 postów to wrzucę "tutoriala" bo mam zdjęcia
    Czekam! Mam pdobnie.

Z swiecami ciekawa teoria. U mnie szarpanie czasem tez wystepuje, potestuje ta metode.
    Made in Italy, perfected in my garage. Giulietta Sprint Speciale

Auto
    Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA 170 KM

Domyślnie

Cytat Napisał Pitero Zobacz post
    Czekam! Mam pdobnie.

Z swiecami ciekawa teoria. U mnie szarpanie czasem tez wystepuje, potestuje ta metode.
    Cytat Napisał Piotrek1983 Zobacz post
    Wydaje mi się, że ten silnik tak ma, u mnie też czasem zauważam szarpanie po ruszeniu zaraz po zapaleniu silnika. Szarpnie 1-2 razy przy powolnej jeździe z małym gazem na pierwszym biegu, potem efekt znika.
    Robiliscie coś z tym szarpaniem? w jakich sytuacjach u Was to występuje?

Użytkownik Rowerzysta Avatar Wichura87
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR, OPC

Domyślnie

Właśnie się dowiedziałem, ze mam do wymiany moduł Multiair.
    Auto strasznie cyka, pytałem pol roku temu o to w serwisie, to baran kierownik powiedział, ze tak ma byc. No chyba raczej nie, bo sprawdziłem dzisiaj inna Julkę i tam nie cyka, a jest po wymianie modułu.
    Czy myślicie jest szansa wyrwać cos od FAP? Auto ma 57k przebiegu, 2010 rok. Montowali wadliwa cześć to niech zwracają cześć kosztów...
    Moduł w serwisie 3100 plus wymiana. Eh...

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR G

Domyślnie

to i tak nie drogo za części w porównaniu do innych poważnych usterek... gorzej z robocizną zwłaszcza u tych nieuków z ASO