kasztelan, też jakieś wyjście

Kumpel już ma pomysł jak poradzić sobie z tym immo, ale to z czasem się ogarnie. Ważne, że Alfa śmiga

!
Tak jak napisałem teraz słów kilka na temat zmiany ecu...
W porównaniu z tym jak było na komputerze silnika od 1.7 Alfa chodzi bardziej "miękko", jakoś mniej agresywnie. Różnica jest nawet w tym jak puszcze gaz, silnik jakby łagodniej pracował. Co dalej... zmniejszyło się falowanie obrotów, tzn. falują ale od 1050-1000 do 800-750, wcześniej falowały od 1200 - 700. Zmniejszyły się także wolne obroty, gdyż Alfa na benzynie ma 850 (i spada do 800, ale myślę, że to kwestia świec), na gazie obroty to ok. 900. Wcześniej wynosiły ok 900.
Auto inaczej reaguje na gaz. Szybciej schodzi z obrotów po dodaniu gazu.
W jeździe też czuć znaczną różnicę. Jak już wspomniałem wcześniej, przed zmianą komputera miałem wrażenie, że auto pracuje dość agresywnie i jakoś "nie tak"...
Na kompie od 1.7 wyglądało to tak - na wariatorze czuć było moc od 1700 obr. potem od 3000 obr (na gazie przy tych obrotach zawsze się zmulała, teraz jest lepiej, nie czuć takie zmulenia), no i solidny kop od ok. 5000 obr... teraz auto ciągnie równomiernie od dołu (1700 obr) i potem powyżej 4000 dostaje kopa. I naturalnie ciągnie do samego końca, czyli z tego zauważyłem jest tak jak u innych użytkowników Alf.
Wydaje mi się, że auto nawet bez wariatora lepiej jeździ. Do tego lepiej odpala na tym kompie, wcześniej raz zapalała na pół obrotu, raz kręciłem rozrusznikiem pare sekund, żeby odpaliła, a teraz jednakowo pali, czy to ciepły czy zimny silnik.
Aha, i zniknęła marchewa

! Czyli kolega Łukasz A. miał racje - po zmianie kompa marchewa nie świeci.
Niestety, nie sprawdzałem kodów błyskowych z braku czau. Zrobie to za kilka dni jak troche pojeżdżę Alfą. Poza tym odłączyłem na noc kleme. Jutro wszystko podłącze, a przy okazji sprawdze numer przepływomierza, ponieważ może od się różnić od tego z 1.8/2.0.
Jeszcze drobną różnice znalazłe w ECU, mianowicie ich wygląda (nalejka) - pierwsze ecu to to z 1.7 (polift 96r.), a drugie to z 1.8 (przedlift 94r.)
Załącznik 187695Załącznik 187696
Dla leniwych podsumowanie tego co wyżej
auto pracuje płynniej, mniej falują obroty, zgasła marchewa, jest mocniejsze, lepiej odpala.
Dla maniaków 8v polecam książkę - jest tam schemat Motronica, opisane co jak działa itd. Jej niewątpliwa zaleta to to, że jest po polsku
Załącznik 187704
No i jeszcze mały bonus

wykresy mocy i momentu obrotowego dla TS 8v i V6, ze 155 oczywiście! Oraz mój powód zmartwień
Załącznik 187701Załącznik 187702Załącznik 187703Załącznik 187707