Temat: Alfa Giulia- 2015

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Cytat Napisał Fawkes Zobacz post
    Bo widzisz, ja się nie ograniczam i nie zamykam w jakichkolwiek ramach, nie uznaję segmentów, podziałów, nie patrzę na ceny, opłacalność czy tym podobne...
    Ja patrze na motoryzacje swoim okiem... coś mi się podoba lub nie...jest fajne lub nie...jeździ przyjemnie lub nie.
    ...
    Ja nie wymagam by auto łączyło idealnie i w pełni ww. 3 cechy... ale by zachowywało na tyle cząstkę każdej z nich, by jazda dawała przyjemność.
    ...
    Porównuję tak samochody (ALfę za 300tys do Astona za 1,5 bańki), bo wg mnie trzeba równać do najlepszych i dążyć do perfekcji a nie mówić: "chcę być szybki, więc nie mogę być komfortowy, bo tak się nie da..." - trzeba kombinować by się dało! Trzeba się rozwijać, a nie bazować na tym co już było!
    A wiesz, że w realnym świecie - poza światem fantazji, obowiązują prawa fizyki? No i księgowi?
    Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była

Użytkownik Fachowiec Avatar FXX
    Auto
    Peugeot 508 II / Peugeot 308 T9

Domyślnie

Widzę i mówię, że skoro jedno rozwiązanie jest lepsze od drugiego to może to pierwsze należy wykorzystać a nie to drugie.
    Tylko, że przy projektowaniu czegokolwiek, trzeba mieć jakieś założenia.
    Jeśli takim założeniem jest usportowiony sedan segmentu D zachowujący praktyczność, to nie upchniesz wielkiego silnika za przednią oś, a skrzyni nie dasz na tylną, bo najzwyczajniej nie ma na to miejsca

Z resztą, czy kiedykolwiek powstał sedan tego segmentu z silnikiem V12 pod maską? Ja nie kojarzę takowego...

A co do super prowadzenia Astona Martina, to szkoda, że nie ma wyników aktualnych modeli na Zielonym Piekiełku.
    Jedyne, które widzę na liście to DBS z czasem o ponad 0,5 minuty gorszym od Giulii Q...

- - - Updated - - -

A najem się tym "realizmem"? Na co to komu skoro mówimy o jeżdżeniu autem dla samego jeżdżenia, dla przyjemności?
    Chociażby na to, jak napisał Tomtrz, że w przyrodzie obowiązują pewne prawa fizyki, których nie złamiesz

Użytkownik Świeżak Avatar Fawkes
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    BYŁA: Alfa Romeo 2.0 JTDm 170 KM Sport Plus; JEST: Alfa Romeo 159 1750 TBi Sport Plus

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    No, tylko że ona wcale nie jest nieznośnie twarda, jest komfortowa wg mnie aż za bardzo i za bardzo nawet izoluje od drogi i otoczenia. Co jest niezłym kompromisem na co dzień.
    A nieznośność precyzji wychodzi w bardziej nieznośnych warunkach, niż parkingowe, bo o omawianie takich Cię niestety posądzam, skoro Alfę z Bravą wyżej porównujesz i na równi stawiasz.
    1. Nie Brava a Bravo.
    2. Jeśli mówisz o jeździe typowo sportowej, torowej, to sorry, ale ani 159 ani Giulia to nie są auta torowe - w założeniu mają jeździć pod drogach publicznych i jako takie je oceniam. Na tor to bym i tak brał zupełnie inne auta.
    2. Od drogi to izoluje Mercedes E lub S. Tutaj czuję każdy kamyk... tylko nie rozumiem po co mi to czuć na zwykłej drodze, skoro dzięki temu czuję się jak na taczce, a ta niby |"nieznośna" precyzja w takich warunkach ani nie zachwyca ani jej nie czuć.

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

A najem się tym "realizmem"? Na co to komu skoro mówimy o jeżdżeniu autem dla samego jeżdżenia, dla przyjemności?
    Nie zmieścisz silnika i skrzyni z Astona do 4-drzwiowego sedana z dwoma rzędami siedzeń, na których da się jechać w 4-5 osób. Nie da się. Nie zmieścisz. Kropka.

W sumie to nie widzę sensu dalszej dyskusji.

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

...Na dobrej Autobahnie każdy zakręt jest mega wyprofilowany - jak na torze - a u nas wyrzuca cie przy lekkim łuku.
    O masz, wyczuwam geny "podtrzymywacza wątku przez drażnienie celowymi głupotami"
    Najlepiej jakby tory były zamontowane w asfalcie to by dopiero trzymało , ale gdzieś ktoś to już chyba wymyślił...

Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    BYŁA: Alfa Romeo 2.0 JTDm 170 KM Sport Plus; JEST: Alfa Romeo 159 1750 TBi Sport Plus

Domyślnie

Cytat Napisał Tomtrz Zobacz post
    A wiesz, że w realnym świecie - poza światem fantazji, obowiązują prawa fizyki? No i księgowi?
    I dobrze.
    Fizyka pomaga właśnie projektować coraz lepsze auta.
    Zaś księgowi... cóż na kimś trzeba trenować strzelanie do celu.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

2. Od drogi to izoluje Mercedes E lub S. Tutaj czuję każdy kamyk... tylko nie rozumiem po co mi to czuć na zwykłej drodze, skoro dzięki temu czuję się jak na taczce, a ta niby |"nieznośna" precyzja w takich warunkach ani nie zachwyca ani jej nie czuć.
    Kup Citroena C5 z hydro. Poważnie mówię.

Mieszka w
    Gdańsk
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    Nie zmieścisz silnika i skrzyni z Astona do 4-drzwiowego sedana z dwoma rzędami siedzeń, na których da się jechać w 4-5 osób. Nie da się. Nie zmieścisz. Kropka.

W sumie to nie widzę sensu dalszej dyskusji.
    To znaczy że auto jest za małe. Ale to dotyczy wszystkich niemal europejskich marek. Auta są malutkie. Dorośli ludzie ledwo wchodzą. W 159 nie jestem w stanie usiąść za sobą, a mam tylko 190cm.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    Kup Citroena C5 z hydro. Poważnie mówię.
    Nie podoba mi się;-)
    Poza tym nie lubię Francuzów i Francji.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

W Polsce nie ma autostrad. To co my mamy to są ekspresówki najwyżej tylko z ogrodzone siatką;-) Autostrada to jest droga na której auta mogą jeździć tak jak zostały stworzone czyli bez ograniczeń!
    Na dobrej Autobahnie każdy zakręt jest mega wyprofilowany - jak na torze - a u nas wyrzuca cie przy lekkim łuku.
    Gdzie ty taką autostradę widziałeś w ostatnim czasie? W tych mitycznych Niemczech? Ile procent takich autostrad tam jest? 5%?

Użytkownik Znawca Avatar Krzysztof
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 AT8 Q4

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    O masz, wyczuwam geny "podtrzymywacza wątku przez drażnienie celowymi głupotami"
    Najlepiej jakby tory były zamontowane w asfalcie to by dopiero trzymało , ale gdzieś ktoś to już chyba wymyślił...
    A nie masz wrażenia, że ta dyskusja od dawna zajeżdża trollem na kilometr ?
    Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 AT8 Q4 (2018-...)
    AR 159 1.9 JTDM Q-Tronic Distinctive (2008-...)
    AR 147 2.0 TS Selespeed Distinctive (2001-2008)