Napisał
studentmibm1
Witam,
posiadam wersje 1.4 MA 170KM.
Przebieg 9300 km.
....
....
....
I teraz kolejna sprawa – nie kwalifikuje jej jako usterki, bo nie wiem czy nią jest.
- Zauważyłem przypadłość szarpania samochodu podczas ruszania na 1. biegu na zimnym silniku. Występuję to tylko na zimnym silniku, po dłuższym postoju, np przez noc. Rano idę do auta, chcąc ruszyć do pracy, i za każdym razem to samo. Po ruszeniu z tym szarpnięciem, i ok 30 sekundach jazdy problem znika. Ma to związek tylko w przypadku zimnego silnika.
Dwa odnalezione tematy na tym forum na ten temat znam i przeczytałem.
Dzwonilem dzisiaj w tej sprawie do Carserwisu w Warszawie oraz do innego ASO w Krakowie.
Gość z Carserwisu po opisaniu sytuacji od razu zapytał mnie czy ja po zapaleniu samochodu daje mu chwilę na to aby się nagrzał? Mówie - nie, po 3 sekundach od momentu zapalenia ruszam. On na to, że tutaj mam odpowiedź na moje pytanie, i że w tym silniku występują świece wysokotemperaturowe, którym na zimnym starcie trzeba dać czas na rozgrzanie (jeśli nic nie przekręciłem). Bez tego taka sytuacja jaką opisałem ma prawo mieć miejsce. W Krakowie też się mnie pytali czy ruszam od razu po zapaleniu. Czy ktoś spotkał się już z podobnymi opiniami na ten temat? Czy to jednak coś nie tak jest w moim aucie. Jeździłem wieloma samochodami w moim życiu i proces wsiadania, zapalania i ruszania zawsze był taki sam i nie miałem takich problemów.
Będę wdzięczny za odpowiedz.