Przy okazji opakowania muszę zganić producenta Specol Gold. Litrowa butelka 5W40 nie dokręca się szczelnie - zerwany gwint. Trzeba uważać wożąc w bagażniku.
Motul
Vavoline
Castrol
PENRITE
MILLERS OILS
Selenia
Yacco Lube
Texaco
Total
Mobil
RAVENOL
Shell
Fuchs
Midland
Eurol
Liqui Moly
Przy okazji opakowania muszę zganić producenta Specol Gold. Litrowa butelka 5W40 nie dokręca się szczelnie - zerwany gwint. Trzeba uważać wożąc w bagażniku.
Mam informacje dla ludzi, ktorzy uzywaja olej Ravenol VST. Jak juz pisalem ceny wzrosly z powodu nowej receptury. Dzis sie okazalo, ze olej HST 5W-40 przejal stara recepture VST (taka informacje otrzymal jeden czlonek forum od Ravenola), ktory byl na bazie PAO, a ten w rzeczywistosci jest olejem HC, gdyz jest podpisany jako: Synthetisch. Wiec to oznacza, ze ten olej byl od poczatku na bazie HC, w rezultacie nas oklamywal! Lub oni sami sie juz mieszaja w recepturach ? Interesujace jest to, ze oba oleje maja taka sama wartosc NOACK i punkt zaplonu. A szczerze, nie widzialem oleju na bazie HC z tak niskim NOACK, oprocz GTL. Gdyz przedstawiciel Ravenola na forum potwierdzil, ze ten olej jest na bazie PAO i od poczatku roku receptura jest niezmienna. Ale mi tak czy owak nie pasowaly widma tego oleju, gdzie bylo widac duza zawartosc HC + nieco PAO. Rowniez te zmiany z powodu dodatkow, a dokladnie Mo (lecz ten ma byc juz na stale podobno) oraz W, rowniez w jednej byl widoczny Ti. Ta cala akcja marketingowa z ich strony wywowalo sporo zamieszania na forum. Prawda jest taka, ze trzeba bedzie zaplacic wiecej glownie za nowa naklejke na etykietce: USVO. Jestem ciekaw co napisze teraz ich przedstawiciel po tych wpisach.
Póki co to nic się nie okazało bo w temacie są same spekulacje dlatego wątek na niemieckim oil clubie został tymczasowo zamknięty do oficjalnych wyjaśnień
Dla mnie sprawa wygląda tak VST z USVO to stary VST na PAO bez większych zmian ale trzeba było uzasadnić jakoś podwyżkę cen wiec "wymyślono" nowa technologię, a dla malkontentów, że za drogo i oni woleli stary tani VST wymyślono kolejny chwyt wciskając im HST jako to samo co stary VST ;]
Osobiście czekam na pierwsze analizy bo jak narazie samo gdybanie na podstawi ulotek ravenola. Myśle, ze dzięki temu zamieszaniu długo nie będzie trzeba czekać![]()
Ostatnio edytowane przez Pływak ; 09-10-2018 o 18:14
Sugeruje sie faktami. VST ma ta sama recepture! Jeszcze przed oficjalnym zastosowaniem USVO, tylko naklejka inna. Jak juz pisalem to tylko i wylacznie marketing...
Pierwsze analizy? Beda te same jak sprzed kilku ostatnich miesiecy. Potrafie Cie Plywak w pewnym sensie zrozumiec, gdys stales sie fanem tej marki.
A czemu mam nie być fanem skoro czy tego chcesz czy nie na Polskim rynku Ravenol VST to naprawdę bardzo dobry olej przewyższający jakościowo ponad 90% tego co dostępnych na rynku. Gdybym mieszkał w de i miał pod nosem Meguina za 25E to też jak Ty byłbym fanem Meguina ;] Jakoś w przypadku Millersa i Penrita nikt nie prowadzi krucjaty, ze to HC i producenci nas oszukują
Możesz napisać po czym stwierdzasz, że VST i HST to dokładnie to samą recepturę? Jakiś link do analizy? Czy opierasz się tylko na karcie danych technicznych?
Mi teraz nie chodzi o porownanie go z innymi olejami (innych marek), lecz jak juz pisalem, jeden czlonek forum otrzymal potwierdzenie od Ravenola: haben wir bei SMP und HST die alten Rezepturen von VMP und VST übernommen. Czyli: Przejelismy stara recepture przy olejach SMP i HST od VMP i VST.
Problemem jest takze to, ze uzywasz google tlumacz?
Jezeli to prawda, ze przejeli stara recepture, powyzszych olejow, oznacza to, ze oklamywali klientow i to w Niemczech oraz niemiecki producent. Gdzie przedstawiciel kilkakrotnie potwierdzal, ze ten olej czyli VST, jako olej bazowy stosuje tylko i wylacznie PAO! I tylko takie moga sie nazywac w Niemchech jako: Vollsyntetisch.
Fajnie jak wybiórczo oceniasz co jest chwytem marketingowym, a co prawdą. Może to przejecie receptury to taki sam chwyt jak ta technologia USVO? Ja nie oceniam po forumowych gdybaniach i ulotkach producenta tylko czekam na nowe analizy, pojawiły się dwa nowe wątki odnośnie VST USVO i HST więc na tygodniach pewnie się pojawią konkrety, a nie przypuszczenia.
Tak patrze w karty stary VST temp płynięcia -54 z analizy też -54, HST -42 przy tej samej recepturze 12 stopni roznicy? ;]
Ostatnio edytowane przez Pływak ; 09-10-2018 o 18:50
Plywak, pisalem Ci, ze sugeruje sie glownie wypowiedziami przedstawicielow Ravenola. O tych faktach pisalem.
Cytuje dodatkowo wypowiedz przedstawiciela:
Bei VST verkaufen wir im ravenol-shop schon seit mehreren Monaten die neue Rezeptur.
VST w sklepie juz od kilku miesiecy sprzedajemy nowa recepture.
- - - Updated - - -
Dlatego tez podkreslilem, oni sami nie wiedza co pisza....
Mi się wydaje, ze USVO to tylko i wyłącznie wymówka dla podwyżek, a HST będzie wykastrowanym z PAO VST dla tych co narzekają na cenę ;]