Temat: Alfa Giulia- 2015

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Ja też wziąłem EFL, bo dali najlepszą ofertę.
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Świeżak Avatar piotr197308
    Mieszka w
    Jelenia Góra
    Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTDM 120KM sportwagon 2006 rok czarna perła teraz Giulia 2,2 180KM

Domyślnie

Cytat Napisał radosuaf Zobacz post
    Błagam Cię, nie kupuj Giulii! Cokolwiek, tylko nie Giulia, serio. To jest włoski samochód i będzie ciągle stał w warsztacie. Kup Passata i na pewno będziesz zadowolony.
    Głupoty wypisujesz a ta jest moja tez trzecia alfa i o dziwo w warsztacie nie stała
    Alfa Romeo 155 2,5 td
    Alfa Romeo 159 120 jtdm
    Alfa Romeo Giulia Super 2,2

Użytkownik Świeżak
    Auto
    alfaromeo159jtd

Domyślnie

Ten kolega co pisze o BMW F10-teraz sa juz G30-F10 juz sa nieprodukowane=uderzaj w minimum G30 540,lepiej m550i albo poczekaj na m5 ;-)Ale teraz na serio-passat b8 fajne auto,ale porownac ja do nowej piatki czy a6 kazdemu chce sie smiac hahah.Golf tez nie jest zly ale giulia czy seria 3 i c klasa to inna liga i inny segment.Pomieszales segmenty.

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Cytat Napisał piotr197308 Zobacz post
    Głupoty wypisujesz a ta jest moja tez trzecia alfa i o dziwo w warsztacie nie stała
    Nie złapałeś ironii
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html
    Ekonomiczne daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz...volvo_v70.html

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Nie alfa

Domyślnie

Cytat Napisał b0rn20wn Zobacz post
    A co do zabawy golfem albo passatem 4x4, przecież to haldex...
    Przecież Q4 z giulia to też rodzaj napędu typu haldex... Jedyne auta osobowe ze stałym napędem to praktycznie tylko audi i jakieś pojedyncze modele typu tuareg ale to też w sumie audi z innym znaczkiem.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał tomaz Zobacz post
    kupi Superba (najlepszy stosunek jakość/cena) jako the best econo choice i po temacie ?
    Nie nie kupię, jest w ... głośny na autostradzie a z tym wyposażeniem co chce to kosztuje tyle co passat

Użytkownik Znawca Avatar SliwusBuu
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Mazda MX5 NBfl 1.8l, Alfa Romeo 159 2,4 JTDm 2006r.; Alfa Romeo 156, 1.9 JTD 115KM - była

Domyślnie

Cytat Napisał deadswine Zobacz post
    Przecież Q4 z giulia to też rodzaj napędu typu haldex...
    No właśnie jeszcze chyba nikt nie potwierdził, czy to Haldex, czy jakaś inna konstrukcja. Najważniejsza różnica w napędzie między Q4 w Giulii, a w 4motion np. w passacie jest taka, że w Giulii napęd trafia na tylne koła, a przedni jest dołączany. W VW jest odwrotnie.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Nie alfa

Domyślnie

Cytat Napisał alfons159 Zobacz post
    Ten kolega co pisze o BMW F10-teraz sa juz G30-F10 juz sa nieprodukowane
    Problem z g30 jest taki że jest dużo bardziej plastikowe jak F10, i to sa takie chamskie twarde plastiki jak w fabii(aczkolwiek jeździłem wczesno seryjnym modelem z kamuflażem czy normalne auta na produkcje są inne? Nie wydaje mi się). Co mnie jeszcze boli to to że zrobili straszne barokoko jak w mercedesie... moim zdaniem straciło ducha bmw w środku. Jeździ tak samo jak F10, może nawet trochę żwawiej dzięki niższej masie(twarde plastiki po coś są) ale ten środek to już nie to.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał SliwusBuu Zobacz post
    No właśnie jeszcze chyba nikt nie potwierdził, czy to Haldex, czy jakaś inna konstrukcja. Najważniejsza różnica w napędzie między Q4 w Giulii, a w 4motion np. w passacie jest taka, że w Giulii napęd trafia na tylne koła, a przedni jest dołączany. W VW jest odwrotnie.

No ale zasada musi być ta sama, komputer steruje jakimś sprzęgiełkiem co puszcza napęd. Raczej dla samej Giuli/maserati czegoś nowego nie opracowali bo to by było strasznie drogie.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Londyn
    Auto
    .

Domyślnie

Cytat Napisał deadswine Zobacz post
    Przecież Q4 z giulia to też rodzaj napędu typu haldex... Jedyne auta osobowe ze stałym napędem to praktycznie tylko audi i jakieś pojedyncze modele typu tuareg ale to też w sumie audi z innym znaczkiem.

- - - Updated - - -

Nie nie kupię, jest w ... głośny na autostradzie a z tym wyposażeniem co chce to kosztuje tyle co passat
    Chlopie, wez juz kup tego Passata i daj spokoj. Za pewnik wyznajesz testy głosności w kabinie na które wpływa wiele różnych czynników.
    Alfa od 156 w Q4 stosowala Torsena, nie sądze by nagle poszli w haldexa.
    O ile wiem to stałe Quattro w Audi jest glownie w S i RS. cytując wikipedie:
    "The torque vectoring rear axle differential is designed and manufactured by Magna Powertrain,[5] and is being offered on Audi A4, A5, A6 and their derivatives (including RS models). The Sport Differential selectively distributes torque to the rear axle wheels thereby generating a yaw moment, which improves handling and also stabilizes the vehicle when it oversteers or understeers, thereby increasing safety."
    To nie jest stały napęd 4x4 w takim rozumieniu jak np. w Subaru.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Nikt już praktycznie nie stosuje mechanicznych, stałych napędów 4x4. Nowe generacje haldexa to też zupełnie co innego, niż pierwsze, prymitywne wersje. Pod tym katem bym żadnego auta nie skreślał.

Co nie zmienia faktu, że w passacie to jest napęd na przód z dołączanym tyłem i poprzecznie położonym silnikiem nad przednią osią. Gdzie to porównywać do BMW, czy Giulii. Kaman, takie bzdury może pisać motoryzacyjny ignorant, a nie ktoś, kto się nazywa mianem "Motor Head", cokolwiek to znaczy, bo Lemmy (RIP) to się pewnie w grobie przewraca
    Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Nie alfa

Domyślnie

Cytat Napisał srekal34 Zobacz post
    O ile wiem to stałe Quattro w Audi jest glownie w S i RS. cytując wikipedie:
    Torsen w quatro jest we wszystkim od A4 w górę, nowa generacja A4 w wersji ultra ma coś nowszego gdzie napęd jest odłączany nie dołączany(czyli jedziemy prosto po autostradzie 140 to napęd się odłączy, zaczniesz skręcać/przyśpieszać generalnie cokolwiek to się znowu włączy).
    A3(w tym S3) i niżej ma haldexa