Ja mam znowu uczulenie jak widzę na pierwszym zdjęciu wielki napis "GWARANCJA"... Może po prostu rejestracja była w 2008r.
Ja mam znowu uczulenie jak widzę na pierwszym zdjęciu wielki napis "GWARANCJA"... Może po prostu rejestracja była w 2008r.
Witam użytkowników, potrzebuje pomocy w zakupie Alfy 159 w sedanie moc 150km, 1.9 JTDM 16V, beżowa skóra, czarna perła. Prowadzę dzialalnośc gospodarczą, na ten moment śmigam hondą w benzynie z 97r. robie okolo 40 tyś km rocznie. Trochę idzie na paliwo, a alfa w dieslu. Ogolnie auto jest mojego dobrego kumpla, jego ojciec sprowadzil auto 5 lat temu w 2010r. z niemiec z przebiegiem okolo 200 000 km, kumpel nastukal mało bo 45 tyś. przez ten czas bo malo nim śmiga.
Auto jest piękne, świetnie sie prowadzi, patrzeć można godzinami na sylwetkę..
Co jakis czas autko mialem do jeżdzenia, na tydzień czy dwa. ogolnie znam historie auta i wiem co bylo robione. Martwi mnie tylko fakt że przy takim malym przebiegu jaki robił kumpel padla w tym czasie skrzynia biegów manualna, byla wymieniona..sprowadzana z wloch używka bo w polsce nie bylo tego modelu. Padła klima bo ktos nie dodal oleju do ukladu i sprężarka sie zatarła, wymiana na nowkę plus chlodnica klimy i węże bo mial dzwona ze zwierzęciem, nowy zderzak grill no i ta wspomniana chlodnica klimatyzacji.
Maglownica a raczej kierownica przy skrecaniu lekko chrupie, czuc takie drgania z tego co zauważylem.
Dwumas nie wymieniany, turbo tez od nowosci. Jedynie sprzęglo jest po niedawnej regeneracji (wymiana okładzin) bo się ślizgalo. Filtr czastek byl czyszczony bo alfa robila male trasy wiec wyskoczył błąd a i czyszczony byl jeszcze kolektor ssący (z plastiku).
Autko jest w przystepnej cenie bo za około 16000pln.
Czy możecie mi doradzić Panowie i Panie czy warto kupować i czy nie zjdzą mnie koszta eksploatacji? troche juz poczytalem na forach o alfach i jedni odradzają, inni mówią żeby kupować i sie dlugo nie zastanawiać. Autko jest piękne...to wiadomo,ale nie tylko o wyglad chodzi. sporo kilometrów robię, więc może wyjdzie mi bardziej ekonomicznie w dieslu..dodam ze jeżeli kupie to będe robil ja na około 180 koni.Jutro jade na diagnostykę i na hamownię sprawdzic jak to wszystko działa. Co sadzicie?
Ostatnio edytowane przez MadSkillz ; 25-11-2015 o 05:45
16 tyś za 159? Chyba nie ma się nad czym zastanawiać, tym bardziej, że znasz auto.
147 2001, 1.6 105 KM- była
156 2003, 2.0 JTS 166 KM- była
156 2003, 2.5 V6 192 KM- była... ehh..
156 2005 1.9 JTD~`160 KM była
159 2006 1.9 JTD- była
159 2005 1.9 Distinictive- była..
156 2003 2.0 TS+LPG- była
156 2003 2,5 V6- była..
156 FL 2005 1.9 jtd- była
166 FL 2005 2,4 jtd - była
Alfa Romeo Crosswagon - był..
156 FL 3.0 V6 - była
Brera Tbi 2010 - jest
Najlepsze auto na świecie - służbowe - jest
Dodam łyżkę dziegciu.... Jeśli ktoś jeździł starą benzynową Hondą Civic i chce się przesiąść do 10 letniego diesla common rail wyższego segmentu, a przy tym oszczędzać, to się może trochę przejechać. Sama eksploatacja (hamulce, opony, zawieszenie) to kilka razy drożej niż stary Civic. 159 to auto fajne, nie zmieniłbym na inne, ale czasem potrafi pociągnąć za portfel. Chociaż moje po przekroczeniu 200kkm przestało się psuć.
Sprawa wygląda tak że na civicu nie oszczędzałem..mody i mody razem wydałem przez 4 lata na cifa jakies 15 tys na częsci, wiec lubie inwestowac ale bez przesady,jak mam kupic alfe 159 i padnie turbo, wtryski, dwumasa i sprzegło jedno po drugim to nie wydygam. Autko dzisiaj było sprawdzanew zakładzie ProTurbo u kumpla, dpf zawalony w 88% turbina doładowania i cisnienia ok, moc na hamowni 158KM, zawias ok amorki po 77% gruszka turbiny tez wymieniona na nową, jedna tuleja dolnego wachacza przód do wymiany, łacznik stabilizatora tył do wymiany, osłony przegubów. A jak jest w tym modelu z 2007r jesli chodzi o ssaka i klapy w nim? Wersja alfy to 1,9 jtdm distinct.
AA i jeszcze jedno, sprzęgło było regenerowane (wymiana okładzin).
W pierwszych wersjach tego silnika był kolektor alu, klapki się nie urywały, następnie "poprawiono" go na plastikowy i klapki zaczęły co niektórym fruwać po silniku... Najlepiej, jeśli masz możliwość zajrzyj do niego i zobacz z czego jest zbudowany i co tam się dzieje ;-) Obstawiam, że w tym samochodzie z 2007 r. jest plastikowy...
Ostatnio edytowane przez łuk4sz ; 25-11-2015 o 19:22
Tak, plastikowy.