Strona 12 z 18 PierwszyPierwszy ... 23456789101112131415161718 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 173

Temat: 2.5 v6 nierówna praca na wolnych obrotach

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    KUTNO/ Łódź
    Auto
    166 2,5v6 2002r.

Domyślnie

I co mi to da? Ja pytam o cewki a nie wtryski?

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    156 2.5 V6 SW jakiś SP, 02r. / 147 1.9 jtd 8v 115km. 3d czerwona :)

Domyślnie

Pomyśl - jeśli brakuje iskry na danym cylindrze, to wyłączenie wtryskiwacza nie zmieni nic w pracy silnika. Teraz rozumiesz?

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    KUTNO/ Łódź
    Auto
    166 2,5v6 2002r.

Domyślnie

Ale mi nie faluje aż tak, nie wypadają mi zapłony było by to słychac z wydechu falowanie jest na lpg na bence prawie wcale to sugeruje, że iskra jest ale słaba bo gaz potrzebuje większej iskry. Faluje tak ok 50 obr minimalnie.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bussoholik
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    AR 166 2.5 v6 00r CF2 GRIGIO CHIARO.

Domyślnie

Cytat Napisał zadra66 Zobacz post
    A jak sprawdzili ktora cewka kolego? Ja z moimi walcze i nadal faluje w kompie błędów brak.
    O ile się nie mylę, to Twoja Alfa ma już OBD II więc gdyby było coś poważnego z zapłonem to dostał byś "Check Engine" a po odczycie na kompie było by w pamięci wypadanie zapłonu na cylndrze nr. X. Cewki można sprawdzić następująco:

1. Odłączasz główną wiązkę sterownia silnika, mierzysz opór na wtyczce która odchodzi do zasilania cewek zapłonowych. Wyprowadzenia (piny) mają tam numery. 12 to masa a 13-19 kolejno to + cewki zapłonowej. Dla każdej cewki opór musi być taki sam. Można jeszcze sprawdzić uzwojenie wtórne cewek przykładając jedną z sond miernika do masy silnika przy ścianie grodziowej. Powyższa procedura jest omówiona na tym forum, odsyłam do szukajki.

2. Potrzebujesz komputera z kablem i FES-em lub Alfadiagiem. Oba programy mają funkcje testu cewek zapłonowych. Zdejmujesz kolektor ssący i pokrywę przykrywającą cewki od przodu silnika. Wykręcasz cewkę i świecę, a następnie odpalasz procedurę testową na kompie dla danego cylindra i patrzysz czy na świecy jest iskra. Oczywiście dobrze jest mieć inną/nową świecę do testu aby mieć pewność, że świeca jest sprawna.

Robiłem sprawdzenie wg. pierwszej metody i wszystko było ok. Za druga się nie brałem pomimo że mam kompa, narzędzia i program. Nie miałem miejsca ani czasu na wyjęcie kolektora i sprawdzenie cewek. Po za tym za słaby ze mnie mechanik, żeby na oko ocenić czy cewka wytwarza dobrą iskrę, nie mam doświadczenia w tym polu.

- - - Updated - - -

Panowie,

w piątek rano odebrałem auto z serwisu. Naprawa udana. Wymieniono: komplet świec i cewkę zapłonową 5-tego cylindra. Koszta: 1183 zł brutto.

Wiem, wiem jest drogo, ktoś zaraz napisze, że da się to zrobić za połowę ceny, ale samochód nareszcie jeździ jak 2.5 v6. Praca silnika jest idealnie równa, moc jest o wiele większa, ale najbardziej czuję wzrost momentu obrotowego, mam przyśpieszenie i elastyczność na każdym biegu. Nie wiem o co chodzi ludziom twierdzącym że 2.5 v6 nie ma dołu, jeśli nie ma to coś jest nie tak i trzeba diagnozować.

Spalanie kształtuje się następująco: V bieg przy 65 km/h - 6.5 L/100km, V bieg przy 95 km/h - 7.3 L/100km, V bieg przy 110 km/h - 8.7 L/100km. Wcześniej było : V bieg przy 65 km/h - 8.6 L/100km, V bieg przy 95 km/h - 10.4 L/100km, V bieg przy 110 km/h - 12.3 L/100km. Po kompletnym padzie cewki w zeszłą Niedzielę - 27.3 L/100 przy 90 km/h Dane z wewnętrznego komputera.

Po za cewkami i świecami sprawdzili mi przepływomierz (podmieniali na nowy), ale mój okazał się w pełni sprawny, sondę lambda - sprawna, wszystkie czujniki - sprawne, kable itd.

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Super, że się udało!
    Świece to w zasadzie podstawa, wymieniałem zaraz po kupnie, a cewkę w miarę łatwo zdiagnozować... ale jak widać w realu trudniej niż w teorii, a jak się na żywo nie słyszy silnika, to też ciężko coś powiedzieć

Cytat Napisał bussoholik Zobacz post
    Nie wiem o co chodzi ludziom twierdzącym że 2.5 v6 nie ma dołu
    Wszystko zależy do czego porównasz i jaką masę ciągniesz. Zauważ, że 2.5 zaczyna naprawdę ciągnąć od około 4tys obrotów (wtedy "ożywa") i zestaw to z 3.0, który dokładnie ten sam efekt daje od 2.5tys obrotów
    Ponadto jak do 2.5 załadujesz bagażnik i wsiądzie parę osób to całą elastyczność szlag trafia, i znowu 3.0 ma tutaj sporą przewagę.

Oczywiście jadąc samemu z pustym bagażnikiem 2.5V6 spoko daje radę, tym bardziej jak masz skrzynię manual
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html
    Ekonomiczne daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz...volvo_v70.html

Użytkownik Pirat drogowy Avatar marian666666
    Auto
    166 2.5 V6

Domyślnie

To jest oczywiste, że silnik 2.5 czy nawet 3.0 nie będzie ochoczo przyśpieszał na 5-tce w zakresie 2-3 tys, obrotów, to nie są żadne potwory ... to nie turbo, biturbo czy 4 litry

To także nie prawda, że 2.5 zaczęła wyraźnie ciągnąc na każdym biegu, bo oczywiście na 5-tce nie ciągnie wyraźnie w zakresie 2-3 tys, km

Elastyczność również dla 2.5 czy 3.0 jest bardzo podobna, jedyna rzecz to to, że 2.5 wytwarza mniej ciepła z pojemności, więc musi mieć 1000 obrotów więcej żeby być elastycznym jak 3.0 (czyli wytworzyć podobną energię) ... ale czy to problem żeby przycisnąć troszkę bardziej gaz ? No raczej nie.

Więc pojemności rzędu 2 i więcej litrów to jest bardzo dobra moc, a 2.5 optymalna jak i każda wyższa.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bussoholik
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    AR 166 2.5 v6 00r CF2 GRIGIO CHIARO.

Domyślnie

Muszę odświeżyć nieco temat. Wymiana cewki i świec , którą opisałem w Marcu faktycznie pomogła, ale dalej dało się wyczuć delikatne bujanie silnika na wolnych obrotach, zauważyłem to dopiero po pewnym czasie. Eliminowałem wszystkie wady mojej alfy, które mogły mieć wpływ na nierówną pracę silnika na wolnych obrotach. Zmieniłem wydech (kompletny, nowy), próbowałem podmieniać kolejne cewki, milion razy sprawdzałem wszystko na FES i Autocom-ie.

W końcu podejrzenia padły na rozrząd. Dzisiaj jestem po sprawdzeniu i ustawieniu rozrządu u swojego mechanika, uprzedzając pytania: blokady czerwone HP jakość BDB z wypożyczalni sprzętu warsztatowego robiono na nich kilka alf 2.5 oraz 3.0 bez żadnych problemów, użyłem czujnika GMP do ustawienia pierwszego cylindra.

Po sprawdzeniu okazało się że pierwszy wałek jest obrócony o ok. 10-15 stopni, trzeci o 7 stopni, drugi i czwarty były ok. Ponad to ślizgi wałka 2 i 4 były luźne bo gwinty w głowicy były ukręcone. Wkleiliśmy nowe gwinty, teraz wszystko trzyma się bez zarzutu. Pasek, rolki i napinacz bdb, wałki wyglądają bardzo dobrze. Myślałem że znalazłem przyczyny nierównej pracy swojej v6, ale po złożeniu silnik dalej pracuje nierówno, dokładnie tak samo jak przed ustawieniem rozrządu ! Sprawdzaliśmy też lewe powietrze w układzie dolotowym, może nie super profesjonalnie bo Plakiem i odłączaniem / zaślepianiem kolejnych węży odmy itd. , nic nie znaleźliśmy.

Może ktoś ma jakieś pomysły, bo ja mam już pustkę w głowie i powoli brak mi siły na mój silnik.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar gennosuke
    Auto
    AR 156 1.9 JTD CF2, AR 156 1.8 TS CF2, AR 166 3.0V6 CF3

Domyślnie

Hej, z tego co pamiętam to blokady HP czerwone nie są idealne do ustawienia rozrządu ? niech ktoś mnie poprawi o ile się mylę.

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Cytat Napisał bussoholik Zobacz post
    Może ktoś ma jakieś pomysły, bo ja mam już pustkę w głowie i powoli brak mi siły na mój silnik.
    A po ustawieniu rozrządu robiłeś adaptację? Z tego co pamiętam są one osobne dla bank 1 i bank 2. Jeżeli w jednym z banków miałeś wałek obrócony o 10-15st. to może on rozjechał adaptację?
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html
    Ekonomiczne daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz...volvo_v70.html

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    156 2.5 V6 SW jakiś SP, 02r. / 147 1.9 jtd 8v 115km. 3d czerwona :)

Domyślnie

A sprawdzałeś kompresje na cylindrach? No i jeszcze przychodzi mi do głowy nieszczelność gniazd zaworowych.