Strona 12 z 28 PierwszyPierwszy ... 2345678910111213141516171819202122 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 277

Temat: Co sądzicie o tych metodach wstawiania Ksenonów w miejsce zwykłych świateł?

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Mysłowice
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm 16V

Domyślnie

Dyskusja... temat rzeka... tak samo jak w przypadku zwolennikow instalacji LPG, a czystej benzin :-). W moim przypadku mialem instalace LPG (Hyundai Coupe 2.0, ehhh super autko) nie narzekalem na gaz. Mam tez w swojej belli "xenony" z allegro, testowane z kumplem na drodze, jazda za kumplem i przed nim, wg niego nie oslepialem go strumieniem swiatla. A ile to razy jakas Beta alb o Audik (z tych nowszych modeli) oslepia mnie swoim fabrycznym xenonem, Zawsze beda ludzie za i przeciw... Takie moje skromne zdanie...

Mieszka w
    Jaworze
    Auto
    AR: 75 Busso/159 1,9Jtdm/ Fiat Coupe 2,0

Domyślnie

Panowie
    Proszę pamiętać (o czym już pisałem) że w przypadku kolozji samochodu wyposażonego w niehomologowane elementy mające bezpośredni wpływ bezpieczeństwo jazdy nie otrzymacie odszkodowania mimo że nie będziecie sprawcą tej kolizji. Czyli jeżeli będziecie uczestniczyć w kolizji po zmierzchu samochodem wyposażonym w psudoksenony część winy (czyli współudział) zostanie przypisana Wam. Tłumaczenie że kupiłem taki samochód nie wchodzi w grę, gdyż nieznajomość prawa nie zwalnia od odpowiedzialności. (A ubezpieczyciele tylko na takich delikwentów czekają)
    Pozdrawiam

ViP Maniak resoraków Avatar Mariusz AutoDS
    Mieszka w
    Mińsk Maz.
    Auto
    147 1.9 , 159 SW 2.4, Fiat x1/9

Domyślnie

Nie no.. co za brednie za przeproszeniem.. Niestety miałem już kilka kolizji w życiu i jakoś nigdy nikt mi nie sprawdzał homologacji świateł, felg czy spoilerów.. Ktoś miał taki przypadek ? Pomijając już fakt, że oględziny ubezpieczalni są kilka dni po zdarzeniu cała ta teoria nie ma znaczenia...
    pozdrawiam, Mariusz / AutoDS Team Poland / Alfa 147 1,9 JTD GTA-look, Alfa 159 SW 2,4 JTDm, Fiat X1/9

Użytkownik Romeo Avatar grzdylu
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 3,0 V6

Domyślnie

ja miałem dwie kolizje i przy obu rzeczoznawca sprawdzał opony i felgi, nie wiem czy sprawdzał światła pewnie jakby mu się wydały podejrzane to pojawił by się stosowny zapis w protokole.
    Born to be wild.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Ja miałem dwie, w tym jedną bardzo poważną. W obu przypadkach byłem poszkodowanym, nie sprawcą. W żadnym z przypadków nie sprawdzano mi świateł, aczkolwiek słyszałem, tak jak wspomniał(a) bera5 ubezpieczyciel może odmówić wypłaty odszkodowania zasłaniając się niehomologowanym oświetleniem pojazdu. Tyle tylko, jak zaznaczył Mariusz, że oględziny pojazdu są zawsze w późniejszym terminie, co daje pole do popisu...
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Brera 2.4 JTDM 243,4 KM 509,9Nm by Cinsoft

Domyślnie

Sprawdzają szczególnie przy wypłacaniu szkody z AC.

Ale i przy OC koledze sprawdzali opony (stan i czy auto ma homologację z tym rozmiarem), falgi itd. Auto to Nissan 300ZX. Facet walną go skodziawką octawią w bok tak, że Nissan poleciał bokiem na latarnię. Zrobił się banan i auto do Ostrowa Wlkp. na "przystanek". Ponieważ szkoda była wysoka, to ubezpieczyciel szukał dziury w całym na obniżenie odszkodowania.

ViP Maniak resoraków Avatar Mariusz AutoDS
    Mieszka w
    Mińsk Maz.
    Auto
    147 1.9 , 159 SW 2.4, Fiat x1/9

Domyślnie

To, że sprawdzają opony.. nawet mierzą wysokość bierznika i sprawdzają stan jest oczywiste.. ale o homologację felg czy innych rzeczy w życiu nie słyszałem by ktoś pytał.. i nie znalazłem nic w moich warunkach ubezpieczenia tak OC jak AC, że auto musi mieć aktualne badania techniczne..
    pozdrawiam, Mariusz / AutoDS Team Poland / Alfa 147 1,9 JTD GTA-look, Alfa 159 SW 2,4 JTDm, Fiat X1/9

Mieszka w
    Jaworze
    Auto
    AR: 75 Busso/159 1,9Jtdm/ Fiat Coupe 2,0

Domyślnie

Żeby (każdy nowy) samochód został dopuszczony do ruchu przeprowadzane są badania homologacyjne ! I tylko jako taki (wyprodukowany przez fabrykę) jest dopuszczony do ruchu po drogach publicznych. Oczywiście można stosować części zamienne innych producentów ale tylko HOMOLOGOWANE czyli przebadane i dopuszczone do stosowania w tym pojeździe !
    W żadnych warunkach ubezpieczenia (czy to OC czy AC) ubezpieczyciel nie przytacza wszystkich przepisów Kodeksu Cywilnego które mają zastosowanie do KAŻDEJ umowy (ubezpieczenia) a one jednak OBOWIĄZUJĄ.
    Proponuję zapoznać się z przepisami a później wypisywać głupoty o... bredniach.
    (Nkomu nie życzę ale samochód uczestniczący w wypadku ze skutkiem śmiertelnym zostanie przebadany tak drobiazgowo że nie którzy na tym forum byliby mocno zdziwieni)
    Pozdrawiam

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar FredzioPL
    Mieszka w
    Jędrzejów
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm 16v Q-Distinctive SW

Domyślnie

Ja mialem sprawdzalem kilka zestawow na wlasnej i belli skorze i stwierdzam jedno:
    Swieca jasniej ale nie wiem czemu oswietlaja mniej niz halogen, niby na znakach widac z daleka odblask ale sam asfalt szczegolnie podczas lekkiego deszczu na niepomalowanej pasami drodze to juz masakra. Mialem 4300 i 5000 i zadne nie spelnily moich oczekiwan.
    Poprzednio mialem mondeo mkIII i oryginalne xenony swiecily o niebo lepiej od hidow w 159, choc wiadomo ze te w mondeo nie naleza do najlepszych.
    Teraz zakupilem night braker plus i jestem wreszcie zadowolony. Swieca duzo jasniej od standardowych i daja wiecej swiatla na drodze.
    Zeby nie bylo zestawy ktore sprawdzalem idealnie sprawdzily sie w Passacie B7, Golfie 5 i aurisie - tam sprzedalem .
    Tesc kupil jeden z zestawow do audi a4 z 2003 roku i tam rowniez mimo duzo mniejszej soczewki swieca duzo ladniej, lepiej i mozniej niz w belli.

Nie jestem przeciwnikiem HIDow ale jakos nie bardzo mi pasuja one w 159 moze oryginaly zaswieca lepiej, sprawdze jak bede mial ale to juz w przyszlosci, na razie zbieram na modyfikacje DPFu EGRa i lekkiego wirusika .

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez FredzioPL ; 14-10-2011 o 09:33

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    159

Domyślnie

To raczej nie kwestia HIDów, a ewentualnie konstrukcji soczewki, po prostu światła w 159 pozostawiają trochę do życzenia.
    Montaż HIDów jednak poprawia jakość w porównaniu do standardowych żarówek.