Strona 12 z 16 PierwszyPierwszy ... 2345678910111213141516 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 154

Temat: Falowanie obrotów w T.S ( może to jest rozwiazanie)

ViP Romeo Avatar Alfamaniak156
    Mieszka w
    Luboń
    Auto
    Seat Leon FR 186KM/413Nm - Lancia Y 1,2 8V 1998r/ 60KM

Domyślnie

Tu się zgodze z Rogerem... jak masz walniętą sondkę, albo nieszczelny dolot lub dziurawy łącznik elastyczny wydechu to też Ci będzie falowało mimo resetów...to jak leczenie syfa pudrem...
    Najpierw trzeba sprawdzic cały dolot czy jest szczelny, czy to przypadkiem nie padnięty jedokierunkowy zawór odmy za przepustnica bo to tez lubi przyspożyć kłopotów itp itd...

Pozdrowionka Alfisti
    "Wiem że masz duszę. Masz Alfę - masz klasę" - Jeremy Clarkson
    Alfa Romeo 166 3.0V6 226 KM i uśmiech z twarzy nie schodzi
    Lancia Ypsilon 1,2 - Miejski przemieszczacz

Gino
    Gość

Domyślnie

No i po bólu! Jestem świeżo po ,,operacji" czyszczenia przepustnicy (zawsze trochę się tego nazbiera) przy znaczącym udziale Alfamaniaka156 dzięki niemu wiem co w trawie jeszcze piszczy a mianowicie sonda sobie leży więc w przyszłości wymiana. Bella po resecie parametrów i czyszczeniu śmiga aż miło mimo uszkodzonej sondy nie ma żadnych objawów typu większe spalanie, falowanie obrotów, spadek mocy itp.tylko się cieszyć...

Mieszka w
    Luboń
    Auto

Domyślnie

Gino bo się zaczerwienie heheh
    Sondę masz "leniwą" więc silnik chodzi w trybie serwisowym i spalanie nie wzrośnie, ale pomyśl o zakupie. Jakby co podjedziesz i wymienimy, więc luzik

Pzdr

Gino
    Gość

Domyślnie

Ha, ha dobrze, że w serwisowym a nie warsztatowym pana Kazia... Oto człowiek ,,orkiestra" polecam!!!!!!!!

---------- Post dodany o godzinie 12:47 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 12:29 ----------

Wracając do tematu falujących obrotów w naszych silnikach to po licznej lekturze postów i wypowiedzi kolegów na ,,żywo" oraz mojego skromnego zdania jako użytkownika jedynie słusznego auta śmiem stwierdzić, że to taki urok i przypadłość silnika, z którą można walczyć jak z wiatrakami. Nie spotkałem się z nikim kto jednoznacznie to usunął i nigdy do tego nie wrócił. Niemniej jeśli usterka ogranicza się do okresowego wyczyszczenia przepustnicy to myślę, że nie ma co narzekać ale jeśli obroty mimo tego wariują a silnik potrafi zgasnąć to rozumiem, że można wyjść z siebie i stanąć obok. Wtedy trzeba szukać innej przyczyny takiego stanu i tu robią się schody. Póki co u mnie skutkuje czyszczenie i tyle. Życzę powodzenia i cierpliwości oraz czekam na wiadomość o rozwiązaniu problemu raz na zawsze!!!

loki
    Gość

Domyślnie

Koledzy ja wczoraj przeczyściłem przepustnice i jest ok.. troszkę obroty są wyższe ale mysle ze jak zrobię resecik to będzie ok..

Jak już jestem przy tym temacie to znalazłem dziurę w przewodzie i wydaje mi się ze to mogło być też przyczyna spadku mocy..

Mieszka w
    Luboń
    Auto

Domyślnie

Kolego loki to książkowy przypadek wariujących obrotów Dziura w harminijce na dolocie... Na 100% to powodowało u Ciebie falowanie (lewe powietrze), poza tym syf Ci zaciągało z komory silnika i ciepłe bądź co bądź powietrze...

Wymień rurke albo doraźnie zawiń ją taśmą. Ja swojego czasu uszczelniłem to tasmą do uszczelniania przewodów gumowych, w Auchanie za 8 zł kupisz i będzie Ok do czasu wymianki...

Pzdr

loki
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Alfamaniak156 Zobacz post
    Kolego loki to książkowy przypadek wariujących obrotów Dziura w harminijce na dolocie... Na 100% to powodowało u Ciebie falowanie (lewe powietrze), poza tym syf Ci zaciągało z komory silnika i ciepłe bądź co bądź powietrze...

Wymień rurke albo doraźnie zawiń ją taśmą. Ja swojego czasu uszczelniłem to tasmą do uszczelniania przewodów gumowych, w Auchanie za 8 zł kupisz i będzie Ok do czasu wymianki...

Pzdr
    dziekuje kolego usterka juz zrobiona..
    mam jeszcze jedno pytanie wiem ze nie ten temat ale mam problem tego typu że jak puszczam pedał gazu to czuje szarpnięcie, a czasem szarpanie.. często zdarza sie to na 2 lub 3 biegu..

Mieszka w
    Luboń
    Auto

Domyślnie

Moze to świeczki? Przewody WN tez sprawdź. Może to tez być potencjometr przepustnicy...albo poduszki silnika...

A co na to komputer? Podepnij sprawdź czy nie wywala jakiegos błędu, sprawdź wszystkie prametry...

Jak rozumiem nie skalałeś Alfki instalacją gazową?

Pzdr
    Ostatnio edytowane przez Alfamaniak156 ; 23-06-2009 o 14:50

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar ZENDER
    Mieszka w
    laski
    Auto
    SAAB 9-3 AERO CABRIO , ALFA 75 TS Recaro

Domyślnie

Witam ponownie , moge sie podzielic swoim problemem i jego usunieciem , tak jak pisalem kilka postow wczesniej falowaly mi obroty tylko jak dojezdzalem do skrzyzowania na luzie jak stala to ok lub jak jechalem szybko i puszczalem na luz lub sprzeglo . Szukalem wszedzie , podmienialem przeplywomierz , czyscilem przepustnice a pozniej tez ja podmienilem i nic , zawsze to samo , pomoglo w mniejszym stopniu zdjecie odmy za przpustnica tzn jej zaslepienie juz tak bardzo nie falowalo , ale dalo sie jezdzic , wymienilem swiece i nic , nawet podmienialem sonde lambde , kilkakrtonie bylem na kompie resetowalem ustawienia zawsze zero rezultatu , a dzis rozebralem cala rure dolotowa za przeplywomierzem do przepustnicy zauwazylem ze te orginalne opaski sa luznawe , wymienilem 3 opaski na nowe skrecane srubokretem zlozylem i jest ideal , zadnego falowania , odma wrocila na swoje miejsce i jest jak w orginale , dodam ze jak ja kupowalem to juz byla ta usterka ,zajelo mi to 3 tygodnie , jeszcze zmienie wariator bo go juz slychac i mysle ze bedzie na jakis czas ok , spalanie tez jakby spadlo okolo 10.5 litra w cyklu mieszanym , auto to alfa 166 2.0ts . pozdrawiam

Mieszka w
    Luboń
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał ZENDER Zobacz post
    a dzis rozebralem cala rure dolotowa za przeplywomierzem do przepustnicy zauwazylem ze te orginalne opaski sa luznawe , wymienilem 3 opaski na nowe skrecane srubokretem zlozylem i jest ideal , zadnego falowania , odma wrocila na swoje miejsce i jest jak w orginale , dodam ze jak ja kupowalem to juz byla ta usterka ,zajelo mi to 3 tygodnie
    No ja tez u siebie wszystkie opaski powymieniałem na nowe a i tak czasami się wahnie. Nie jest to jakieś mocno uciązliwe ale ciągle myślę co jeszcze. Został mi tylko silnik krokowy do wymiany, bo cała reszta jest na bank OK.

Silniczek koło 450 zł do mojej więc najpierw muszę go sprawdzic Alfadiagiem lub egzaminerem u majstra, jeśli to nie krokowiec u mnie to już nie wiem naprawde

Pzdr