Strona 12 z 17 PierwszyPierwszy ... 234567891011121314151617 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 165

Temat: Zapytanie o kolizję

surfer
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał piotrpo Zobacz post
    Przy zmianie właściciela trzeba uważać - żeby np. po kupnie samochodu nie jeździć bez OC, bo poprzedni właściciel sprytnie, chwilę wcześniej wysłał wypowiedzenie umowy OC w związku ze sprzedażą.
    sprzedający może sobie wypowiadać, nie ma to żadnej mocy prawnej. Wypowiedzieć umowę OC po zakupie pojazdu może jedynie nowy właściciel i to w różnych terminach, zależnych od terminu zakupu polisy przez sprzedającego:

• w przypadku nowo zakupionego pojazdu aktualny właściciel pojazdu może wypowiedzieć umowę OC zawartą jeszcze przez sprzedającego,
    • gdy sprzedający pojazd zawarł umowę ubezpieczenia przed 11 lutego 2012 roku nowy właściciel pojazdu może wypowiedzieć obowiązującą umowę OC w terminie 30 dni od dnia zakupu pojazdu w innym wypadku umowa będzie obowiązywała, aż do zakończenia terminu, na jaki została zawarta. Brak złożenia wypowiedzenia przed upływem terminu ubezpieczenia powoduje automatyczne zawarcie kolejnej umowy z tym samym ubezpieczycielem.
    • w przypadku umów zawieranych od 11 lutego 2012 nowi właściciele pojazdów mogą wypowiadać umowy zawarte przez poprzednich właścicieli w dowolnym czasie trwania umowy. Wypowiedzenie umowy następuje z chwilą złożenia wypowiedzenia. Umowa ubezpieczenia u dotychczasowego ubezpieczyciela wygasa po upływie terminu, na jaki została zawarta.

Cytat Napisał CodeMaker Zobacz post
    W przypadku kiedy sprawca nie miał OC a poszkodowany posiada ważne AC UFG nie wypłaci odszkodowania ponieważ jest możliwość pokrycia szkody z ubezpieczenia AC.
    oczywiście, ale piszemy o sytuacji OC

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

Cytat Napisał surfer Zobacz post
    sprzedający może sobie wypowiadać, nie ma to żadnej mocy prawnej. Wypowiedzieć umowę OC po zakupie pojazdu może jedynie nowy właściciel
    jeżeli OC zostało przekazane - bo to nie jest obowiązek

a taki mądry byłeś kilka postów wcześniej ... i nawet wiedza 90% cię bawiła ...
    to teraz pokaż tym śmiesznym 90% zapis że OC przejmują wraz z pojazdem ...

mogę sprzedać auto ale OC sam wypowiadam nie przekazując nabywcy i zwracają mi różnice ( np zapłaciłem za rok a sprzedałem po 6msc - oddają za 6 mscy )
    aczkolwiek przeważnie sprzedaje się auto wraz z oc ( ale przeważnie nie znaczy zawsze )
    Ostatnio edytowane przez bocian ; 20-09-2012 o 22:33

Użytkownik Romeo Avatar CodeMaker
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 1,9 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał surfer Zobacz post
    oczywiście, ale piszemy o sytuacji OC
    Wyrwałeś moją wypowiedź z kontekstu. Odnosiłem się do:

Cytat Napisał piotrpo Zobacz post
    ad 5. Nie ma większego znaczenia - jeżeli sprawca kolizji jest znany, a polisa OC nie była ważna, to wypłatą odszkodowania zajmie się UFG

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    PL
    Auto
    były 147 ts i 156 jtdm

Domyślnie

Cytat Napisał bocian Zobacz post
    to teraz pokaż tym śmiesznym 90% zapis że OC przejmują wraz z pojazdem ...

mogę sprzedać auto ale OC sam wypowiadam nie przekazując nabywcy i zwracają mi różnice ( np zapłaciłem za rok a sprzedałem po 6msc - oddają za 6 mscy )
    aczkolwiek przeważnie sprzedaje się auto wraz z oc ( ale przeważnie nie znaczy zawsze )
    art. 31 ust. o ubezp. obowiązkowych

sprzedający nie ma nic do powiedzenia

Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

ok - skoro piszesz art. ( przyznaję - dopiero teraz czytałem ) to pozostaje mi przeprosić
    a więc przepraszam
    nie wiedziałem że coś za co zapłaciłem muszę przekazać ( i nie ma innego wyjścia ) komuś wraz z autem
    z tego wychodzi że nie ma siły i nawet kupujący jak nie chce to musi przejąć OC sprzedawcy co najmniej na 30 dni

p.s.
    ale mi teraz głupio z rana

chyba pora troszkę poczytać przepisów bo daaaaawno tego nie robiłem :-) ( przynajmniej w zakresie przejmowania OC )
    he he

- - - Updated - - -

czyli jak zapłaciłem za rok składkę i sprzedam wraz z tym po 1 mscu i nabywca wypowie , czyli minie 2 msce ( wg art31. )
    to jemu oddadzą za te 10mscy ? cholera jak ktoś ma sporo zwyżek na OC to jeszcze po dupie dostanie w takiej sytuacji

-------poniżej edit ( doczytałem )
    Ostatnio edytowane przez bocian ; 21-09-2012 o 08:22

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

Bocian,
    niekoniecznie. W przypadku AC od razu zwracaja ci niewykorzystana skladke, teoretycznie jest opcja na cesje polisy jak poprzedni wlasciciel sie zgodzi, ale jest z tym tyle balaganu ze latwiej kupic nowe AC.
    W przypadku OC kupujacy moze twoja polise wypowiedziec, ale nie ma takiego obowiazku. Chyba ze przy sprzedazy podpisze ci oswiadczenie ze sie zrzeka twojej polisy OC, ale i tak pozniej musisz dac kopie jego nowej polisy do ubezpieczyciela na potwierdzenie tego zdarzenia (testowalem taki manewr w PZU).
    Zwykle tak jest ze kupujacy wykorzystuje twoja polise to reklalkulacji skladki, bo nawet jak nie ma znizek to i tak mu wyjdzie taniej niz gdyby mial zaplacic wszystko od poczatku

Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto

Domyślnie

edit:
    doczytałem
    cyt.
    dwie możliwości: korzystania z polisy zbywcy, lub rezygnacji z niej, o ile w ciągu 30 dni od dnia nabycia (lub przedostatniego dnia okresu ubezpieczenia, jeśli kończy się on wcześniej) w formie pisemnej złoży on ubezpieczycielowi wypowiedzenie umowy. Jest to tym samym warunek konieczny do uzyskania przez zbywcę pojazdu zwrotu składki za niewykorzystany okres ubezpieczenia.

- - - Updated - - -

ważne , że się znowu czegoś dowiedziałem

:-)

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    PL
    Auto
    były 147 ts i 156 jtdm

Domyślnie

ooo tam glupio od razu

co do Twojego pytania: jesli nabywca kupi auto, wypowie umowe OC, to zwrot skladki zaplaconej i niewykorzystanej dostanie sprzedajacy.

btw. odnosnie calego watku, to jak dla mnie TU powinno juz odpowiedzialnosc przyjac, chyba ze drugi uczestnik zanegowal swoja wine.

Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał pieta Zobacz post
    Zwykle tak jest ze kupujacy wykorzystuje twoja polise to reklalkulacji skladki, bo nawet jak nie ma znizek to i tak mu wyjdzie taniej niz gdyby mial zaplacic wszystko od poczatku
    od jakiego początku ?
    przecież jak sobie kupi nowe OC to będzie miał cały rok ubezp. a nie to co zostało z polisy zbywcy

- - - Updated - - -

Cytat Napisał molten Zobacz post
    ooo tam glupio od razu

co do Twojego pytania: jesli nabywca kupi auto, wypowie umowe OC, to zwrot skladki zaplaconej i niewykorzystanej dostanie sprzedajacy.

1. no głupio - bo głupio jednak napisałem ( ale już się douczyłem :-) )
    2. doczytałem już i napisałem edit'a

surfer
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał CodeMaker Zobacz post
    Wyrwałeś moją wypowiedź z kontekstu. Odnosiłem się do:
    Skądżę, potwierdziłem twoją wypowiedź, bo oczywiście masz rację. Odniosłem się w swoim zdaniu jedynie to poruszanego tutaj tematu, kóry dotyczy sytuacji z OC.