Napisał
hfl
Pojawił się, pojawił. Ale nie miał kiedy napisać. Może komuś się przyda.
Podsumowanie:
1) wnętrze w stanie idealnym
2) silnik ładnie i równo ciągnie od 2,2k do 5k obr/min
3) opony i felgi w świetnym stanie
4) lakierniczo bardzo ładnie się prezentuje, ale:
a) prawe drzwi (przód i tył) i tył i klapa bagażnika malowane
b) na klapie widoczne ślady papieru ściernego (aczkolwiek trzeba się przyjrzeć)
5) 2 małe ogniska rdzy na nadwoziu: na rancie dachu nad przednią szybą i na progu pod lewymi tylnymi drzwiami
6) maskownica w zderzaku kompletnie przerdzewiała, co zapowiadało...
7) liczne ślady rdzy na elementach konstrukcyjnych podwozia (mocowania, uchwyty) - nic nie przegniłe, ale dużo pordzewiałego
8) zawieszenie w stanie średnim - na pewno do częściowej wymiany zarówno przód jak i tył (widoczne zużycie, nierówne poprzemeiszczanie tulei prawych vs. lewe - koła stoją prosto)
9) silnik praktycznie cały mokry od oleju od pokrywy zaworów w dół: poci się spod pokrywy, ale nie tylko. Ciężko jednoznacznie zidentyfikować źródło. Wycieki oleju również z połączeń na wężach. Spodnia pokrywa silnika też oczywiście mokra.
10) kończące się klocki hamulcowe z przodu. Do wymiany od zaraz.
11) Amortyzatory w dobrym stanie: ~73%
12) brak błędów ABS i poduszek
13) komputer wymieniany - data programowania 2007r. Wywalil błąd czujnika temp. zewnętrznej i kilka innych "przerywanych".
14) pęknięte mocowanie czujnika samopoziomowania świateł.
15) chrobotanie ze środka silnika słuchane od strony koła pasażera - jakby łańcucha trący o "coś"??
16) przy przyspieszaniu/zwalnianiu słychać stuk (poduszka silnika, sprzęgło, dwumasa ?)
17) gasząc silnik trzęsie budą - efekt ten sam z wciśniętym sprzęgłem i bez - nie wiem jak to interpretować
18) czytałem grześ, żeby na silniku postawić szklankę wody na biegu jałowym - tutaj by się nie utrzymała
19) brak ogrzewania postojowego - nie tak jak w ogłoszeniu
20) nieoryginalne (dokładane) czujniki parkowania - podobno oryginalne się zepsuły
21) ślady odkręcenia na śrubach mocujących przednie nadkola
Mogłem coś pominąć.
Dla zainteresowanych posiadam wydruki z ASO.
Mnie zniechęciła rdza, silnik mokry od oleju i metaliczny chrobot z silnika (zużytym łańcuchu napędu pompy oleju?).
Tak więc szukam dalej.