Jedna z ciekawszych rzeczy, które zrobiłem w mojej alfie a było tego trochę od czasu zakupu w marcu zeszłego roku
Na jesień zamonowałem w swojej beli webasto. Mogę polecić to urządzonko każdemu na mroźne zimowe dni oraz gorące letnie. Konkretnie w zimie grzeje silnik i kabinę więc unikamy ciężkiego rozruchu oraz skorbania szyb, natomiast w lecie wentyluje czyli załącza nadmuch.
Natomiast w tym roku zamontowałem sterownik GSM do sterowania telefonem (sms)
Napiszę w skrócie jak to działa:
Do sterownika GSM podłączyłem dwa czujniki temperatury zewnętrznej i wewnętrznej więc otrzymuję wiadomość sms o temperaturze na podstawie tego wiem orientacyjnie ile wcześniej załączyć ogrzewanie by było ciepełko. Żona także korzysta z funkcji sprawdzania temperatury nie musi wychodzić z domu by wiedzieć jak ubrać dzieciaczki na spacerek.
Do sterownika podłączyłem także webasto więc jest odpalane wiadomością sms bądź z programowalnego zegara umieszczonego w samochodzie.
Korzystając z jeszcze jednego wolnego wyjścia w sterowniku podłączyłem otwieranie szyb także smsem ( trzy pozycje otwarcia szyb) przydaję się w lecie -szybka wentylacja
Sterownik posiada także funkcję podsłuch więc można zadzwonić do samochodu i np. sprawdzić czy nie zostawiliśmy załączonego radia![]()