Temat: Alfa Giulia- 2015

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Mito 1.4TB 155, Giulia 2.0TB 200 Super

Domyślnie

Cytat Napisał Garraty Zobacz post
    Heh też zwróciłem na to uwagę Na to wygląda...
    A zauważyliście że ma dyfuzor w kolorze nadwozia?

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał Archi Zobacz post
    Raczej były, co jest stale przytaczane, mimo korekt tych założeń, o czym pośrednio informuje zamieszczony przeze mnie wcześniej raport FCA za 2016 r.
    wiadomo, zle mi się napisało, tyle że nowszych założeń nie widziałem (bezpośrednich), a przedzierać się przez jakieś zakamuflowane wartości w raporcie nie bardzo mi się chce. znasz jakieś nowe projekcje/cele?

Tego volumenu nie osiągała nie tylko 159, ale i 156 (obie z SW) w swoich najlepszych latach.
    Formalnie nie, ale bardzo niewiele brakowało przez kolejne 4 lata do 2001r.

Alfa Romeo
    156
    2007 812
    2006 3.727
    2005 30.906
    2004 51.456
    2003 58.492
    2002 62.529
    2001 90.390
    2000 97.056
    1999 96.740
    1998 94.924
    1997 15.140

Ja jestem ciekawy tego marca oraz poziomu sprzedaży Stelvio, i jego wpływu na sprzedaż Giulii.
    też mnie to ciekawi, znów trzeba miesiąc poczekać
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar omen
    Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    GT

Domyślnie Alfa Giulia- 2015

Tej Veloce doklejono Quadrifoglio Verde?
    Przypomina to niestety plakietkowanie eMką beemek nieMek
    Kto jak kto ale Ty powinieneś wiedzieć ze koniczyna na białym tle to nie odpowiednik plakietki M czy RS w audi..
    to ze w mito i giuliettce były na najmocniejszych wersjach w standardzie to nic nie znaczy.. do mito 0.9 tez można sobie zamówić taka opcje..

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Użytkownik Rowerzysta Avatar Myszkin
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    służbowe

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    przypomne ze 159 sprzedawano po 60tys rocznie w najlepszych latach(2006-8), tyle ze to byl jednak tanszy samochod niz giulia (choc gorszy konstrukcyjnie, ale wiekszosc kupujacych na tym sie nie zna i nie bierze pod uwage)
    Mała uwaga: 10-12 lat temu za 159 1.9 JTD 16v w średniej wersji wyposażenia Progression trzeba było dać jakieś 115-120 tys PLN (brutto). Porównaj sobie jakie 10-12 lat temu mieliśmy w Polsce zarobki, dodaj niewielką co prawda inflację. Uwierz mi, dla mnie dziś wydać na Giulię powiedzmy 160 k PLN to duużo mniejszy wysiłek aniżeli 115 k PLN 10 lat temu.
    "Alfa Romeo ma wszystko, czego potrzebuje: rzesze rozmontowanych emocjonalnie fanów..."

"Od takiej marki jak Alfa Romeo oczekujemy wysmakowanych detali, które zamieniają zwykłą czynność prowadzenia samochodu w celebrację kontroli nad maszyną"

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Myszkin Zobacz post
    Mała uwaga: 10-12 lat temu za 159 1.9 JTD 16v w średniej wersji wyposażenia Progression trzeba było dać jakieś 115-120 tys PLN (brutto). Porównaj sobie jakie 10-12 lat temu mieliśmy w Polsce zarobki, dodaj niewielką co prawda inflację. Uwierz mi, dla mnie dziś wydać na Giulię powiedzmy 160 k PLN to duużo mniejszy wysiłek aniżeli 115 k PLN 10 lat temu.
    ale czemu rozpatrujesz Polskę, czy Polska miała znaczny udział w sprzedaży 159 albo może mieć w sprzedaży Giuli? Raczej nie. Trzeba rozważać ceny w EUR i ten rynek, najlepiej niemcy bo jest najwięszy.

w strefie EUR przez ostatnią dekadę mniej więcej inflacja średnia była trochę więcej niż 1% r/r(od 2x koło-1% do 4% nawet 1 peak), z wykresu średnio wygląda ok 1.2 na oko,więc powiedzmy łącznie uzbierało się ok 15% inflacji przez 12 lat.

pogooglowałem, i w niemczech w 2005r 1.9JTDM16V distinctive kosztował EUR29700. Dziś Giulia 2.2d Super 180KM MT6 kosztuje EUR37400. Zakładając że to podobne modele (średni diesel, dziś auta są mocniejsze niż 12lat temu w tej samej klasie cenowej, więc myślę że właściwy wybrałem), to 159 po uwzględnieniu inflacji miałby kosztować EUR34155, a zatem Giulia jest droższym samochodem o ok 10% - wiadomo carbonowy wał, tylny napęd, ma być bardziej premium, jest więc jest drożej). podniesienie ceny o 10% odfiltrowuje od razu tych co byli w stanie dopłacić trochę do aut typu Mazda 6, Ford Mondeo Titanium żeby mieć ciekawszy samochód za niedużo więcej (bo tak było w przypadku 159), teraz muszą dołożyć kolejne 10% ponad to co kiedyś, i tu już wielu odpadnie.

To jest na pewno czynnik który działa trochę na niekorzyść sprzedaży Giuli, mniej sprzedaje się aut Premium niż normalnych (ale się na nich więcej zarabia (przynajmniej powinno), więc wychodzi dobrze).
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Znawca Avatar Archi
    Mieszka w
    Gliwice/Knurów
    Auto
    była GT 3.2 V6 Q2

Domyślnie

Ja jak ja wiem tyle

http://www.alfaromeopress.pl/press/a...5%84czy-90-lat

"Alfy Romeo z seryjnej produkcji posiadały zieloną czterolistną koniczynkę: były to modele o wyjątkowych osiągach, wyprodukowane na przestrzeni lat 60. i 80".

Cytat Napisał omen Zobacz post
    koniczyna na białym tle to nie odpowiednik plakietki M czy RS w audi...
    I tak i nie, bo nie zawsze były wersje GTA.

"Oznaczone słynną czterolistną koniczynką wersje modelu MiTo i Giulietta wpisały się w tradycję najlepszych aut marki Alfa Romeo, przejmując ich dziedzictwo w postaci dynamicznych osiągów, z jednoczesnym zachowaniem walorów sportowych."

To akurat zwykłe marketingowe pustosłowie, bo oba modele nie dorównywały na tym polu konkurencji, dlatego zgadzam się, że

to ze w mito i giuliettce były na najmocniejszych wersjach w standardzie to nic nie znaczy...
    Niestety.

Zawsze można jednak odwoływać się do szczęśliwego jej znaczenia (stąd ten wcześniejszy Vettel ).

do mito 0.9 tez można sobie zamówić taka opcje...
    Jasne.
    Mnie zaskoczyło to, że na tamtej dealerskiej Veloce oba oznaczenia są obok siebie. Moim zdaniem komu jak komu, ale sprzedawcy powinno zależeć na podkreślaniu odrębności modelu za 250-300 tys. od tego za 350-400 tys., zwłaszcza, że AR oznaczając tak, a nie inaczej najmocniejszą obecnie Giulię pewnie nie bez powodu "zdjęła" plakietkę QV z Giulietty i Mito.

A to co robią właściciele ze swoimi autami, to już zupełnie inna sprawa.
    Ostatnio edytowane przez Archi ; 31-03-2017 o 07:11
    Alfa Romeo Nel Cuore

Użytkownik Znawca Avatar Krzysztof
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 AT8 Q4

Domyślnie

Cytat Napisał Myszkin Zobacz post
    Nie wiem kiedy kupowałeś swoją, ale ja przymierzałem się do zakupu mojej już pod koniec 2007 roku i pochodziłem wtedy trochę po salonach Alfy. W grudniu 2007 roku wszędzie na stanie były tylko wersje Progression 1.9 JTDm z manualną skrzynia w cenach 100-105 tys. bez targowania. Mocniejsze silniki w Polsce zupełnie się nie sprzedawały, więc żaden dealer nie zamawiał na salon benzyny 2.2, ani diesla 2.4, bo cena od razu skakała o 30 tys. w górę. Te droższe egzemplarze w salonach, to były wersje Business (z ksenonami i czujnikami parkowania), które się wcześniej nie sprzedały do firm i pod koniec roku mógł je już kupić każdy. Po nowym roku na "wyprzedaży rocznika" te ceny spadły jeszcze o 5-10 tys., a nieźle doposażona wersję Business każdy mógł kupić za 99.900 Ja wtedy nie kupiłem, bo nigdzie nie mieli automatu. Dzisiaj za podobnie wyposażony egzemplarz Giulii (najtańszy na stocku - http://stock.alfaromeo.pl/40577/alfa...opened=0&adv=0) trzeba zapłacić 140 tys. i taka jest realna skala wzrostu cen Alfy z segmentu D na przestrzeni 10 lat.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    podniesienie ceny o 10% odfiltrowuje od razu tych co byli w stanie dopłacić trochę do aut typu Mazda 6, Ford Mondeo Titanium żeby mieć ciekawszy samochód za niedużo więcej (bo tak było w przypadku 159), teraz muszą dołożyć kolejne 10% ponad to co kiedyś, i tu już wielu odpadnie.
    Gdy rok temu byłem na przeglądzie w moim ASO i zapytałem kierownika, co sądzą o nowej Giulii (było to zaraz po tym, jak pojawiły się cenniki), to usłyszałem odpowiedź, że auto wygląda nieźle, ale z tą ceną, to Włosi przesadzili o jakieś 10% - więc coś musi być w tych 10 procentach
    Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 AT8 Q4 (2018-...)
    AR 159 1.9 JTDM Q-Tronic Distinctive (2008-...)
    AR 147 2.0 TS Selespeed Distinctive (2001-2008)

Auto

Domyślnie

cen polskich nie analizujcie, bo one sie wahaly chocby ze wzgledu na duze zmiany kursu euro w tamtym czasie, chocby w 2008r eur kosztowalo nawet 3.2 a w 2009 znow ok 4 zl.

giulia drozsza musi byc, elementy nadwozia z aluminium, carbonowy wal, naped na tyl benzyny tylko z automatem.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar kasztelan
    Mieszka w
    stolicy
    Auto
    logiczne że alfa

Domyślnie

Zupełnie zmieniły się u nas realia rynkowe więc zestawienie tych aut ze sobą nie ma sensu, porównanie na zachodzie coś jeszcze mogło by powiedzieć ale nie u nas.

Auto

Domyślnie

dokladnie, a na zachodzie jak pisalem giulia dzis kosztuje ok 38tys euro,a porownywalna 159 kosztowala 10-12 lat temu 30, to znacznie wiecej niz inflacja w strefie euro i wynika z tego ze giulia jest autem premium (troche tanszym premium niz bmw czy audi), a 159 nie bardzo nim byla (byla w gornym przedziale aut sredniej klasy)