Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Lcs
    Auto
    Alfa Romeo 145 1.6TS; Alfa Romeo 159 2.2 jts

Domyślnie

2.2 JTS da rade po miescie zmiescic sie w 12.3-5/100. W trasie nawet blizej 7/100.

geekboy68k
    Gość

Domyślnie

1,9 JTDM 150 KM z 2007 roku z przebiegiem 80 000 km, czy może lepiej 2.2 JTS z tego samego rocznika, z nalotem rzędu 85 000 km, ale ok. 4 000 droższego? Która jednostka w AR 159 jest ekonomiczniejsza pod względem serwisowania, ogólnej eksploatacji, a także bardziej żywotna?

Użytkownik Romeo Avatar grzdylu
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 3,0 V6

Domyślnie

JTDM na pewno jest ekonomiczniejszy jeżeli chodzi o spalanie...natomiast serwisowanie auta zawsze będzie droższe w wersji z dieslem (i turbiną) wszystko zależy ile robisz rocznie km jeżeli koło 30tyś to bierz diesla jeżeli mniej to myślę, że bardziej zadowolony będziesz z JTS.
    Born to be wild.

Knd18
    Gość

Domyślnie

Dzięki wielkie o taką informacje mi chodziło pozdrawiam jak coś znajdę to napewno się pochwale pozdrawiam !

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar FredzioPL
    Mieszka w
    Jędrzejów
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm 16v Q-Distinctive SW

Domyślnie

Ja sprzedaje swoja 2007 rok, 1.9 JTDm (120@157) za 33 (zawieszenie dopiero co zrobione) napalilem sie na qtronica najlepiej w kombi ze wzgledu na rodzaj dzialanosci niestety musze miec cos z wyzszym bagaznikiem i skladanymi siedzeniami.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał geekboy68k Zobacz post
    1,9 JTDM 150 KM z 2007 roku z przebiegiem 80 000 km, czy może lepiej 2.2 JTS z tego samego rocznika, z nalotem rzędu 85 000 km, ale ok. 4 000 droższego? Która jednostka w AR 159 jest ekonomiczniejsza pod względem serwisowania, ogólnej eksploatacji, a także bardziej żywotna?
    Ogólnie rzecz biorąc jeśli nie trafi Ci się jakaś JTS-owa przypadłość typu naciągnięty łańcuch rozrządu - to JTS powinien być ekonomiczniejszy w naprawach.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Rowerzysta Avatar kaidrol
    Mieszka w
    SO XXXXH
    Auto
    AR 159 sedan 1,9 8V 120km

Domyślnie

Byłem dzisiaj na ogledzinach alfy z tego ogloszenia
    http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-6-b...C25007426.html
    Komis MM Mysłowice
    Na miejscu okazało sie ze do ceny trzeba doliczyc 2 tys za oplaty, przebieg 130k (pewnie okaze sie tyle to w 2 lata przejechal).
    Kierownica ostro wytarta w jednym miejscu, srodek niezle wyplakowany, a z zewnatrz pracownicy malowali jakims czarnym scierwem odpryski (cos na ksztalt lakieru do paznokci).
    Rocznik 2008 (pewnie rocznik 2007 a pierwsza rejestracja 2008, ale to sie okarze po sprawdzeniu vin), silnik jak i osprzet wypucowany.
    Malutkie pekniecie na tylnim zderzaku (na dlugosci 4 mm). Auto na stalowych felgach + kołpaki.
    Nie jestem mechanikiem, ale stan ogolny wydawał mi się niezły. Sprzegło łapało ładnie od dołu, biegi wchodziły płynnie, zawieszenie nie wydawało niepokojących dzwiekow. Po skreceniu na maksa kół w lewo i prawo tez nie bylo zbytnio czegos słychac (maglownica chyba ok). Auto paliło od strzała. Błędów brak. Przy gaszeniu auta bez sprzęgła nic nie było słychac ani nie szarpalo autem (tak sie wstepnie sprawdza dwumasówke, jesli zle mowie to mnie poprawcie).
    Jutro jade do ASO na sciezke przedsprzedazowa do Ganinex Katowice.
    Auto niby swiezo sprowadzone drugi dzien w komisie, a z miesiecznego ubezpieczenia zostalo 15 dni, wiec co robilo przez ostatnie pół miesiąca :>, co o tym sadzicie?
    Ogolnie wlasciciel jak i pracownicy nie sprawiali probelmu i zarzekali sie ze nie maja nic do ukrycia...
    Mam jeszcze jedno pytanie do Was, czy śróby od mocowania pasu przedniego były fabrycznie malowane czy były surowe ? Sprawdzałem w podobnym autku tylko ze benzyna i tam sroby tak samo były surowe. Pas przedni w niektorych miejscach pokrywala lekka rdza ale to samo bylo w benzynie.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał kaidrol Zobacz post
    Byłem dzisiaj na ogledzinach alfy z tego ogloszenia
    http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-6-b...C25007426.html
    Komis MM Mysłowice
    Na miejscu okazało sie ze do ceny trzeba doliczyc 2 tys za oplaty, przebieg 130k (pewnie okaze sie tyle to w 2 lata przejechal).
    Kierownica ostro wytarta w jednym miejscu, srodek niezle wyplakowany, a z zewnatrz pracownicy malowali jakims czarnym scierwem odpryski (cos na ksztalt lakieru do paznokci).
    Auto jest na pewno z 2007 roku, bo jest to wersja przedliftowa.
    Rdzą na przednim pasie się nie przejmuj - często gęsto w tych modelach pojawiają się rdzawe punkty w miejscach zgrzewów na przednim pasie.
    Cena taka sobie - średnia z tego rocznika.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Melonik
    Gość

Domyślnie

Witam.

Co sądzicie o tych egzemplarzach?

http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-jtd...C24926945.html
    http://moto.allegro.pl/alfa-romeo-15...469806384.html

szczególnie zastanawia mnie ta pierwsza z Rzeszowa. Był bym w stanie dać zbliżone pieniądze, jednakże za to co jest napisane w ogłoszeniu... co o tym sądzicie?
    i czy warto było by dać za tą TI 50 tys.?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Gary
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    159 TI

Domyślnie

Melonik, jezeli ta TI rzeczywiscie ma 83 tys przebiegu i jest w dobrym stanie to 50 tys na pewno warto na nia wydac.